Zdá se vám, že to nejde dohromady? Žena, která točila tři filmy ročně, byla hvězdou festivalů a ozdobou známých mužů (jen pro pořádek – prvním životním partnerem byl Miloš Forman, druhým německý herec Ulrich Thein, třetím Vlastimil Brodský, čtvrtým Jaromír Hanzlík a pátým Jiří Zahajský), byla vysloveně rodinný typ. „Je to zřejmě tím, že nás bylo osm dětí a pořád se u nás něco dělo. Vždycky jsem potřebovala rodinu. U Jaromíra Hanzlíka jsem dělala třináct let Štědrý večer, na který jsem pozvala nejen mého tatínka a nevlastní maminku, ale i Jaromírovu maminku s jeho nevlastním tatínkem, vlastního tatínka s nevlastní maminkou, pak tam byla moje Terka, Jaromír a jeho syn David a moje sestra Blanka. Většinou nás u stolu bylo nejmíň jedenáct…“

Muži si od ní rádi nechali uvařit, ale zrovna tak se o ni rádi starali. Herec a režisér Jan Kačer si vzpomíná na úsměvnou historku z roku 1964 z natáčení filmu Každý den odvahu: „Paní Brejchová během natáčení držela dietu, a tak jsem se rozhodl, že vyjednám oběd v lázních v Teplicích. Po složitých domluvách kvůli ní skutečně otevřeli mimo sezonu lázeňský dům. Kuchaři nastoupili v bílém, přinesli jídelní lístek a Jana si dala vepřo knedlo zelo. Všichni se divili a ona na to, že to zají gastrogelem. Já snad tehdy měl krupicovou kaši... Od té doby vím, že posuzovat ženu logickými pravidly je naprostý nesmysl.“

Se svým posledním manželem Jiřím Zahajským bydlela v Nerudově ulici. Když těžce onemocněl, vzorně se o něj starala. Na nákupy musela až dolů do Karmelitské ulice, kde měla své oblíbené řeznictví. A vařila mu poctivou českou kuchyni, třeba jeho oblíbený segedínský guláš. Sama k tomu dodala: „Vařím, protože mi to chutná. Mužští, které jsem měla, moji kuchyni zbožňovali. Jak říká paní Jirásková: ‚Nejvíc mi chutná ode mě a potom od Jany Brejchové.‘ A to už je pořádná pochvala, nemyslíte?“

 

 

Recept: Segedínský guláš

Připravte si: 1 kg vepřového plecka, 10 dkg cibule, 60 dkg kysaného zelí, 0,2 litru smetany, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Výborný segedín uvaříte v tzv. Pomalém hrnci. Že nevíte, co to je? Čtěte Pomalý hrnec: vůně a chuť jídel jako od babičky



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky