Vyšla v roce 1969 v nákladu, který rozhodně neuspokojil všechny zájemce. Kuchařských knih na trhu bylo málo a od populárních osobností nebyla snad vůbec žádná. Jiřina Šejbalová byla navíc skvělá a tehdy velmi populární herečka a vědělo se o ní, že je i bravurní kuchařka. Jana Brejchová vzpomíná, že když s paní Šejbalovou v roce 1957 točila Vlčí jámu, přivezla si přímo na plac kastrůlek s naloženým masem a během pauzy z něj na vařiči vykouzlila výborný oběd a pohostila několik lidí ze štábu.

Hostitelka byla vždy báječná. Kromě dobrého jídla totiž svým přátelům nabízela i veselé historky, a tak se za ní na chatu sjížděla půlka Národního divadla. Jeho členkou byla od roku 1929. Původně vystudovala operní zpěv, ale herectví zvítězilo. Určitě si paní Šejbalovou vybavíte také jako Marii Vachovou ze Srpnové neděle nebo jako podvodnici Trčkovou ve Světácích. Naposledy se na televizních obrazovkách objevila těžce nemocná v Hubačově nostalgickém filmu Nezralé maliny v roce 1980.

Z její knížečky vám nabízíme recept na zadělávaného králíka.

Recept: Zadělávaný králík Jiřiny Šejbalové

Připravte si: 1 mladého králíka, 250 g libového uzeného masa, 250 g hub (nejlépe hříbků), 12 malých cibulek (nakládaček), Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky