Bohouškovi Záhorskému říkaly jeho kolegyně v Národním divadle Bonbónek. To proto, že chodil zásadně v perfektním obleku ze salonu Kníže, voňavý, sladký a pozorný. Nebyl přitom žádný krasavec, a navíc od mládí hrál nejčastěji dědky. Krásné ženy si ale získával svými vybranými způsoby a galantností.

Zamilovaná do něj byla svého času i Hana Vítová. Jeho osudovou partnerkou se ale stala Vlasta Fabianová, mimořádná herečka a nejbližší přítelkyně Dany Medřické, s níž po leta excelovala na jevišti v Kočičí hře. S Bohouškem žila Vlasta mnoho let na psí knížku. Byla totiž vdaná za rozhlasového režiséra Josefa Bezdíčka a rozvedený Bohoušek žil spíš jako starý mládenec ve své útulné garsonce na Vinohradech. Vzali se až na stará kolena v roce 1971 po Bezdíčkově smrti.


Vybrané ingredience

Po svatbě Vlasta trvala na tom, že se Bohoušek musí nastěhovat k ní do bytu, z jehož oken byl výhled na Zlatou kapličku. Sem nebo na chatu do Kamenného Přívozu si zvali své přátele na lukulské hody, jejichž přípravu si Bohoušek bral rád na starost.

Jeho specialitou bylo španělské rizoto, do kterého se dávali krabi a přilévalo se kvalitní víno (Bohoušek si pro něj tehdy chodil do lahůdkářství Paris-Praha v Jindřišské ulici). Ingredience zkrátka musely být jenom vybrané a obstarat je, to v sedmdesátých letech minulého století nebylo jednoduché. Přitom měl ale rád klasickou českou kuchyni – nejvíc si pochutnal na svíčkové nebo koprové omáčce a pečené huse. Tu zapíjel samozřejmě vychlazenou plzeňskou dvanáctkou a na lepší trávení si případně dal ještě skleničku koňaku.
 


Jedním z pokrmů, jimiž Bohoušek obšťastňoval své přátele, byl:

 

Recept: Kohout na víně Bohumila Záhorského

Připravte si: mladého kohouta, suché červené víno, rajčatový protlak, slaninu, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky