Už brzy vám vyjde další kniha o vaření. O jakou kuchyni půjde tentokrát?

„Jde o mojí šestou kuchařku, která by měla být už zanedlouho v prodeji. Tentokrát jsem se zaměřila na zvěřinu, proto kniha nese název Zvěřinové hody. Nosila jsem ten nápad v hlavě několik let, protože zvěřinu už dlouho vařím a znám spoustu receptů. Navíc mi něco poradil manžel, kamarádi a příbuzní. A něco jsem taky vyloudila od vlídných hajných a myslivců.“

Klikněte pro zvětšení!Prozradíte nám nějaký dobrý zvěřinový recept?

„Tak třeba zvěřinové medailonky s jablky a hrozinkovou rýží s vůní skořice. Připravíme si tedy 8 medailonků ze svíčkové, 2 jablka, 2 hřebíčky, koření na pečená žebírka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce čerstvého másla, 2 lžičky rozpuštěného másla a sůl. Postup je pak snadný. Maso naklepeme, hřebíčky roztlučeme a smícháme se lžící koření na pečená žebírka. Medailonky kořením poprášíme, koření zároveň solí, proto s dalším přisolením nakládáme velmi opatrně. Medailonky osmahneme na směsi oleje a másla po obou stranách. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Potřeme je rozpuštěným máslem a krátce ogrilujeme. Je možné použít na tento recept několik druhů masa. Srnčí, kančí nebo daňčí. Je to na vás. Celé to pak podáváme s hrozinkovou rýží s vůní skořice.“

Hrozinková rýže s vůní skořice. To zní dobře. Dáte nám postup i na tuto specialitu?

„Ráda. Stačí vám jeden balíček rýže, 2 - 3 lžíce hrozinek, 1 lžičky mleté skořice, oříšek másla. Hrozinky máčíme hodinku ve studené vodě. Rýži uvaříme pod pokličkou ve větším množství vody jako špagety. Nesolíme! Uvařená rýže by zase neměla být příliš měkká. Rýži i máčené hrozinky scedíme a smícháme. Kousek másla utřeme se skořicí a pak do rýže vmícháme. Přeji dobrou chuť.“

Zdá se, že vaříte velmi ráda…

„Kdysi to byl můj koníček. Když jsem ale zjistila, že manžel kulinářské umění také skvěle ovládá, tak to většinou nechávám na něm. Do kuchyně ale velmi ráda zavítám. Připravuji tu své oblíbené speciality.“

Co nejčastěji?

„Poslední dobou je to něco z čínské kuchyně. Příprava těchto jídel mě jednak baví a také velmi chutná.“

Dáváte tedy čínské kuchyni přednost před českou?

„To určitě ne. Dobroty české kuchyně považuji za své nejoblíbenější.“

Co pro vás konkrétně česká kuchyně znamená?

„První, co si vybavím, je zcela jistě svíčková. Nedám na ni dopustit. A kromě svíčkové také smažený vepřový řízek s bramborovým salátem, vepřo-knedlo-zelo, bramboračka, houby, zvěřina na různý způsob a taky jablkový závin a švestkové knedlíky.“

Klikněte pro zvětšení!Vypadá to, že si na zdravou výživu moc nepotrpíte…

„Ano. Přiznávám se, že na zdravou výživu mě opravdu moc neužije. Jím to, co mi chutná, nějaké müsli či zrní opravdu nemusím. To znamená, že v mém jídelníčku nechybí třeba ani bůček.“

Jakým jídlem uctíte nejvíce svého manžela?

„Má rád moji kuřecí roládu s bramborovou kaší a já si zase moc pochutnávám na jeho pečeném telecím se špenátem a bramborovým knedlíkem. To je delikatesa.“

Co naopak nejíte ráda?

„Nesnáším koprovou omáčku a pajšl, jinak jím všechno. Nevyhýbám se ani exotickým pokrmům, už jsem ochutnala krokodýla, medvěda i chřestýše.“

A pochutnala jste si?

Ano, bylo to dobré!“

Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyně? Podle čeho jste jí zařizovali?

„Máme štěstí, že se nám líbí stejné věci. Oba jsme chtěli mít bílou kuchyni – včetně dlažby. Tak ji máme.“

Co považujete za skvělého kuchařského pomocníka?

„V poslední době je to tzv. Green Pan wok, například takový steak na ní chutná, jako kdybyste ho připravovali na grilu.“

Text: Jana Švecová
Foto: archiv Evy Pilarové