Anife, potrpíte si na kvalitní gastronomii?

„Jsem velký labužník, ráda zkouším nová jídla a nebráním se různým chutím. Nejsem zastáncem jen orientální kuchyně a neodolám mnohým specialitám jak české, tak jiné mezinárodní kuchyně. Prostě neexistuje něco, co bych vyloženě neměla ráda nebo nechtěla aspoň okusit. A to dělají jen lidi, kteří jsou gurmáni, protože si to užívají. Já se za gurmána považuji a snažím se i tak vařit.“

Kdo vás učil vařit?

„Jsem Turkyně narozená v Bulharsku a v naší rodině je tradice, že žena musí být kuchařka už od dětství. Začala jsem tedy pomáhat s vařením už v sedmi letech a za pár měsíců už jsem zvládla připravit vajíčka a fazole na všechny možné způsoby. Pak k nám také chodili na návštěvu kamarádi mnoha národností, takže jsem si od nich brala recepty na jejich tradiční jídla a zkoušela jim je pak při další návštěvě připravit už sama. Říká se – život tě naučí, ale já mám velký základ v rodině. Konkrétně díky mamince a hlavně tatínkovi, protože ten se chtěl vždycky pořádně najíst.“

Jaké pokrmy jste si nejvíce oblíbila z české kuchyně?

„Vždycky si pochutnám na řízku s bramborovým salátem. V tom vítězíte nad všemi. Ale chybí tady zelenina. Co se zdravé stravy týče, tak tady jsou velké mezery. V lepších restauracích už vám udělají saláty z rukoly, polníčku nebo cukety, ale normální člověk si tato jídla buď nemůže dovolit, protože je to drahé a vše se dováží, anebo je vůbec nezná. Takže tady se přikláním spíše k tomu orientu, kde jsou různé zeleninové omáčky a čerstvé potraviny.“

A co patří mezi vaše top jídla?

„Určitě halušky s brynzou. Toho nikdy nemám dost. Pak saláty a tradiční bulharská fazolová jídla. Prozradím vám recept: Fazole necháme ve velkém hrnci vody přes noc namočit, aby nabobtnaly, a pak pořádně propláchnete. Zalijete je čistou vodou a přidáte na čtvrtky nakrájenou cibuli, rajčata, čtyři menší mrkve. Celé to pak zasypete lžící červené papriky. Nakonec osolíte a přidáte rostlinný olej. Hrnec pak necháte buď u kamen nebo hřejete na nižší stupeň. Za dvě hodiny se pak všechny chutě spojí a vznikne vám velmi chutná směs, která je v Bulharsku velmi oblíbená. Jako dekoraci pak můžete použít chilli papričky, osmahnutou cibulku a plát salátu. A stylové si to uděláte, když to pak zapijete klasickým nápojem, kterému na Balkáně říkají Ajran. Je to pití podobné kefíru.“

Navštěvujete také nějaké kulinářské festivaly a akce?

„Byla jsem už několikrát pozvaná na Prag Food Festival, bohužel mi to ještě nevyšlo. Tak snad příště. Jinak já ráda jezdím na someliérské akce do Pardubic, kde se dělá na různých hotelových zámcích velká ochutnávka vín. Degustace probíhá opravdu ve velkém, takže si musíte dát pozor, aby jste to nepřehnali, ale je to obrovský zážitek. Dále také chodím na výzvědy, když se v Praze otevírá nějaká nová restaurace.“

Pozvala jste nás do restaurace Stará Praha. Prozradíte, čím je podle vás výjimečná?

„Je to můj oblíbený podnik, kde vaří tu nejlepší držkovou polévku v Praze. Navíc je ještě propojená s další restaurací Mořská Panna, kde zase vaří italskou a balkánskou kuchyni. Můžete tak během jednoho oběda ochutnat hned několik výtečných specialit místních i zahraniční najednou. Líbí se mi také, že hledí na to, aby byl zákazník spokojený, a ptají se ho, jak mu chutná a jestli jídlem splnil kuchař jeho představu. Takže já chodím teď jenom sem, dokud nebude moje nová kuchyň zcela hotová.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz