Honzo, dbáte na životosprávu, nebo si dáváte i něco nezdravého?

„Záleží mi na tom, co jím a kdy to jím. Ráno většinou až na výjimky nasekané čerstvé ovoce s obyčejnými ovesnými vločkami nebo bílým jogurtem, rozinkami a lžičkou medu. Před asi dvěma lety jsem chodil pravidelně cvičit a trenér mne naučil obědvat. Před tím jsem většinou obědy vynechával. K obědu mi stačí něco jednoduchého a můžu mít klidně každý den špagety s pestem. Večer nějaký salát, třeba se pstruhem, nebo zeleninu na rostlinném oleji s krůtím masem a ústřicovou máčkou na zázvoru, kterou připravuji na pánvi wok.“

klikněte pro zvětšení!Vaříte? Považujete se za zručného kuchaře?

„Vařím rád a myslím, že mám na vaření docela buňky, protože se nebojím experimentovat a mám cit pro estetiku. Nemůžu se ale srovnávat třeba s mým bratrem Šimonem, který je zručný kuchař. Já nevařím složitá jídla, nebo taková s vysokým obsahem tuků. Ne, že by mi nechutnala, ale myslím, že v určitém věku je si třeba uvědomit, že svůj díl hříchů jste si už měli čas spolykat.“

Na čem si vždycky zaručeně pochutnáte?

„I když to tak možná nevypadá, tak nejsem vybíravý. Někdy chodím do jednoho takového libanonského skoro-bufáče, protože tam mají skvělé jídlo. Když ale tuším, že je jídlo ze špatných surovin a používají solamyl a podobně, tak si radši koupím slanou housku v krámě. Bohužel u nás je hodně asijských restaurací, hlavně tzv. čín, které používají nepůvodní a nekvalitní suroviny a přizpůsobují chuť českému strávníkovi. Tím je z toho kočkopes, neboli čechočína.“

Hostíte doma i své kamarády a známé?

„Docela ano, ale mrzí mne, že to nedělám častěji. Je škoda, že si v dnešní rychlé době nenajdeme více času na setkání s přáteli při dobrém jídle a při sklence kvalitního vína.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Jaké jídlo udělá podle vás vždycky zaručený dojem na ženy?

„Myslím, že na ženy musíte zapůsobit především osobně. Kvalitní jídlo pak v příjemné atmosféře s červeným vínem, které je sexy, může účinek zvýšit. Váš špatný humor to ale nezachrání.“

Klikněte pro zvětšení!Takže preferujete spíše domácí stravu před restauraci?

„Každá z variant má své. Doma si můžete udělat z vaření událost, nebo třeba program na sobotní dopoledne a můžete se u toho zasmát, něčemu se přiučit a třeba být i překvapen. Do restaurace má význam jít, když se chcete nechat rozmazlovat a obsluhovat a užívat si bezstarostného kulinářského zážitku. Rovněž můžete být překvapen. Musíte proto dobře volit. V prvém případě, pro koho vaříte, a ve druhém, s kým hodláte stolovat. Do restaurace chodím méně často.“

Co považujete za vrchol české kuchyně?

„To nevím, moc knedlíková jídla nevyhledávám. Mně připadne knedlík jako nějaká futrovací hmota, aby měl člověk pocit, že toho „sežral“ fakt hodně. Ale občas si dát knedlo vepřo zelo s plzní z tanku je fakt super.“

Procestoval jste mnoho zemí, která zahraniční kuchyně vás doslova polapila a kterou byste doporučil našim čtenářům ochutnat?

„Mám asi nejraději asijskou kuchyni. Možná je to tím, že ji nejím tak často. Nedávno jsme byli v New Yorku v jedné korejské restauraci a byl to opravdu kulinářský zážitek. Jak po chuťové, tak po estetické stránce. Miluju sushi, sashimi, tepanaki a mám rád pálivá jídla, ať jsou indická, thajská, nebo improvizovaná. Z vegetariánských etiopskou kuchyni. Několikrát jsem jedl v „michelinové“ restauraci, a to je většinou opravdu výjimečný zážitek dokonale skloubených a vyvážených chutí takzvané světové kuchyně.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Dal jste si někdy něco exotického do pusy? Třeba červa, housenku a podobně…

„Mně zase červ, nebo housenka nepřijdou exotičtí, ale jasně, v Indii jsem baštil šváby a housenky ostošest. Akorát to chce pak dobře zapít. Jednou jsem omylem spolknul i mouchu a to nebylo nic moc.“

Podle čeho jste si zařizoval vaši kuchyň?

V životě se rozhoduji především podle srdce. Vybral jsem si spotřebiče AEG a nábytek jsem kupoval u profesionálního prodejce. Nemám nic proti vyráběnému, ale specializované firmy s tím přece jen mají zkušenosti. V bytě jsem z investovaných peněz vlastně nejméně šetřil na kuchyni. Kdybych věděl, že se budu vaření více věnovat, tak bych asi volil plynový sporák místo elektrického.“

A bez čeho se v kuchyni neobejdete?

„Bez vývrtky.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz