Vánoce se blíží, máte už napečené cukroví?

„Přiznám se, že mě na to moc neužije. Na vánoční svátky se vždycky moc těším a užívám si je až do konce, časné přípravy a hojné pečení by mi Adriena Sobotovátento každoroční klid ale sebraly. Dělám proto raději příjemnější záležitosti. Třeba teď plánuji svou první výstavu. Vrhla jsem se totiž na výrobu šperků z korálků, takže pracuji i několik hodin denně. Je to ale činnost, která mě uklidňuje a zpříjemňuje mi hezké dny. Většina příbuzenstva a přátel tak ode mne dostane pod stromeček nějakou tu soupravu korálů a náušnic. (smích) A co se cukroví týče, tak mi ho vždy napeče šikovná kamarádka, která se tím zabývá už od začátku podzimu.“

Jak u vás probíhá Štědrý den?

„Naprosto klasicky. Mám ráda tradice, takže večeře je opravdu se vším všudy. Nechybí předkrm v podobě šunkové rolky s křenovou šlehačkou, rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Pak přijde na řadu nějaký dobrý dezert nebo ochutnávka cukroví. A po hostině si už pak je vychutnáváme s rodinou klid, koledy, dárky a rozsvícený stromeček.“

Adrieno, vaříte z nutnosti, nebo je to pro vás příjemný způsob relaxace?

„Nevím, jestli to mohu nazvat relaxací, ale vaření mi nevadí. Vařím docela ráda a poměrně i často. Jíme raději doma, než v restauraci. I když i to člověku někdy přijde vhod.“

Adriena Sobotová Adriena Sobotová

Jak tedy vypadá váš jídelníček?

„Od té doby, co jsme byli s manželem na dovolené v Indii, tak jsme se rozhodli pro změnu jídelníčku, která nám oběma prospívá i chutná. Proto u nás nejčastěji uvidíte na stole rizota či a jiné exotické zeleninové pokrmy, které jsou dobře stravitelné a i jednoduché na přípravu. Indická kuchyně nás inspirovala svou specifickou vůní koření a celá naše rodina se do ní naprosto ponořila. Výjimku jsme udělaliAdriena Sobotová jen v mase. To je pro tuto gastronomii charakteristické, ale my jsme ho omezili na minimum a preferujeme spíše ryby a mořské plody.“

Cestujete tedy ráda za poznáváním jiných chutí. Jakou mezinárodní kuchyni jste si ještě oblíbila?

„Jako spousta lidí, kteří navštívili třeba Thajsko či Japonsko, tak i my jsme se naočkovali jejich kulinářskými specialitami. Thajská kuchyně je rychlá a výborná, takže i ta má v našem jídelníčku místo. Zelenina se tady dá dělat na mnoho způsobů a vždy to chutná trochu jinak.“

Je vidět, že si potrpíte na zdravou životosprávu…

„V poslední době to mohu potvrdit, ale jsou i chvíle, kdy si rádi dopřejeme. Opravdu důležité je, aby si člověk udělal na jídlo klid a čas, pak jde o to zvážit, jestli ta strava, kterou si pravidelně dopřává, tělu prospívá, nebo ne. My jsme si na zdravé jídlo zvykli a naučili se ho připravovat tak, aby nás uspokojil každý pokrm. Navíc se cítíme lépe a daleko méně unaveně.“

Prozradíte nám tedy nějaký dobrý a zdravý recept, kterým se napravíme po Vánocích?

„Doporučím vám třeba můj oblíbený. Je to rizoto s uzeným tofu a zeleninou. Do olivového oleje na pánvi vmícháte koření kurkumu, papriku, nakrájenou chilli papričku, česnek a trochu soli a pepře. Na tom pak orestujete uzené tofu a na tenké nudličky nakrájenou zeleninu. Doporučuji žlutou papriku, pórek, bambusové výhonky, fazolky, hrášek a kukuřici. Necháte to asi 7 minut dusit a pak ještě chvíli restujete. Vedle si pak připravíte Basmati rýži, s kterou všechnu směs promícháte. To je celé.“

Adriena Sobotová Adriena Sobotová

České kuchyni tedy asi nefandíte, nebo ano?

„Mám ji ráda, ale je těžká. Člověk by si po svíčkové nejraději ustlal za pecí. Jednou za čas si ji ale rádi dáme, protože je prostě bezesporu vynikající.“

Dbáte na svou linii i jinak než zdravou výživou?

„Teď mi v poslední době říká spoustu lidí, že jsem zhubla, ale já jsem se o to nijak víc nepřičinila. Možná je to opravdu tím, jak se v posledním roce stravujeme.Člověk je i více v psychické pohodě a najde si čas i na sport. Hraji pravidelně tenis a občas zajdu také na spinning, ale nic víc.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz v kuchyňském studiu Blanca