Jano, máte stále spoustu práce jako modelka i jako majitelka lékárny. Jak jste na tom se životosprávou?

„Snažím se ji dodržovat tak, abych měla stálý přísun těch správných potravin a svému tělu nijak neubližovala, ale přitom si občas něco dobrého dopřála. Proto ráda začínám den bohatou snídaní a naopak střídmě večeřím. Chutnají mi ryby, plody moře, zelenina, ovoce a lehké italské dezerty. Mám tedy to štěstí, že mi zdravá jídla chutnají. Samozřejmě občas zhřeším, ale je to jen malý zlomek mého jídelníčku.“

Klikněte pro zvětšení!Považujete se za zručnou kuchařku?

„Maminka mi dala dobrou školu. O prázdninách jsem vařívala staršímu bratrovi obědy, takže díky tomu dnes zvládnu připravit prakticky cokoliv.“

Co vaříte nejčastěji?

„Menu vždy uzpůsobuji strávníkům. Například přítel či kamarádky mají rádi úplně jiná jídla než třeba můj bratr či rodiče, čili se snažím vždy aktuálně vyjít vstříc těm, pro které pokrm připravuji. Nejraději ale dělám ryby a plody moře.“

Prozradíte nějaký dobrý recept?

„Netradiční pokrm, který občas chystám pro návštěvy, je kapr na víně. Asi 600 gramů vykostěného kapra nakrájím na tenké plátky, smísím s bílkem, troškou soli a škrobem, oblanšíruji v omastku, scedím a nechám okapat. Na pánvi ohřeji trochu tuku, přidám naběračku vývaru, na plátky nakrájený pórek, plátky z jednoho stroužku česneku a pár minut povařím. Zmírním teplotu, zaliji lžící žlutého vína, přidám trochu cukru, Wei-su a lžičku škrobu. Přidám plátky kapra, povařím a zamíchám. Celé jídlo pak servíruji s rýží.“

Co naopak nejíte ráda?

„Nemám ráda tlačenku a dršťkovou polévku. Mnohem víc mi záleží na kombinaci jednotlivých ingrediencí a na kombinaci hlavního chodu a přílohy. Například steaky mi chutnají jen s grilovanou či dušenou zeleninou, rajská pouze s těstovinami, ryby se špenátem či grilovanou zeleninou, nikdy ne s brambory. Ty naopak preferuji s koprovkou, u které nesnesu knedlíky. Mušle jedině na víně či kokosovém mléce, maso na kari jedině s rýží nebo zeleninou na pánvi wok.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Hodně také cestujete. Vzpomenete si na nějaký zážitek spojený s jídlem?

„Na svých cestách se snažím vždy maximálně poznat charakter místní gastronomie. Chutná mi zdravá středomořská, orientální indická a pikantní japonská kuchyně. Zajímavá je i kuchyně gruzínská či řecká. Ale asi nikdy nezapomenu na výborné mušle a lososy, které nám servírovali v Norsku, a na polévku z kokosového mléka, kterou umí připravit nejlépe na Bora Bora. V Malajsii mi zase velmi chutnalo sushi.“

Jakým pokrmem uctíte nejvíce svého přítele?

„Richard má rád těstoviny, ryby, steaky. Když mu připravuji oběd, kořením nešetřím, protože má moc rád pikantní jídla.“

Klikněte pro zvětšení!Vaří i on vám? Co vám udělal naposledy?

„Nejraději vaří podle staré čínské kuchařky, podle které kdysi vařila také jeho babička a před pár lety mu knihu věnovala. Naposledy mi tak připravil výbornou pražmu po čínsku.“

Překvapí vás také někdy snídaní do postele?

„Takovou snídani musí mít rád snad každý. Jenže já jsem ranní ptáče, vstávám brzy, když ostatní ještě spí. Takže mi ji nemá kdo nachystat. Bohužel...“

Máte stylovou kuchyň. Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat?

„Chtěla jsem moderní designovou, ale praktickou kuchyni. Lakovaný povrch kuchyně je trend, v kombinaci s červenou barvou je navíc nenáročný na údržbu. Materiál a barva byl můj nápad, finální celkové řešení je práce architektonického studia Archix. Nakreslili grafický návrh, na jehož základě byla kuchyně vyrobena na zakázku.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Máte také zahradu, pořádáte zde párty pro kamarády a známé?

„Ano, pro přátele je nejzábavnější, pořádat v létě letní grilovaní. Maso na grilu spolu s grilovanou zeleninou patří k atmosféře horkých prázdninových večerů. V zimě pak musím vzít zavděk troubou, ve které právě pro tyto účely nesmí chybět funkce grilování.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz