Vzpomenete si na jídlo, které vám v poslední době obzvláště chutnalo?

„Vždycky mě potěší cokoliv od mojí maminky. Naposledy flíčky s uzeným masem.“

To si asi potrpíte na domácí stravu. Jaká jsou vaše oblíbená jídla?

„Mám ráda červené maso, jídla slaná a pálivá. Takže asi ne zrovna moc zdravá... Ale snažím se příliš nesolit, nehřešit, nekořenit a tyto moje nedietní úlety vyvažuju dostatkem zeleniny a ovoce.“

Co naopak moc nemusíte?

„Nejsem moc vybíravá. Jediné, co fakt nemusím, jsou mandarinky v konzervě a rajčatové omáčky.“

Máte doma muže a syna, takže chtě nechtě musíte vařit. Co „svým mužům“ nejraději připravujete?

„Nejraději vařím „rychlíky“. Jsem polívková. Mohla bych jíst jenom polívky a stačily by mi.“

Co vám ale na to říkají doma? Máte třeba se svým synem Kristiánem podobné chutě?

„Naučila jsem Kristiánka jíst polévky, takže si je dopřáváme denně. A Kristiánek si i ve školce BANBIN třeba třikrát polévku přidá. Můj děda z Moravy vždycky říkal: Polívka je grunt, maso je špunt. S Kristiánkem máme rádi řízek s bramborovou kaší a kolínka s kuřecím masem. A taky rizoto. Já si občas dopřávám nejlepší mušle v Praze v restauraci Les Moules.“

Jste typ kuchařky, která se drží receptu, nebo spíše improvizujete?

„Skoro pořád experimentuju. Zásadně vařím podle fantazie a momentální chuti. Experimentovat v kuchyni mě baví. Většinou i mým strávníkům chutná.“

Jaký byl váš poslední kulinářský experiment?

„Strašně dobrý experiment byly brambory s kapustičkami zalité smetanou.“

A co pečení – pečete?

„Minimálně. Ale úžasně peče moje maminka, manželova maminka a moje sestra Monika. Mám ale jeden svůj oblíbený dezert, který si čas od času udělám.“

 

Recept: Creme brulée podle Gábiny Partyšové

Připravte si: 1 vanilkový lusk, 600 ml smetany, 150 g cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 

Jaké jídlo byste uvařila nebo upekla svému manželovi, kdybyste ho chtěla potěšit?

„Cokoliv. Ale hlavně něco z velké lásky. Pořádný steak. Ten má rád.“


Se svým manželem Josefem Koktou hodně cestujete, převážně do USA. Jak se vám líbí tamní kuchyně?

„Na Floridě máme domeček, takže vaříme po česku. Ale hlavně je tam teplo a v teple často stačí salát s těstovinami nebo vařím právě různé polévky. Strašně ráda si tam zajdu do oblíbené restaurace U Millera, kde mají úžasná žebra a steaky. Kousek od nás je luxusní čínská restaurace. Jinak mě tam udivuje, že ke spoustě jídel dávají hranolky a jejich porce jsou opravdu pro obry. Mnohdy se nají z jednoho jídla celá naše rodina.“

Jestli to dobře chápu, tak máte dvě domácnosti – jednu českou (v Petříkově u Prahy) a druhou americkou. Jaký typ kuchyně jste si do nich pořídila?

„V Petříkově i na Floridě mám menší kuchyň. V Petříkově je oranžová (ta barva prý uklidňuje) a v Naples bílá. Preferuji minimalismus, a to i u designu kuchyně. Líbí se mi velké americké lednice, které jsou velmi praktické.“

Co pokládáte ve své kuchyni za nezbytné?

„V kuchyni by měl mít člověk vše při ruce, aby se nenaběhal. Také dostatek světla, ideálně denního.“

A co byste ve své kuchyni naopak nesnesla?

„Velký nepořádek.“

Spousta lidí si své kuchyně zdobí – sbírá různé hrnky, obrázky... Máte i vy nějakou takovou vášeň?

„Rozhodně ne. Jak už jsem řekla, mám ráda minimalistický styl. Podle mě drobnosti do kuchyně nepatří a jen se na ně chytá prach. I když fotku Kristiánka mám i v kuchyni...“



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Daniel Zahrádka a archiv TV Prima