Jeden z nejznámějších kuchařů, jehož síť dnes čítá přes dvacet restaurantů v Evropě, Americe i Asii, je držitelem celkově třinácti michelinských hvězdiček. Má vlastní televizní pořad a je vzorem pro ty, kteří chtějí v kuchařské branži něco dokázat.

Přesto měl tento muž dříve blíž ke sportu než ke vznešenému prostředí luxusních restaurací. Miloval fotbal a v mládí to dokonce dotáhl až do mužstva A fotbalových mistrů Skotska Glasgow Rangers. Zranění ho však přinutilo věnovat se gastronomii. V jednatřiceti letech otevřel v londýnské čtvrti Chelsea první restauraci, která získala michelinskou hvězdu za sedm měsíců. Mezi svými podniky má i ty tříhvězdičkové. V jeho restauracích pravidelně jedí třeba Tom Cruise nebo Robert De Niro.


Do detailů a s naprostou čistotou

Kuchyně v jeho restauracích mají tu nejmodernější techniku, která je ověřená léty praxe a sestavena v prostornou kuchyň za miliony, možná i za desítky milionů korun. Hned u vchodu vás překvapí neuvěřitelná čistota. Chromované police, stoly i sporáky se blýskají čistotou, i když se na nich právě vaří. Dokonce i podlaha je tak čistá, že by se z ní dalo jíst.

Když se podíváte vpravo, uvidíte místo, kde se připravují saláty, omáčky a přílohy, hned naproti pak maso a ryby. Všechno na sebe navazuje, jednotlivým částem se říká doky. Příprava každého jídla připomíná v Ramsayových podnicích výrobu aut v nejmodernější automobilce, kam kamiony navážejí jednotlivé komponenty „in time“. Kuchaři a pomocníci podle objednávek z restaurace připravují a kompletují jednotlivé části pokrmů.

Gordon či jeho zástupce Jason Atherton je pak většinou v poslední fázi ochucují, upravují jejich vzhled, dohlíží na správnost a aranžují je na talíře. Ty jsou vyráběné speciálně pro Gorgona Ramsaye, stejně jako veškeré ostatní nádobí.

 


Doma si už nevaří

Po Gordonově příchodu do práce se vždy roztáčí pravidelný kolotoč - přehled rezervací na daný den, přejímka surovin, příprava základního materiálu pro jednotlivá jídla. Než se servírované jídlo dostane hostům na stůl, prochází vše Gordonovou nebo Athertonovou inspekcí, aby vše bylo přesně podle receptů. „Doma už skoro vůbec nevařím. Přes den mám tolik ochutnávek, že už pak nemám chuť jíst,“ dodává Ramsay.

Jedna z jeho vybraných restaurací se nachází i v Praze. Pro tento podnik s příznačným jménem Maze vytvářel jídelní lístek právě Gordon. Trvalo to zhruba půl roku, vycházeli z londýnské verze, ale základ je pochopitelně ve francouzské kuchyni. Šest měsíců v podstatě denně vařili, vymýšleli, ochutnávali. „Některé pokrmy a jejich chutě se rodí měsíce, jiné vzniknou za pět minut,“ vysvětluje slavný kuchař s tím, že k vynikajícímu jídlu patří i show - schopnost své umění náležitě prodat.

 


Přísná nařízení

Že vše musí být vyladěné do posledního detailu, vám bude jasné hned u dveří Gordonovy restaurace. Obsluha má vždy jednotné bordó-černé oblečení. Kromě snubního prstenu nejsou povolené žádné šperky, piercing (ani do jazyku – je to komunikační prostředek) či tetování nebo obarvené vlasy. Stoly jsou bez ubrusů, ochucovadel, květin a svícnů. Důraz je kladen na chuť, ne na načančaný stůl.

Každý host má také svého číšníka. Pokud hosté pijí u jednoho stolu různé druhy vody, udělá si obsluha na etiketě nenápadnou značku, aby věděla, komu jakou vodu nalévat. Své číslo má i každá pozice stolu. Podle ní v šatně vědí, jaký kabát patří kterému hostovi, a při odchodu vám jej automaticky bez ptaní či lístku s číslem předají. Návštěva jednoho z podniků slibuje opravdu nevšední zážitky, ale pozor! Na rezervace se někdy čeká i týden, či dokonce měsíc. Zároveň si také připravte nějakou tu korunu navíc. V takovéto restauraci určitě u jednoho chodu nezůstane a u Gorgona Ramsaye to platí dvojnásob.


Vaříme s Gordonem Ramsayem

 

Recept: Francouzská cibulová polévka

Připravte si: 1 kg bílé cibule, 750 ml mléka, 750 ml smetany, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Myslíte, že znáte televizní kuchaře? Ověřte si v TESTU!



Autor: Soňa Stehlíková | Fotografie: www.isifa.com