Co vás napadne, když se řekne „chuť dětství“?

Moje maminka byla vynikající kuchařka, ale hlavně moje babička. Jako dítě jsem míval rád polévky, nejraději bramborovou. V neděli se u nás dělával pudink. Moje maminka uměla fantastické pudinky... Se sestrou Martičkou jsme zbožňovali, když byl pudink hustý... Maminka rovněž uměla výborný závin z křupavého těsta...

Podle toho, co vyprávíte, soudím, že jste asi na sladké...

Sladké si čas od času dám. Ale jsem spíše velký vyznavač salátů. S mojí ženou máme rádi saláty a francouzskou kuchyni. V posledních měsících jsme objevili ABC krabičkovou dietu. Jednak nás udržuje v kondici, co se týče váhy, ale hlavně nám to ušetří čas. Při našem velkorytmu herecko-pracovním je to výhodné.

Jak dlouho krabičkovou dietu držíte?

Již téměř rok. Má ještě jednu výhodu – je od pondělí do pátku. O víkendu, máme-li čas, si můžeme zajít do příjemné restaurace, kde si užijeme i jiných pokrmů.

Co máte konkrétně na mysli?

Já mám rád lehkou francouzskou kuchyni. Také miluji ryby – sladkovodní i mořské. V létě jezdíme do Řecka a já si je tam užívám. Rovněž miluji olivy, a když je k tomu sklenka dobrého vína...

 

 

A doma nevaříte?

My v posledních měsících nevaříme, protože jsme na krabičkové dietě. Šetří nám to čas a mojí paní Evě to nesmírně pomáhá. Je velmi vytížená – stará se o naše divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila, pro ni je úleva, když nám jídlo přivezou až domů.

Takže přes týden máte ledničku prázdnou...

My nenakupujeme, ale pochopitelně máme doma základní zásoby, kdyby bylo nejhůř – knackebrot, paštiku, tuňáka, když je mlsno.

Mluvil jste o své zálibě ve francouzské kuchyni a pak o paštikách. Nemůžu se nezeptat, zda holdujete francouzským paštikám, ty jsou přece pověstné...

Francouzské paštiky a rybí paštiky mám moc rád. My čas od času chodíme do Francouzské restaurace Obecního domu, kde jednou v měsíci dělají „brunch“. Bývá to vždycky zaměřené k nějakému tématu – ročnímu období, zvykům... Ta pestrost je veliká. Já mám zásadu, že si beru od všeho velice malinko a vždy mi všechno chutná. Jím střídmě, nejsem typ, že bych se lidově řečeno přecpal. Moje herecká profese je po této stránce náročná a já se musím starat o svoji postavu.

Začíná se oteplovat, brzy bude jaro. Na co se ve spojitosti s jídlem nejvíce těšíte?

My s mojí paní milujeme zahrádky. Máme rádi období pozdního jara a léta. I když jsme v cizině, tak zahrádky vyhledáváme. Máme v nich pocit klidu, vnímáme atmosféru města, určité doby... Mám to asi v krvi. Moji předkové byli velcí gurmáni a kavárenské typy. Mám kavárny velice rád a řeším v nich věci soukromé i pracovní.

A co tato kavárna?

To je moje oblíbená kavárna – Faux Pas na Vinohradské 31. Mám tu i svůj stůl...

Je ještě něco, co vás s vašimi předky spojuje?

Můj tatínek měl velice rád polévky a já jsem v tom po něm. Táta mi vždycky říkal: „Nezapomeň, Jenčo, že polívka je grunt.“ Dodnes mám rád dobré vývary a slepičí polévku.

A co tradiční česká kuchyně?

Klasická česká kuchyně je velmi těžká. Ale čas od času si ji dám. Třeba menší porci kachničky.

Je naopak něco, co byste nepozřel?

Já jím vše, nejsem typ, že něco mám rád a něco nerad. Od dětství mi nechutnalo kyselo, ale je-li nutnost, sním ho.

Mluvíte o tom, že si jídlo buď necháváte dovážet, nebo chodíte do restaurací. Znamená to, že vy k vaření nemáte zrovna blízko?

Já moc vařit neumím. Ale co umím udělat, jsou míchaná vajíčka s ředkvičkou. To vím, že trošičku umím. Když si doma nějaké jídlo uděláme, musí být k tomu veliký servis. Prostřeno, svíčky, ubrousky, musí ladit talíře, sklenky. Musí být příjemná atmosféra, aby mně i mé ženě bylo u stolu dobře.

 

Recept: Míchaná vejce s ředkvičkou podle Jana Přeučila

Připravte si: Vejce, ředkvička, máslo, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Archiv Jana Přeučila – www.janpreucil.cz, www.evahruskova.cz, www.isifa.com