Prý jste velký gurmán a gastronomie je vaším koníčkem. Je to pravda?

„Ano, vaření mě náramně baví. Sice se nepovažuji za zkušeného kuchaře, ale všechny mé přítelkyně mě chválily.“ (směje se)

Klikněte pro větší obrázek!Jaké jídlo vždycky zaručeně zabralo?

„Konkrétních receptů je více. Umím připravit jak vegetariánskou, mezinárodní, ale také pikantní labužnickou kuchyni. Rozhodně ale nevařím podle kuchařky. Vsázím spíše na improvizaci a na své chuťové buňky. Navíc chci, aby jídlo pěkně vypadalo a chutnalo každému strávníkovi.“

Uděláte tedy pokaždé dojem?

„Jsem kulinářský nadšenec, takže se snažím uspokojit apetit každého. Mám výhodu, že si u sebe na zahradě pěstuji převážnou část ingrediencí, které jsou pro mé vaření nezbytné. Mám vysazené téměř všechno koření, rajčata, papriky, lilek, cukety a také ovoce a keře s rybízy a angreštem. Takže je pak všechno čerstvé s daleko intenzivnější chutí.“

Pěstování bylinek a zeleniny – to je poněkud netypický koníček pro muže. Navíc pěstování bylinek není žádná legrace. Povězte nám svůj trik, jak o ně správě pečovat…

„Když koupíte jakoukoliv bylinku, tak je důležité, hned ji přesadit na záhon a klidně přidat čtvrtku penicilínu. Nebojte, do kytky se to nedostane, jen se pěkně vzpamatuje a má daleko hojnější úrodu. Další zásada je stříhat jen samotné listy a nelámat celou nožičku. A těm, co zahradu nemají, bych zase doporučoval, aby koupené bylinky hned dali zabalené do mrazáku. Kdykoliv je vyndáte, budou čerstvé.“

Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Máte ještě nějaké další chytré rady, které se budou v kuchyni hodit?

„Těch je. To je ale na delší povídání. Pro mě je třeba strašně důležité, aby byla při vaření legrace. Takže rád pořádám na chatě hostiny a pikniky pro své přátelé, kde jim chystávám různé speciality třeba na grilu. Každý si řekne, jak chce mít maso ochucené, nebo jakou přílohu si k tomu dá. A to je fajn. Nejvíce jsem ale zaperlil svým speciálním receptem z cukety.“

Klikněte pro větší obrázek!Prozradíte ho?

„Připravíte si jednu velkou cuketu - v obchodech sice moc velké neseženete, ale i z těch malých by to neměl být problém udělat. Překrojíte je tedy na půlku a polévkovou lžící vyškrábete dužinu. Vzniklé kánoe pak vymažete kremžskou hořčicí a vedle si připravíte masovou směs z kuřecí sekané, slunečnicových semínek, slaniny a čabajky. Tím pak vyplníte cukety zhruba do poloviny, protože v troubě směs trochu nakyne. Můžete cukety zasypat nastrouhaným sýrem a na vymaštěném plechu nechat péct přibližně 40 minut. Dobré také je, když to průběžně podléváte kuřecím vývarem. Cuketa má pak pikantnější chuť. Jídlo pak podávejte s dresinkem z kysané smetany a česneku a se sklenkou dobrého červeného vína.“

Kdo vás vlastně k vaření přivedl?

„Jednu dobu jsem pracoval jako osobní kuchař pro jednu firmu v Africe. Vlastně to byla jediná možnost, abych tam mohl zůstat aspoň ještě o měsíc déle. A právě tam jsem se asi nejvíce naučil takové to kreativní vaření, z kterého těžím dodnes.“

Jaké speciality jste tam připravoval?

„Těch je spousta. Naučil jsem se tam třeba připravovat smaženého mořského hada. Nešlo ale jen o tradiční pokrmy, vařil jsem všechno možné, třeba i českou kuchyni. Problém ale byl samozřejmě v ingrediencích, musel jsem se přizpůsobit. Třeba místo brambor oni používají speciální druhy banánů. Nebo nemají slepičí vejce, ale převážně jen pštrosí.“

Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Jaká mezinárodní kuchyně zachutnala nejvíce vám?

„Hodně jsem si oblíbil thajské speciality. Například řasy tam připravují výborně, nebo ryby.V této destinaci jsem ochutnal opravdu všechno možné a z devadesáti procent jsem si pochutnal. Nezapomenu ale, jak jsem tam navštívil místní pouť, kde se to hemžilo různými brouky v medu, praženými kobylkami v cukru a podobně. Tehdy jsem si řekl, že bude nejlepší, když vysleduji, co si nakupují děti. Říkal jsem si, že ty to musejí mít zmáknuté, a tak jsem si koupil pytlík jakýchsi zvláštních zámotků, přestože prodavač mi je moc nedoporučoval. Musím vám říct, že to bylo opravdu pekelné a s každým polknutím se mi sevřelo hrdlo. Myslím, že jsem je pak těm dětem dal, ať si pochutnají samy.“

Klikněte pro větší obrázek!Když jste doma sám, tak si také připravujete různé delikatesy, nebo volíte snadnější variantu?

„Většinou si udělám italské capresse. Je to jednoduché a chutné jídlo, které máte připravené za pár minut. A můžu ho servírovat i neplánované návštěvě, protože rajčata, bazalku a mozzarellu mám doma vždycky. Důležité je mít dobré balsamico, které u nás dostanete jen ve specializovaných italských obchodech. Má to pak tu výhodu, že ho nemusíte dávat mnoho a u zbytku ingrediencí tím nepřebije jejich chuť.“

Bez čeho se v kuchyni neobejdete?

„Za nejdůležitější kuchyňské nářadí pokládám určitě své nože. Jsou neuvěřitelně ostré a všechno bez problémů nakrájí na tenké plátky.“

Prý v současné době připravujete další představení. Prozraďte nám něco bližšího...

„Začínáme zkoušet představení Šeptej mi do správného ucha, které by mělo mít premiéru začátkem dubna. Celá hra je rozdělena do třech povídek a odehrává se v době, kdy Amerika procházela vietnamskou válkou. Také bych ale diváky moc rád pozval 13. a 14. února do divadla Lávka, kde hrajeme hru s názvem Kancelářské krysy. Je to u nás úplná novinka, která v sobě mísí humor a drama. Pojednává o pěti lidech z jedné kanceláře a o tom, jestli někdo z nich dostane odvahu lidsky pomoci.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz