Jakou kuchyní jste se nechal nejvíce ovlivnit?

„Jsme v Čechách, takže upřednostňuji určitě speciality české kuchyně. Mám rád zejména svíčkovou, rajskou nebo guláš. Česká čína ale také není vůbec nic špatného.“

Klikněte pro zvětšení!Česká čína?

„Mám na mysli na čínský způsob připravené jídlo, ale s českými ingrediencemi.“

Jak jste na tom s vařením?

„Musím se přiznat, že do kuchyně moc nechodím. Žena vaří naprosto špičkově a navíc ji to baví, takže se ji ani nepokouším v tomto ohledu nahradit. Mám k vaření sice kladný vztah, ale nikdy to není tak dobré jako od ní. Občas něco uvařím pro syna, ale sám sebe vždycky odbývám. Jednu pravidelnou funkci ale v kuchyni mám, a to když se griluje. To si beru vždycky na starost já.“

Patří podle vás do kuchyně jen ženy?

„To si nemyslím. Vždyť je dnes mnohem víc šéfkuchařů než šéfkuchařek. Ženy jsou spíše na to praktické vaření v domácnosti. Tím ale nechci tvrdit, že by domácí práce neměly být v rodině spravedlivě rozděleny.“

Co si tedy uvaříte, když jste doma sám?

„Většinou zeleninovou omeletu a tatarský biftek. Naposledy jsem třeba dělal sýrovou palačinku s rajčaty a jako zákusek hořící dort. Jsou to jednoduché recepty a všechny chutnají báječně.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

To zní dobře. Jak takový dort vypadá?

„Můžete si upéct jakýkoliv dort, nebo si koupit piškotový korpus a ozdobit ho, čím chcete. Důležité ale je, aby měl navrchu zmrzlinu, nebo vanilkový krém, který pak nakonec polijete horkým koňakem nebo rumem. Pak to stačí zapálit. Je to efektní a navíc moc dobré.“

Jakým jídlem vám udělá největší radostKlikněte pro zvětšení! vaše manželka?

„Každé jídlo od ní mi chutná. Ale na čem si vždycky zaručeně pochutnám, je čína s medem a ořechy. Jednou za čas také udělá domácí chleba. Ten je naprosto luxusní.“

Dáváte tedy přednost domácí stravě před restaurací?

„Spíše to střídáme. Navíc při mém pracovním nasazení to ani jinak nejde. Chodím například rád na své oblíbené frutti di mare, protože to je pro domácí přípravu složité a nikdy nemáte úplně čerstvé suroviny. Krevety, ryby a další plody moře si tedy dávám v restauracích na jakýkoliv způsob.“
 

Dbáte na životosprávu, nebo si dáváte i něco nezdravého? ?

„To víte, že se nešidím. Ale všeho s mírou. Máme mnoho známých, kteří pořádají různé zabijačkové hody a podobně, takže si dáme vždycky rádi do nosu. Pak ale prosím ženu, aby zase nějakou dobu vařila spíš zdravější pokrmy, abych nezdravou stravu patřičně vykompenzoval.“

Máte nějaký zážitek týkající se právě kuchyně?

„Pamatuji si, že jsme byli s rodinou na jednom zájezdě v Thajsku, kde jsme měli plnou penzi a stejně jsme vždycky na večer chodili raději na čínskou polévku do blízkého bufetu. Ta paní, která stánek vedla, nechápala, jak můžeme dát přednost obyčejné polévce před plnými stoly jídla. Jenže ona ji vařila tak výborně, že nám to nedalo. Jinde bych si to rozmýšlel, ale u ní jsem si dal i černý vejce a jiné místní speciality.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Exotickým jídlům se tedy nevyhýbáte. Oblíbil jste si třeba i sushi?

„Mám ho rád, ale u nás je to stále hodně drahá záležitost. Takže říkám ano, ale jen jednou za čas. Navíc sushi má specifickou chuť a je nejlepší si vychutnat jeho naturální chuť. Já stále bojuji s tím, že si tohle jídlo hodně ochucuji sojovou omáčkou a wasabi.“

Jaké pití preferujete k jídlu?

„Záleží na tom, co budu jíst. Podle toho se pak rozmýšlím, jaké pití si objednám. Většinou je to ale víno.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz