Porce na malý talíř

Pokusit se sestavit úplný seznam hereččiných nejoblíbenějších předkrmových specialit je stejně marné jako vypočítat všechna španělská tapas. Miluje fantazie kuchařů a majitelů restaurací, kteří chtějí své hosty naladit před hlavním chodem nějakou novou chuťovkou. I Jennie Garthová si svůj jídelníček ráda dělá pestrý a vždy s potěšením vyzkouší něco nového. Zatímco doma jí postačí pár plátků parmské šunky s kouskem pečiva, v restauracích si vybírá z velké nabídky podle své momentální chuti. Často také navštěvuje podniky, kde číšník přiveze ke stolu vozík, na němž jsou lákavě naaranžovány drobné lahůdky, takže na vybrané speciality stačí jen ukázat. Porce, kterou si ale tato žena běžně dává, nepřekročí hranici malého talířku.

Miluje italské speciality

Z mezinárodní gastronomie má nejraději tu italskou, která je jedničkou v antipasti, tedy předkrmech. Kromě malých rybích tataráčků, hovězího carpaccia či bruschett Jennie nepohrdne třeba zeleninou nakládanou v octě, například cibulkami, rajčaty, artyčoky či olivami. Mezi její oblíbená jídla patří také saláty z plodů moře, mozzarella s balsamico krémem nebo trocha parmazánu s focacciou. Jednou za čas Jennie navštíví také italské trhy, kde si nakoupí velké zásoby jídla. Většinou jde o grilované papriky, cukety a lilky v oleji, sýr ricotta, kapary či uzenářskou delikatesu – italský salame di Milano nebo salame del Montefeltro.

Vodu? Jen tu nejlepší!

Specifické stravování není jedinou „výstředností“ této známé herečky. Garthová si potrpí také na to nejkvalitnější pití. V jejím případě ale nejde o víno či jiný alkoholický drink. Herečka pije luxusní pitnou vodu z vnitrozemí italské Sardinie. Nechává si ji speciálně dovážet ve velkých plastových láhvích a s údaji o laboratorní analýze. Voda z těchto pramenů má podle Jennie léčivé účinky a je prý mnohonásobně kvalitnější než ty ze supermarketů. Samozřejmě ne vždycky ji má po ruce, proto když má žízeň, sáhne v obchodě alespoň po ověřených minerálních vodách značek jako San Pellegrino, Perrier nebo Evian.

5x jídlo podle Jennie Garthové:

  • K snídani si dává vždy pomerančový džus nebo sójové mléko.
  • Má ráda jen dezerty s nízkým obsahem tuku. Nejraději čokoládové Popsicle.
  • Miluje ovocné a ořechové přesnídávky v amerických restauracích Luna.
  • Přílohy většinou nejí žádné, a když už, tak jedině rýži.
  • Své tři dcery vede ke zdravému životnímu stylu, sladké jim ale nezakazuje.

 

RECEPT: Artyčoky po římsku
Ingredience: 8 artyčoků, 1 citron, sekaná čerstvá máta, 1 sekaný stroužek česneku, 50 g strouhanky, sůl a čerstvě mletý pepř, 4-5 lžic extra panenského olivového oleje

Postup:

1. Z artyčoků odstraníme vnější dřevěné listy. Špičky listů silně zkrátíme.
2. Ostrým nožem vykrojíme vnitřní listy a zarovnáme lůžko. Stonek zkrátíme na 4-5 cm a řezné plochy okamžitě zakapeme citronem, aby neztmavly.
3. Mátu, česnek, strouhanku, sůl a pepř smícháme s trochou oleje.
4. Lístky artyčoků rozevřeme prsty a dutinu vyplníme směsí. Lístky znovu složíme k sobě, aby náplň neunikla ven.
5. Artyčoky naskládáme nastojato do zapékací misky, podlijeme sběračkou vody, překryjeme pergamenem a pokličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C asi 1 hodinu.
6. Podáváme horké nebo studené jako přílohu.

 



Autor: Soňa Puchmertlová | Fotografie: wikimedia