Jak byste charakterizovala váš běžný jídelníček?

„Snažím se, aby zahrnoval vše potřebné k tomu, abych se cítila dobře. Klikněte pro zvětšení!Dám na pestrou a vyváženou stravu, takže jím maso, ryby, těstoviny, rýži, zeleninu a ovoce, nesmí ale chybět ani sýry. Držím se toho, aby jídlo bylo energeticky kvalitní a pokud možno méně kalorické. Ale, když dostanu chuť, uvařím třeba i báječnou českou kalorickou bombu v podobě svíčkové s knedlíkem nebo knedlo-vepřo-zelo. Mezi ale mé nejoblíbenější jídlo patří jednoznačně losos.“

Vaříte tedy ráda. Co připravujete nejčastěji?

„Ano, vařím ráda. Mám doma čtyři skvělé a vděčné strávníky, i když musím připustit, že jsem si je trochu tou domácí stravou rozmazlila. Často jim připravuji těstoviny na různé způsoby, českou klasiku a pro mě a pro dceru také saláty. Hodně záleží, kolik času na přípravu jídla mám.“

Dáváte tedy přednost domácí stravě před restaurací?

„Domácí strava rozhodně převažuje, ale do restaurace si zajdu vždy velmi ráda. Tím, že vařím každý den, tak si ráda pochutnám na jídle, které mi zase připraví někdo jiný, obzvlášť, když je to profesionál a já se můžu ještě něčemu přiučit.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Máte v zásobě recept na nějakou vaši kulinářskou specialitu? Prozradíte postup?

„Adélčino kuřecí kari s ananasem. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osmahneme na trošce slunečnicového oleje, osolíme, přidáme kari a zalijeme bílým suchým vínem a šťávou z ananasového kompotu. Krátce podusíme, přidáme kompotovaný ananas a zjemníme zakysanou smetanou. Ti, kteří nehledí na kalorie, mohou použít šlehačku. Ideální je podávat s gnocchi.“

Zdá se, že jste fanda italské kuchyně...

„Italskou mám opravdu moc ráda. Moc jsem si ale pochutnala tKlikněte pro zvětšení!aké v Thajsku. Je to úžasná a lehká kuchyně, kde najdete spoustu zeleniny a ryb na různé způsoby. To mi vyhovuje.“

Jakým jídlem uctíte nejvíc svého manžela? A vaří i on vám?

„Když chci udělat manželovi radost, uvařím svíčkovou s hrnečkovým knedlíkem. Většinou vařím já, ale když je potřeba uvaří i on“.

Vaříte také ráda pro návštěvy? Čím je hostíte?

„Vždy, když čekáme návštěvu, vymýšlím, co nového jim uvařím a který z mých receptů ještě nejedli. Snažím se, abych pokaždé naservírovala jiné jídlo, ale nikdy nesmí chybět poctivý domácí hovězí vývar s knedlíčky. Upeču moučník a těším se, jak jim bude chutnat.“

Je něco, co byste nevzala do pusy?

„Nikdy jsem neochutnala a neochutnám škeble, z estetického hlediska je nedokážu pozřít.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Máte krásnou postavu, kterou vám mohou závidět i dvacetileté dívky. Jak to děláte?

„Snažím se v rámci časových možností sportovat. Pak si občas můžu dovolit dopřát například návštěvu cukrárny.“

Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyně?

„I když se v kuchyni pohybuji častěji, tak jsem přesto nechala její tvorbu spíše na manželovi. Řekla jsem, jaká jsou mám přání a představa, a on si s tím dokonale poradil.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz