Jak jste se dostala k pečení?

„Vždycky jsem milovala sladké a vzpomínám si, jak se mi v dospívání mé okolí smálo, že pečením dortů se nikdy nemůžu živit, a já jim tehdy uvěřila. Tak jsem šla na gymnázium a poté na vysokou školu, ale moje láska k pečení mě nepustila. Myslím, že jsem svoji vášeň zdědila po babičce, se kterou jsem vždy pekla. Byly to krásné chvíle... Dodnes mě fascinuje, jak z pár základních surovin můžete vykouzlit koláč, kterým potěšíte celou rodinu.“

Říkala jste, že vám doma pečení rozmlouvali. Pamatujete si přesto na svůj první výtvor?

„Ano. Byly to sušenky s pomerančem a pomerančovým krémem. A bylo to strašné!” 

Teď je ale všechno jinak, jste známou cukrářkou a autorkou několika kuchařských knih. Jaká těsta při pečení upřednostňujete a proč?

„To je různé. Když mám málo času, tak linecké, protože je naprosto univerzální a můžete z něj ve velmi krátkém čase vykouzlit úžasný koláč. A když je času více, tak kynuté, protože máte opět úžasný univerzální základ, kde si můžete vyhrát s náplněmi. Ráda dělám i makaronky.”

Makaronky jsou francouzská specialita, že? Vás obecně mají lidé spojenou s francouzskými moučníky, možná díky vaší kuchařce Iveta & Sladká Francie. Čím vám francouzské dobroty tak učarovaly, v čem jsou jiné než třeba české buchty a koláče?

„Těžko porovnávat koláče a buchty s francouzskou cukrařinou. Buchty a koláče jsou samy o sobě fantastické a nedám na ně dopustit, ale francouzské dezerty jsou úplně někde jinde. Těžko porovnávat hrušky s jablky, když vám chutná oboje. Vše má své kouzlo.” 

Je nějaký rozdíl v přístupu k pečení mezi Francouzi a Čechy?

„Francouzi kladou větší důraz na kvalitu surovin. Ale to platí bohužel obecně, nikoliv jen v cukrařině. Nesnaží se přípravu takzvaně očurat. Když je potřeba těsto na briošky hnětat 30 minut, tak to prostě udělají a nesnaží se vám vysvětlovat, že to není potřeba a že je možné postup zkrátit. Což samozřejmě není a pak to poznáte na výsledku. Když jedete do Paříže, každá obyčejná pekárna nebo cukrárna má lepší výrobky než většina podniků v této zemi.”

Jaký je váš neoblíbenější moučník a co naopak moc nemusíte?

„To je těžká otázka. Miluji vše, kde jsou fíky, mám ráda krémové zákusky, ale mé srdce patří makaronkám. Baví mě vše, kde máte pořád stejný základ a je jen na vaší fantazii, jaká bude náplň. A to makaronky umožňují perfektně. A co nemám ráda? Vše z polotovarů.”

Jaká je vaše nejoblíbenější pomůcka nebo surovina, kterou při svém řemesle používáte?

„Sbírám pečicí formy na koláče, to je nejvděčnější pomocník. A pak vám stačí jen šikovné ruce... Ze surovin je to rozhodně vanilkový lusk. Chuť pravé vanilky ničím nenahradíte a její aroma povznese každý výrobek o třídu výš.”

Jako cukrářka v kuchyni trávíte spoustu času. Co bylo pro vás podstatné při zařizování vlastní kuchyně? Kladla jste důraz například na určitý vzhled kuchyňské linky, výběr spotřebičů a podobně?

„Myslím, že typ kuchyně není podstatný. Pokud vás vaření nebo pečení nebaví, tak vás k tomu nepřinutí vůbec nic, natož kvalita kuchyňské linky. Já jsem schopná upéct a uvařit v podstatě kdekoliv. Vzpomínám si, jak jsem jednou pekla bábovku na chalupě, kde byla jen jedna miska, vařečka a kamna, ve kterých se topilo dřevem... Ale jinak je samozřejmě vždy příjemnější pracovat v profesionálně zařízené kuchyni. Pro mě by bylo asi nejdůležitější, abych měla dostatečně velkou pracovní desku a vše potřebné po ruce.“

Všichni vědí, že péct umíte. Jak jste na tom ale s vařením?

„Řekla bych, že velmi dobře, což možná bylo vidět i během mého působení v pořadu Na nože!. Momentálně vařím i v další kuchařské show na TV Paprika, která se jmenuje Mlýnek na recepty, ale jinak se spíše soustředím na pečení.”

Jaký typ jídel vyznáváte a proč?

„Mám ráda českou a francouzskou kuchyni. Momentálně zkouším uvařit vše z kuchařky
Umění francouzské kuchyně od Julie Childové. Je to geniální dílo a najdete v něm vše, co potřebujete, když se chcete naučit vařit.”

Máte nějaké zásady, které při vaření či pečení dodržujete?

„Kvalitní, kvalitní, kvalitní suroviny. A jak říká pan Pohlreich, když máte kvalitní suroviny, udělejte s nimi už jen co nejméně.”

Jaká vůně vás dokáže přilákat k jídelnímu stolu?

„Málokdy zažívám, že by pro mě někdo uvařil, je to většinou naopak. Já vařím pro svoji rodinu, partnera i přátele. Avšak spolehlivě mě dokáže přilákat rajská omáčka od mé babičky.“

Doporučila byste na závěr našim čtenářům nějaký svůj oblíbený recept?

„Doporučím recept na klasický jablečný koláč. Jak dělám s kolegou Laci Hornáčkem spoustu dalších receptů, můžete sledovat každý všední den na TV Paprika v pořadu Mlýnek na recepty.“

 

Recept: Klasický jablečný koláč podle Ivety Fabešové

Připravte si: 150 g studeného másla, 175 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


Více o Ivetě Fabešové zjistíte na jejích webovkách: www.ivetafabesova.cz
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: archiv TV Paprika a Ivety Fabešové