Říká se, že smyslové věci dokáží vyvolávat vzpomínky. Tak je to i s chutí a vůní... Jaká vůně vás jako dítě dokázala přilákat k talíři?

Vždy mě dostali na něco sladkého, snad jako každé dítě. Takže když zavoněl maminčin jablečný štrúdl nebo hraběnčin koláč, byla jsem na něm, ještě než vychladl, přilepená jako vosa.

Předpokládám tedy, že u vás doma vařila maminka. Máte nějaký zamilovaný pokrm, který si při návštěvě rodného Zlína vždy dopřejete?

Ano, u nás vždy vařila maminka, i když v posledních letech se do přípravy jídla pustil i táta, který vaří velmi svérázně, ale skvěle. Zbožňuju od něj právě úplně obyčejná jídla, protože jim vždy dodá něco navíc... Takže když přijedu k rodičům, tak se těším buď na skvělou dršťkovou polévku, nebo na kohoutí vývar. Ráda si pak dám třeba jen obyčejný knedlík s vejci a listovým salátem se slaninou. Podotýkám, že suroviny jsou z jejich domácího chovu a vlastní zahrady.

Domácí suroviny vždycky chutnají jinak než ty kupované. Ale o vás jsem slyšela, že jste velkou sběratelkou receptů. Kdy jste s tím začala?

Recepty jsem opravdu pár let sbírala, ale už je nebylo kam dávat, tak jsem s tím přestala. Teď jsem spíše neúspěšná sběratelka času, který bych mohla věnovat vaření podle těch receptů, které mám.

Jsou ve vaší kuchařce nějaké tajné rodinné recepty, které si předáváte z generace na generaci?

U nás asi tajný recept neexistuje. I když nedávno jsem si vzpomněla na babiččin úžasný kokosový moučník s krémem a polevou. Recept ale bohužel zůstal babičkou utajen...

To je škoda. Ale někde jsem se dočetla, že vaříte ráda i středomořskou kuchyni. Kde jste k ní získala vztah?

Miluji moře a to směrem na jih od nás obzvláště. Navíc jsem zjistila, že mi středomořské speciality naprosto vyhovují díky surovinám a kombinaci chutí. Gurmánským požitkem jsou pro mě třeba slávky s bylinkami a česnekem na bílém víně s čerstvým salátem a bagetou. Ale jinak se nespecializuji na žádný určitý druh kuchyně, mám ráda pestrost a také záleží, jaké je zrovna roční období...

Máte nějaký svůj majstrštyk?

Tradičně na Silvestra připravuji hovězí po burgundsku. Je to hovězí na červeném víně se šalotkou a žampiony, dušené pozvolna v troubě a podávané s těstovinami tagliatelle, posypané vypraženou slaninou. Vlastně si teď uvědomuji, že základem všech mých oblíbených pokrmů je víno. Moravské geny se prostě nezapřou... Já vám ale teď poskytnu recept na jídlo, které skvěle uvařil tatínek mé kolegyně, zpěvačky Taťány Roskovcové, pan Lubomír Málek, primášská legenda uherskobrodské cimbálové muziky Olšava. Ano, základem receptu „Kohoutek po francouzsku“ je opět víno!

 

Recept: Kohoutek po francouzsku podle Dashi

Připravte si: kohoutek (nebo kuře), slanina, cibule, mrkev, marmeláda (nejlepší je rybízová nebo višňová), červené víno, rozmarýn, tymián, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Jaké víno při vaření používáte?

Na vaření takové, jaké je zrovna po ruce. Ale k pití mám ráda Chardonnay nebo Rulandské šedé.

Jste ve znamení Raka. O Racích je známé, že jsou to lidé s romantickou duší, což se v teplých měsících projevuje tím, že holdují piknikům. Platí to i o vás?

Je pravda, že k úplnému požitku z jídla pro mě velkou roli hraje i prostředí. Jsem venkovní typ, takže se na jaře už nemůžu dočkat, kdy mé oblíbené restaurace otevřou své zahrádky. Někdy si proto (pokud nemám s sebou vlastní jídlo) nechám oběd zabalit a sním ho na nějakém hezkém klidném místě venku. Ale jinak typické pikniky s těmi vychytanými piknikovými koši neprovozuji. Ani takový koš nevlastním.

 

 

A co jiné letní radosti, jako třeba grilování či poetické opékání špekáčků v přírodě?

Grilování i opékání špekáčků jsou nedílnou součástí mého stolování během letní sezóny. Poprvé jsme letos u sestry opékali špekáčky už na pálení čarodějnic a na grilování určitě ještě také několikrát dojde.

K létu patří i osvěžení v podobě koktejlů. O Racích jsem se dočetla, že mají rádi spojení ovoce a alkoholu, je to ve vašem případě pravda?

V takové kombinaci zvládám maximálně sekt s jahodami nebo melounem a piňa coladu.
Ale z koktejlů dávám přednost jednoznačně mojitu, to mě vždy osvěží.

Chcete vidět Dashu naživo? Zajděte se na ni podívat do Hudebního divadla Karlín. Více na www.hdk.cz

Informace o zpěvačce rovněž najdete na jejím webu: www.dasha-sobkova.cz

 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: David Kraus, Martin J. Polák, Pavel Ovsík (úvodní foto)