Každý týden se objevujete na obrazovce, kde vaříte různé speciality. Máte vůbec chuť vařit pak ještě doma?

„Nedělá mi to žádný problém, když jsem doma, tak se střídáme. Možná v poslední době vaří moje manželka Erika častěji, protože já mám teď víc práce. Ale u nás doma stejně platí pravidlo, že kdo nevaří, tak ten uklízí. Takže kolikrát je lepší vařit než uklízet.“

A jak vypadá váš jídelníček, dbáte na životosprávu?

Klikněte pro zvětšení!„Co se stravy týče, tak nevím, jestli bych se měl dávat za příklad. Mám rád i takové klasiky, jako je vlašský salát a podobně. Také už léta nesnídám, což by také mělo patřit do správné životosprávy. Ale pro mě je tohle poměrně zásadní krok, abych mohl v průběhu dne správně fungovat a den si příjemně nastartovat. Jak se říká, když jste najezený, tak vám toho v hlavě moc nepřeskočí, proto většinou začínám až obědem. Mé pravidlo proto zní: Nejlepším kuchařem je hlad. Takže když se nenajím, mám pak spousty nápadů a přijdu na různé recepty, na které bych zcela určitě najedený nepřišel.“

Nevyžaduje po vás rodina, abyste jim připravoval speciality, které vaříte v televizi?

„Podle chuti a příležitosti. Nepotrpíme si ale na složité recepty, pochutnáme si i na obyčejných jídlech. Co teď dělá třeba Erika nejčastěji, je rajská omáčka s vajíčkem a se sýrem. Je to sice neobvyklý způsob přípravy rajské, ale naše děti jsou na to zvyklé a všem to chutná. Jsem taky rád, že můj kluk i dcera jedí poměrně zdravě, což je naučila moje žena. Nedělá jim problém dát si špenát nebo jinou zeleninu.“

Pomáhá vám vaše žena při vymýšlení receptů do vašeho pořadu?

„Zajímá mě její názor. Zatím to ale nechává především na mně a spíše mi pak říká, co se jí v televizi líbilo a co ne. Konzultujeme společně, jak to vypadalo v televizi, co bych mohl vylepšit a podobně. Co se jídel týče, tak to nechává také na mě. I když mi občas navrhne nějaký dobrý recept, který někde ochutnala nebo okusila u kamarádky…“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Kde jinde ještě sháníte recepty?

„Většinou na cestách, od přátel z ciziny, nebo od kamarádů, kteří se v kuchyni trochu vyznají a při vaření improvizují a experimentují.“

Co vaříte nejčastěji?

„U nás doma je momentálně nejoblíbenější kuře na jakýkoliv způsob.“

Klikněte pro zvětšení!Jaká mezinárodní kuchyně vás ovlivnila nejvíce?

„Thajská, malajská, prostě asijská. Vyhovuje mi na ní způsob rychlé přípravy a chuť všech ingrediencí, které postupem vaření nepotlačíte, jako je to třeba u české kuchyně zvykem. Takže když já dělám například segedínský guláš, tak ho nepřipravuji hodinu, jak je to podle klasického receptu, ale mám ho hotový za patnáct minut. Třeba to nechutná přesně, jak ten originál, ale přesto je to vynikající a navíc daleko snadnější.“

Prozradíte nám recept?

„Namelu po větších kostkách vepřové maso, které pak opeču na pánvi s cibulí a pórkem. Zvlášť si pak uvařím brambory, do kterých dám zelí, zaliji to smetanou smíchanou s mletou paprikou a promíchám. Nakonec to celé posypu sýrem a nechám na patnáct minut zapéct v troubě. Je to takový můj segedínský nákyp.“

Jaké jídlo u vás doma nezaboduje?

„Erika ani děti nemusí vepřové. Ale když se dělají řízky, tak jim to nevadí.“

Máte čas sejít se s rodinou u nedělního oběda?

„Snažíme se. I když teď mám práci v televizi a vedu ještě lyžařský bazar a servis, tak na společný oběd nebo večeři se snažím být doma.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz