Dane, jak jste se popral s dietou, kterou nařídil váš kolega Kyklop?

„No právě, on se do toho vrhl po hlavě a začal hubnout jako o život. Díky dělené stravě a cvičení shodil během čtyř měsíců téměř třicet kilo, což je skvělé, ale vyžaduje to opravdu silnou vůli a velké odříkávání. Je to zkrátka běh na dlouhou trať, protože stačí na chvíli polevit a máte zase kila zpět. S Ajfelem jsme se k němu časem přidali, ale naše dieta má trochu odlišný, a ne tak přísný režim.“

Jste velcí gurmáni. Jak jde přemoci vaše dlouhodobé návyky?

„Jím skoro všechno, ale s mírou. Večer se už pak lednici vyhýbám velkým obloukem. Také už v mém jídelníčku nechybí třeba ryby a čerstvá zelenina. Po roce mám dole deset kilo, k čemuž přispěli mimo jiné také zdravotní problémy, ale chci pokračovat a jít ještě níž, tak na 110 kilogramů.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Vaše oblíbená jídla si tedy neodpíráte?

„Dá se to tak říct. Mám něco zažité a nechci se trápit tím, že si to už nikdy nebudu moc dát. Od mládí jsem vyrůstal v rodině, kde se pravidelně vařily samé dobroty. Moje maminka pracovala jako kuchařka v dětském domově a má babička dokonce připravovala jídelníček pro jednoho hraběte, takže jsem si od dětství zvykl na vydatnou a pravidelnou stravu.“

Co se u vás vařilo nejčastěji?

„Hlavně takové ty plnohodnotné polévky, které nahradí i hlavní chod. Třeba zelňačka, nebo kuřecí česnečka, na které si doma pochutnáváme i dnes. Uděláte vývar z celého kuřete a pak k němu přidáte jeden celý česnek, obrané maso, dvě rozmíchaná vajíčka a těstoviny. Ideální je pak k této polévce servírovat krutony chleba obaleného v osoleném vajíčku.“

Kdo kraluje dnes vaší kuchyni?

„Většinou moje manželka. Jsem šťastný, že mám ženu, která vařit umí. Pro mě je to základ, už i kvůli našim dětem. Jsem rád, že dělá polévky, tradiční česká jídla i další pokrmy, které v mém jídelníčku nesmí chybět.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Jaká jídla to tedy jsou?

„Hlavně klasická česká kuchyně, do které patří hlavně svíčková, guláš, koprovka nebo rajská. To žena umí opravdu perfektně. No a když pak vařím já, tak většinou skončím u nějaké minutky či steaku. Mám třeba skvělý recept na sýrovou krkovici.

Prozradíte nám ho?

„Je to jednoduché, moc dobré a poměrně i levné jídlo, které se skvěle hodí k nedělnímu obědu či večeři. Plátky osolené a opepřené krkovice vložíte do vymazaného plechu, všechno to pak zasypete najemno strouhaným eidamem a lehce podrobíte červenou paprikou. Přiklopíte a v troubě na 180 °C necháte zapékat po dobu 40 minut. Jako příloha se k tomu podávají brambory nebo čerstvý chleba. Pokud ale máte více času, tak nachystejte ještě salát z lilku, cukety, papriky a žampiónů, které orestujete na pánvi v olivovém oleji s trochu pepře, soli a cukru. A nakonec to zahustíte rajským protlakem.

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Jaký je váš největší gurmánský zážitek?

„Pokaždé je to návštěva jedné brazilské restaurace na Staroměstském náměstí, kde vám v průběhu celého večera nabízejí spousty druhů masa, které vám pak čerstvé odkrajují přímo na talíř. Po dvou hodinách jsem vždycky skvěle najedený a dlouho mi pak žádné maso tolik nechutná. Další gastronomický zážitek je taky argentinská svíčková. Je to sice hodně drahé maso, ale je to naprostá bomba. Připravíte si ho jednoduše, jen na přírodní způsob a podáváte s chlebem a jemnou omáčkou z majonézy, kterou smícháte s nadrceným koriandrem.“

Máte nějaké požadavky na jídlo během vašich vystoupení a koncertů?

„Žádné podobné manýry nemáme. Ale je pravda, že nám někdy pořadatelé připraví i bohaté občerstvení. Třeba řízek s bramborovou kaší. Ale když máme zájezdové vystoupení, tak se odbýváme, protože se to všechno nedá stihnout. V přejezdech si pak zajdeme na něco rychlého nebo navštívíme po cestě restaurace, kde nám uvaří třeba i v jedenáct večer.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz