Bastide de Capelongue

Pokud snad patříte mezi kulinářské fajnšmekry, možná vám něco říká Bastide de Capelongue. To je světoznámá restaurace s prestižním hotelem ve francouzském regionu Provence, ve které řádí právě Edouard Loubet. A není to jediné místo, kam můžete za tímhle kuchařským géniem přijet. Tentokráte ale přijel on k vám – na pozvání společnosti Amica, která zařídí vaši kuchyni vším potřebným od sporáků přes chladničky až po drobné kuchyňské vychytávky vařil minulý čtvrtek v luxusní restauraci Blue Orange v Praze.

 

Klikněte pro větší snímek!   Klikněte pro větší snímek! 

Pane Loubete, co jste si pro nás připravil?

„Praha je krásná, a tak mě těší, že tu můžu připravit moji specialitu »carré d’agneau au serpolet des Claparedes«, tedy jehněčí karé na mateřídoušce z Claparedes.“

 

Klikněte pro větší snímek!   Klikněte pro větší snímek! 

Jak dlouho trvá příprava takového jídla?

„Když jde o takovou specialitu, je to záležitost i na několik hodin. K jehněčímu karé jsem zvolil jako přílohu légerement fumé et infusé en cocotte de fonte, tedy brambory na tymiánu zapečené se sýrem a pórkem. I to nějakou dobu trvá.“ (usmívá se)

Ochutnal jste už i nějakou českou kuchyni?

„Samozřejmě! A víte, že ta vaše je podobná té provensálské? Také čeští kuchaři totiž vaří celkem těžká jídla, která je třeba odlehčit vhodnými přílohami a detaily.“

 

Klikněte pro větší snímek!   Klikněte pro větší snímek! 

Pro koho slavného jste už vařil?

„Jako kuchaře si mě zvolila například zpěvačka Madonna, která si během návštěvy pochutnávala na mých jídlech. Byla to pro mě obrovská čest. Dalšími slavnými strávníky byli třeba muzikanti z kapely R.E.M.“

Víte, že i Praha už má svou michelinskou hvězdičku? Získal ji kuchař Andrea Accordi, vaří v restauraci Allegro v pražském hotelu Four Seasons.

„Vím, a třeba mu jednou budu konkurencí, možná v Praze otevřu vlastní restaurace.“ (usmívá se)

Klikněte na recepty Edouarda Loubeta:

 

Pár slov o Edouardu Loubetovi
První hvězdičku Michelin získal ve čtyřiadvaceti letech, byl vůbec nejmladším kuchařem, který se tím mohl pochlubit. Druhou hvězdičku dostal o pět let později. Kromě vaření se věnuje i psaní a vydávání knih pro gurmány. Jeho kuchařky plné unikátních receptů jsou velmi oblíbené.

Text: Alena Smíšková
Foto: http://www.mojereklama.cz/; http://www.capelongue.com/