Máte hezkou kuchyňskou linku!

„Děkuji, tu dělal můj manžel. Mám ráda věci, které v sobě mají nějakou energii, proto si potrpím na dřevo. Naopak nesnáším sklo, kov nebo nerez. Jednou jsem se fotila v nerezové kuchyni a připadala jsem si jako v pitevně.“

Tím, že jste si vyráběli linku svépomocí, jste mohli určovat její podobu. Co bylo pro vás nejdůležitější?

„Určitě praktičnost. Ale na můj vkus je kuchyňská deska příliš vysoko – manžel je vysoký, takže to dělal podle sebe. Já bych ji potřebovala nižší...“

Jak dlouho výroba linky trvala?

„Asi měsíc. Ale nakonec jsme nepoužili dřevo, ale dřevotřísku, která vzhledově vypadá podobně, je ale o dost levnější.“

Jako matka tří dětí určitě doma vaříte. Co je pro vaši kuchyň typické?

„Vařím zdravě, aby moje děti byly co nejméně zatíženy tuky a cukry. Spousta lidí říká: „Ale vždyť děti spálí všechno“, to je sice pravda, ale často na to dojedou v pozdějším věku, kdy tělo nebude schopno se s tím vším poprat. Navíc děti jsou dnes velmi choulostivé, protože špatně jí. Špatné jídlo je totiž pro organizmus zátěž – už při jeho trávení se zbytečně vysiluje. Proto vařím jídla, která trávicí systém nezatíží a tělo se tak může věnovat jiným věcem, například růstu a rozvoji svalstva.“

Jste tedy toho názoru, že za dětskými nemocemi se skrývá špatný jídelníček?

„Ano, jak už jsem řekla: jídlo by nemělo zbytečně zatěžovat organizmus. Když si matka stěžuje, že dítě nejí nic jiného než jogurty, pak se nemůže divit, že snáze dostane třeba rýmu. Mléko přece zahleňuje. Totéž je s lepkem. Spousta lidí ho bere na lehkou váhu a myslí si, že bezlepkové potraviny jsou určeny jen nemocným. Ale to je omyl!“

O dětech je obecně známé, že mají rády těstoviny. Vaše asi nebudou výjimkou...

„Já těstoviny moc nejím a po čtyřicítce jsem je vypustila úplně. Ale dětem je dělávám jako přílohu k nějaké omáčce nebo jen tak s domácím kečupem od babičky. Kupuji ale jen bezlepkové těstoviny.“

Své rodině vaříte zdravě, ale na jaké kuchyni jste vyrůstala vy?

„Já jsem původně z Kroměříže, takže na klasicky české a moravské. Jednou až dvakrát ročně jezdím za mamkou, když se dělá zabijačka. Miluji škvarkovou pomazánku. Škvarky vůbec jsou moje láska dodneška. Pokaždé si je dopřeji, abych vzápětí zjistila, že můj žlučník takové jídlo moc nemusí.“

Ale člověk přece občas musí zhřešit...

„To je pravda. Mám takovou zásadu, kterou dodržuji už několik let. Šest dní v týdnu jím zdravě a jeden den mám takový „prasící“, kdy si dám všechno, na co mám chuť.“

Co si třeba ještě dopřáváte?

„Mám ráda řízky nebo kynutou buchtu. Moje maminka dělá vynikající, s ořechy a jablky. Také miluji chleba se sádlem... Ale už mi je 43 let a pozoruji na těle změny – přestože neubírám na aktivitě a poctivě cvičím dvanáct hodin týdně, organizmus pracuje pomaleji. A já prostě nesnesu mít nafouklé břicho... Špeky by mě dost obtěžovaly.“

Takže se to snažíte vykompenzovat pohybem a zdravým jídelníčkem...

„Myslím, že člověk by se měl stravovat podle toho, jak jeho tělo snáší různé pokrmy.“

A jak je to ve vašem případě?

„Mám odpozorováno, že moje tělo dobře snáší kuřecí nebo krůtí maso, ryby, rýži a samozřejmě zeleninu. Při úpravě zeleniny často používám parní hrnec. Na rozdíl od klasického vaření se v něm potraviny hezky udusí, aniž by se vitaminy vyvařily do vody. Po pěti letech používání už vím, jak dlouhou přípravu ta která zelenina potřebuje. Například mrkev dusím déle. Ale jinak v hrnci dělám nejčastěji brambory, brokolici nebo květák.“

 

 

Vyrůstala jste na české a moravské kuchyni. Jaká jídla vaříte pro svou rodinu?

„Bohužel česká kuchyně je velmi tučná a skoro ve všech jídlech se používá smažená cibulka. Moje děti ale česká jídla milují, obzvláště omáčky, a tak jsem se je naučila vařit zdravěji. Když třeba dělám zelí (vozím si domácí, sešlapané od babičky), tak ho jen mírně osladím a místo mouky, ho zahustím bramborem. Také často vařím zelňačku, do které přidávám libové uzené.“ 

 

Recept: Zelňačka dle Hanky Hynychové

Připravte si: uzené maso, bobkový list, nové koření, brambory, sušené houby, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Kde získáváte inspiraci na nová jídla?

„Hodně od lidí kolem sebe. Když mám ve fitku hodinu a sejde se mi na ní čtyřicet ženských, vždycky se bavíme o tom, co která bude vařit. Ale také se inspiruji třeba na dovolené. Nedávno jsem byla v Řecku a moc se mi zalíbila místní kuchyně. Do Čech jsem si dovezla spoustu koření.“

Řekové jsou ale pověstní i tím, že mají vynikající mléčné výrobky – například sýr feta nebo hustý řecký jogurt. Vy podle toho, co jste říkala, asi mléčné výrobky moc nepoužíváte...

„Jsem teď ve fázi, kdy si dopřávám jen zakysané produkty. Ale také to není moc často. Klasické kravské mléko jsem plně nahradila rýžovým mlékem. Jogurty nekupuji dětem vůbec, ale vyrábím je doma. Dělám to tak, že si namočím rýži, kterou pak ve speciálním hrnci umelu a pak uvařím. Vznikne z toho kaše, tu dám do sklenic, zaliji javorovým sirupem a ochutím kousky amarantových nebo bezlepkových piškotů, přidám nakrájená jablka a opět zaliji rýžovým mlékem.“
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Vanda Novotná, www.isifa.com