Filipe, jako zkušený kuchař si určitě potrpíte na kvalitní gastronomii. Jaké pokrmy jsou vaše nejoblíbenější a objevují se nejčastěji na vašem stole?

„Nejsem nějak vybíravý, mám rád „čistou“ gastronomii. To znamená kvalitní čerstvé suroviny a přípravu tradičními kuchařskými postupy. Nejraději mám česká jídla, italskou kuchyni a jídla z jihovýchodní Asie. Největší favorit je asi řízek, knedlíky s vajíčkem, spaghetti vongole a aglio oglio, Thai green curry.“

Určitě navštěvujete také různé zajímavé gastronomické akce...

„Ani ne, jedinou věc, kterou vždy rád navštívím, je tradiční česká zabíjačka a zajímavá degustace vín. Je to ale hodně o tom, zda tam jsou i moji přátelé.“

Kuchyň Filipa Sajlera  Kuchyň Filipa Sajlera

Cestujete rád za poznáváním jiných chutí? Která ze světových kuchyní vás nejvíce oslnila?

„Cestování je asi s fotbalem a wakeboardingem (vodní sport, který spočívá v jízdě na wakeboardu taženém lodí – pozn. red.) to, čím trávím nejvíce volného času. Hodně mě oslnil Singapur a New York – to jsou skutečná srdce gastronomie a Amalfské pobřeží. Ale líbí se mi více méně všude, rád poznávám nové věci a nejraději jídlo domácí a z ulice.“

Kuchyň Filipa SajleraJe nějaká specialita, kterou byste rád ochutnal, ale ještě jste neměl tu možnost?

„Vždy je něco nového, rád bych navštívil Japonsko a Vancouver.“

Co považujete za vrchol české kuchyně?

„Kvalitní originální omáčky a polévky, to je skutečný um.“

Co podle vás česká gastronomie postrádá?

„To je těžké, ale řekl bych, že prostě neumíme dělat doma služby. Poslal bych všechny například do zmiňovaného Singapuru, tam si připadá člověk jak Alenka v říši divů.“

Co vás nyní nejvíce zaměstnává a kde vás můžeme vidět vařit?

„Perfect Catering – Čerstvá škola vaření, kde s námi mohou lidé i vařit. Bližší informace zájemci najdou na www.cerstvaskolavareni.cz. A pak samozřejmě Kluci v akci.“

Jak dlouho se zajímáte o gastronomii a jak jste se k vaření dostal?

„Ani nevím, šel jsem prostě na kuchaře a začalo mě to moc bavit a baví asi čím dál více.“

Filip Sajler ve své kuchyni  Kuchyň Filipa Sajlera

Můžete nám prozradit recept na nějakou vaši specialitu?

„Myslím, že ideální je podívat se na www.klucivakci.cz. V sekci recepty je tam mnoho návodů, které stojí za vyzkoušení. Já doporučím hovězí na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem od mojí babičky.“

Filip Sajler ve své kuchyniJak vymýšlíte nové speciality?

„Inspirací je vše, podobně jako v umění, a pak je super cestovat a ochutnávat. Mám rád originální recepty, někdy přehnaná improvizace je nebezpečná.“

Vaříte je i doma?

„Jo, občas. Nebo griluji.“

Jaké pití preferujete k jídlu? Holdujete i populárnímu českému pivu?

„Pivu i vínu, záleží na příležitosti.“

Bez čeho se v kuchyni neobejdete?

„Bez ostrého nože, pinzety a wok pánve. Teď mám novou kuchyň a udělal jsem si velkou radost spotřebiči od firmy Scholtes – super sporákem, šuplíkovou lednicí a vinotékou.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz