Slyšela jsem, že máte dvě kuchyně. Je to pravda?

„Ano, mám dvě „sykory“ (kuchyně od firmy Sykora – pozn. red.), jedna je doma a druhá na chalupě. Obě jsou v rustikálním stylu a vypadají, jako by byly starožitné. Jedna je z ořechového a druhá z třešňového dřeva. Mám ráda, když je nábytek ze skutečného dřeva a zároveň vypadá trochu starožitně.“

Co vás na starožitném vzhledu láká?

„Jsem romantička. Mně se moderní nábytek nelíbí. Ale moderními spotřebiči nepohrdnu. Jak už jsem řekla, mám dvě kuchyně, takže všechno jsem kupovala dvakrát. Potrpím si na sklokeramickou desku, horkovzdušnou troubu i mikrovlnku. Ale všechny spotřebiče jsou vybrány citlivě, aby s linkou ladily.“

Když milujete zámecký styl, určitě musíte mít i starožitné nádobí...

„Hlavně mám v bytě starožitný nábytek z 18. století. Zdědila jsem ho po jedné paní, o kterou jsem se starala. Ale s tím nádobím máte pravdu. Příbory, talíře, konvičky - všechno je ve starobylém stylu. Líbí se mi kvalitní porcelán od firmy Villeroy & Boch, který je dělaný ve starobylém stylu. Obzvláště mám ráda motiv „dáma v zahradě“.“

Je vidět, že si svou domácnost hýčkáte. Je to takový váš malý zámek...

„Už od dětství mám ráda návštěvy hradů a zámků. Zámecký styl evokuje luxus a zároveň kvalitu. Potrpím si totiž na kvalitní věci. Znáte to úsloví, které kdysi řekl Rothschild: „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.“ A to je strašná pravda. Když se nad tím zamyslíte, všechny výrobky s nápisem „sleva“ mají pomíjivou životnost. Já jsem typ člověka, který si raději připlatí, aby měl kvalitní kuchyni, která mu vydrží na dvacet let, než aby si koupil linku ve slevě, pak dvacetkrát otevřel skříňku a dvířka mu upadla.“

Vám jde přece o to, aby věci fungovaly, jak mají. A to přece není luxus, nebo ano?

„Nechci, aby to vyznělo tak, že jsem materialistka. Ve skutečnosti mě spíš zajímají duchovní věci. Jen chci mít doma funkční věci a nezabývat se zbytečnostmi, jako jsou opravy.“

Jako operní pěvkyně jste hodně vytížená – většinu práce máte v zahraničí. Dokážete si tedy své dvě zámecké kuchyně alespoň trochu užít?

„Abych se přiznala, netrávím v kuchyni zase tolik času. Občas něco uvařím, ale někdy si také nechávám jídlo přivézt. Mně nebaví vymýšlet jídlo na každý den. Stejně tak mě nebaví vařit třeba guláš. Mám ráda specialitky.“

A která byla vaše poslední?

„Naposledy jsem vařila králíka na bílém víně.“

Jste člověk, který při vaření improvizuje, nebo se spíše necháváte vést recepty?

„Recepty hledám v kuchařkách nebo mi pomáhají i časopisy s recepty. Jsou tam většinou hodně rychlé věci a není to tak náročné.“

Je něco, na co si potrpíte?

„Mám ráda bílé maso – právě toho králíka, pak krůtí, drůbeží... Co ale zbožňuji, jsou ryby, obzvláště pstruha nebo pražmu. Také mi chutnají mořské potvory – krevety, ústřice, langusty, ty můžu neomezeně! Na chalupě dělávám na grilu krevety, je to úžasná věc. Ale jinak chodím na mořské plody do restaurace. Takovou langustu bych si sama neudělala...“

Ale co byste si naopak sama udělala – máte nějaký svůj „majstrštyk“?

„Asi plněné vepřové panenky. Recept mi kdysi dal kamarád, který dělá v gastronomii. Je to rychlé a strašně dobré.“

 


Recept: Špikované vepřové panenky

Připravte si: 800 g vepřové panenky, balíček sušených švestek, hrušku,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

O operních zpěvačkách se říká, že jsou při těle. Ve vašem případě to ale neplatí, jste štíhlá jako lunt! Hlídáte si váhu?

„Snažím se jíst co nejvíce zeleniny a ovoce a vyhýbám se tučným pokrmům. Klidně si dám řízek s bramborem, ale se suchým bramborem, bez másla. Někdy se mi stane, že pozdě večer dostanu hlad, a tak si vezmu okurku. Výborně zaplácne žaludek a nepřibírá se po ní.“

Tak to asi moc neholdujete české kuchyni...

„Česká kuchyně je tučná. Ale dnes málokdo vaří jako kdysi. Například smažení řízků na sádle se už moc nevidí. Také mi nechutná mexická kuchyně. Všechno to těsto, ze kterého se vyrábí tortily, je jen na zaplácnutí, navíc je také hodně přemaštěné. Mexičané mají i velmi těžké moučníky. Pokaždé, když jsem si nějaký dala, měla jsem pocit, že mi leží v žaludku kámen.

Tak která kuchyně je vašemu srdci i jazýčku nejmilejší?

„Francouzská nebo italská kuchyně, ty jsou nepřekonatelné. Mám ráda francouzské sýry, italskou parmskou šunku, parmazán, tiramisu... Snažím se vařit lehká jídla, proto používám olivový olej (nejraději řecký nebo italský).“

Díky své profesi jste hodně vytížená. Jak řešíte jídlo před vystoupením? To člověk má asi trému a na jídlo nemá ani pomyšlení. Zároveň ale přece potřebuje nějakou energii...

„Já si před každým vystoupením dávám banán. Má v sobě hodně cukru, takže mi dá energii a zároveň hezky „sedne“ do žaludku.“

Více se o pěvkyni dozvíte na www.randova.eu.
 



Autor: Andrea Votrubová | Fotografie: Andrea Votrubová a archiv Edity Randové