Ivane, kdy se ve vás zrodila chuť vařit?

„Je to asi tím, že mně chutná všechno, což je sice špatné na tloušťku, ale dobré pro fantazii a chuť zkoušet stále nové recepty. Pouštím se do netraIvan Vyskočil ve své kuchynidičních kombinací a vymýšlím, čím bych mohl jídlo ještě vylepšit. Zrovna ochutnáváte italské rizoto na zázvoru, které se vaří ve víně s houbami, šafránem, parmazánem a česnekem.“

Prozradíte nám postup?

„Je to poměrně jednoduché a také zdravé. Záleží jen na vaší chuti, jaké množství zmíněných ingrediencí tam chcete mít, aby vám chutnalo. Pak stačí uvařit rýži a postupně tam ve varu přidávat to ostatní. Pak rizoto průběžně podléváte vínem, aby mělo tu správnou hustotu a nakyslou chuť. Někdy ještě přisypu trochu sušené italské směsi, ale ta tam v zásadě být nemusí.“

Kde berete inspiraci k vaření? Používáte kuchařky?

„Podle kuchařky vařit neumím a ani mi to nic moc neříká. Aby mi něco šlo, tak mě to v prvé řadě musí bavit. Na všechno jsem si postupně přišel sám s pomocí mých kolegů z Činoherního klubu, kteří mi předávali své zkušenosti. Postupem času jsem pak začal improvizovat podle svých chuťových buněk. Dnes dostávám také mnoho receptů od své sestry, která vaří naprosto fantasticky. Hodně cestuje a sbírá poznatky ze zahraničí. Já pak její čínské, malajské, indické i italské recepty zkouším doma.“

Jaká jídla vaříte nejčastěji a jak často?

„Vařím si skoro každý den, ale jde spíše o českou kuchyni. Nejsem zrovna zastáncem zdravé životosprávy. Nejvíce jsou u nás na stole omáčky, řízky a houby. Mám rád prostě klasiky, ale musejí být dobře připravené a mít tu správnou chuť.“

Ivan Vyskočil ve svý kuchyni Ivan Vyskočil ve svý kuchyni

Co se dá ještě vylepšit na řízkách?

„Mnoho. Maso můžete nejdříve posolit, opepřit a naložit do oleje s nadrceným česnekem. Je pak daleko měkčí. Obyčejnou strouhanku pak nahradím kukuřičnými lupínky.“

Prozradíte ještě nějaké další triky?Kuchyně Ivana Vyskočila

„Mám také skvělé recepty na saláty, které určitě stojí za vyzkoušení. Nakrájíte si hlávkový salát, na který pokladete oloupané mandarinky. Pak si připravíte polevu ze zakysané smetany, lžíce majonézy, malé lžičky kečupu a česneku. Celé to pak přelijete šťávou z citronu a zbytkem šťávy z mandarinek. Je to báječné a všichni se po tomu olizují. Další dobrý tip na salátovou mísu je z kadeřavého salátu, který zase přelijete omáčkou ze švestek. Tu si připravíte tak, že švestky povaříte s čerstvě nastrouhaným zázvorem a trochou bazalkového octa.“

Máte své oblíbené restaurace, kam si rád občas zajdete?

„Abych řekl pravdu, tak se tím vůbec netrápím. Jsou restaurace, kde vám naservírují jen malou porci něčeho, co nemusí být zas tak chutné, ale je to specialita. Navíc ještě zaplatíte několik stovek. A někdy jdete do obyčejné hospody, kde vám uvaří skvěle. Když tam ale jdete podruhé, tak už to za nic nestojí. Nejspokojenější jsem, když si uvařím doma. A když se mi to nepovede, tak můžu být naštvaný jen sám na sebe.“

Je něco, co byste nikdy nedal do pusy?

„Nejím brynzové halušky a pak škubánky s mákem, protože jsem se jich přejedl v mládí.“

Kuchyně Ivana Vyskočila Kuchyně Ivana Vyskočila

Jakému pití dáváte přednost?

„Podle toho, co mám na talíři. Když je to česká kuchyně, tak pivo. Protože ale vařím spíše na víně, tak ho pak preferuji i k jídlu. Jsem ale v tomto směru velmi zhýčkaný. Od svého kamaráda, který pořádá vinné festivaly, jsem se naučil pít vína, která stojí hodně peněz. Dnes si je zásadně kupuji od svého bulharského kamaráda, který je k nám dováží."

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz