Ačkoli se pak věnovala rodině a posléze pracovala jako knihovnice, diváci na ni nezapomněli. Zvlášť v posledních letech bývá často oslavována jako pamětnice éry prvorepublikových hvězd, z nichž velmi dobře poznala například Adinu Mandlovou, Věru Ferbasovou, Antonii Nedošinskou či Theodora Pištěka.


Slečna z lepší rodiny


Eva se narodila ve výstavním činžovním domě v Břehové ulici číslo 6, který patřil jejím rodičům Doubravce a Janu Branbergerovým. Doubravka byla původně sólistkou Národního divadla a dr. Branberger jako muzikolog a ředitel Pražské konzervatoře na ni napsal ne zrovna lichotivou kritiku. „Pak se spolu sešli a můj budoucí otec jí řekl ‚Slečno, vy nezpíváte, vy řvete.‘ A to ho přišlo draho, protože když se s ní oženil, zaplatil jí hlasové školení v Itálii. Sice po sňatku odešla z divadla, ale působila pak jako učitelka zpěvu a vodila si žáky k nám domů,“ vypráví Eva Gerová. Sama vyrůstala se svou sestrou Věrou jako slečna z lepší rodiny. V domě jim patřilo celé druhé poschodí. „Maminka na nás neměla čas, a tak nám na výchovu najala německou chůvu, slečnu Karlu. Když od nás v mých jedenácti letech odcházela, moc jsem pro ni plakala. Měla jsem také soukromou učitelku, teprve od páté třídy jsem nastoupila do anglického gymnázia a pak na konzervatoř.“


Rýže je jen pro slony


Eva přiznává, že její maminka nikdy nevařila. „Měli jsme panskou kuchařku a také hospodyni, paní Rézi. Vždycky ráno seděla s mou matkou, účtovaly a domlouvaly, co se bude ten den vařit. Nakupovalo se v konzumu na knížku, do níž prodavač zapsal položky a milostivá paní, tedy moje matka, pak Rézi dala příslušnou částku, aby nákup následující den uhradila. Rézi jsem měla moc ráda a tajně, když to šlo, jsem u ní vysedávala v kuchyni. Zajímalo mě totiž, o čem si povídal personál. To víte, zvědavá holka…


Matka byla přesvědčená, že maso není zdravé – aspoň vidíte, že tyhle názory se objevovaly už před osmdesáti lety – takže se vařila hlavně zelenina a sladká jídla. Otec ovšem vyžadoval maso, obzvlášť zvěřinu. Když mu k tomu ale matka vnucovala rýži, tak opáčil ‚Rejži nechci, ta je jen pro slony!‘“
Když se Eva Gerová vdala za policejního lékaře dr. Šanovce, musela začít sama vařit. „To jsme ještě bydleli ve stejném domě jako mí rodiče a ve čtvrtém patře žil dědeček, otec mé matky, kterého jsem milovala. Byl ohromně šikovný řemeslník, vyučený krejčí, ale nakonec vynikl jako rukavičkář. Když jsem si s něčím nevěděla rady, hned jsem za ním zaběhla.“ A jaká jídla měla paní Eva ráda? „Rézi dělala báječné rizoto s kuřecím masem a kapustou, posypané parmezánem a zapečené v troubě. Taky jsem vždycky zbožňovala koprovku s hovězím masem a knedlíkem,“ dodává Eva Gerová, která zůstala celý život velmi štíhlá, takže těch knedlíků asi sama nikdy moc nesnědla...

 

Rizoto s kuřecím masem a kapustou
Potřebujeme: 3 sáčky rýže (á 120 g), 700 g kuřecího masa, sáček mražené růžičkové kapusty, 250 g parmezánu nebo eidamu, 1 cibuli, 2-3 stroužky česneku, olej, mletou papriku, 2-3 větší rajčata, zelené bylinky, sůl
Rýži a kapustu uvaříme podle návodu. Cibuli, česnek a mletou papriku osmahneme na oleji, přidáme maso nakrájené na kostičky a zprudka orestujeme. Osolíme, trochu podlijeme vodou a podusíme doměkka. K masové směsi pak přidáme rajčata nakrájená na kousky. Do podušené směsi vmícháme uvařenou kapustu, rýži, zelené bylinky a nastrouhaný sýr. Vše přemístíme do pekáče a zapečeme v troubě do zezlátnutí.


 

 

Recept: Těstovinový salát s bazalkou

Připravte si: Těstovin,y vejce, salátové okurky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky