Jenže co jídlo, to byl originál, vzpomíná na matčiny schopnosti její syn, výtvarník Jakub Vinklář. „Nezapomenutelné byly třeba její půlnoční kotlety. Když jsem ale po ní chtěl recept, nemohla si vzpomenout, jak je vlastně dělala. Vím, že je jednou připravila pro hudebního skladatele Luboše Fišera, který byl členem gourmetského klubu, a poté, co je zbaštil a zapil vhodně vybraným vínem, prohlásil, že by matku okamžitě přijal za členku.“

 

Otec Dítě neobsluhoval anglického krále

Nevím, zda na ni mohlo mít vliv to, že její rodiče kdysi vedli v Plzni hospodu, ale každopádně nějaké buňky po nich jistě podědila. Tatínek Antonín Dítě, ač by jeho příjmení tomu nasvědčovalo, prý Hrabalovi nesloužil za vzor pro postavu pikolíka z knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Ale co když přece, alespoň v něčem… Dítětovi se totiž ve třicátých letech přestěhovali do Prahy, kde se pan Dítě pokoušel podnikat v hospodě ve Veletržní ulici, ale láska k čertovým obrázkům ho přivedla ke krachu a další leta již byl pouze zaměstnancem, i když v podnicích zvučných jmen, mezi nimiž nechyběla ani kavárna Slavia.


Buchty ji nebavily

Když se Jana Dítětová vdala za svého kolegu Josefa Vinkláře, o domácnost se jim starala hospodyně Ejša. Ta prý vařila výborné polívky, na něž si Vinklář potrpěl, a klasické české omáčky. Po rozvodu už v kuchyni vládla herečka sama. Koření si vozila z dovolené, inspiraci možná také. Kuchařky ale nepoužívala a kuchyňskou váhu rovněž ne. Jakubovi chutnalo třeba její kuře na skořici, které mělo jedinečnou kůrčičku. Nepohrdl ale ani pampeliškovým salátem, kterým ho hostila v sezoně na chalupě.

Jana také věřila na sílu a účinky bylinek, které do jídla přidávala a které si sama pěstovala. „Jen jediné ji nebavilo – péct buchty nebo koláče. Dokázala ale vykouzlit znamenitou nepečenou roládu z piškotů, kafe, rumu, másla a cukru. Ale přesný recept vám nepovím, protože mi ho jako vždy nedokázala odříkat,“ vzpomíná Jakub, který si v určitých životních etapách musel v kuchyni poradit sám. Ostatně podobně jako jeho otec Josef Vinklář, který byl obzvlášť pyšný na své domácí houskové knedlíky.

 

Recept: Půlnoční kotlety pro Janu Dítětovou

Připravte si: 4 vepřové kotlety, velkou červenou cibuli, 3 stroužky česneku, 300 ml piva, 50 g špeku nebo slaniny, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky