Jak byste charakterizoval váš běžný jídelníček? Dbáte na životosprávu, nebo si dáváte i něco nezdravého?

„Kdybych se měl řídit tím, co nám tvrdí v televizi nebo v časopisech, tak by ze mě za chvíli byla totální troska. Správná životospráva je vlastně úplně o něčem jiném, než si mnoho z nás myslí. Když totiž někdo napíše, že je dobré na lačno vypít hrnek grapefruitového džusu, tak už opravdu hazarduje s lidskými životy. Jestliže má totiž někdo podrážděnou slinivku nebo žaludek, tak ho pak můžou rovnou odvézt do nemocnice. Vše se musí jíst a pít s mírou, a nelze zůstat jen u jedné skupiny jídel nebo nápojů.“

Klikněte pro větší snímek!Jaký máte pohled na biopotraviny a vegetariánství?

„Říká se, že i když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava. To, co jíme, je plně v našich rukou. V poslední době se objevuje čím dál víc vědeckých zpráv, které potvrzují, že to, co každodenně jíme, má vliv na naše zdraví fyzické i duševní. A právě zrovna nedávno byl dělaný průzkum, kde se potvrdilo, že jíst jen vyhraněné potraviny není moc ku prospěchu. Naopak, lidé jsou všežravci a maso je v této době nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Je samozřejmě důležité, aby se člověk necpal a nepřejídal se. To je ale obecně známé.“

Které maso je podle vás tedy nejvýživnější?

„Třeba taková játra. Když si je dáte párkrát do roka, tak svému tělu jen prospějete.“

Celý život se věnujete sportu. Nemusel jste mít podle toho nějak upravený jídelníček?

„Musel, ale ne takovým způsobem, který se dneska všem podsouvá. Dát si po cvičení jen suchou rýži, to je podle mě úplný nesmysl. Netvrdím, že to není účinné, ale co bych z toho života měl. Nekouřím, nepiji alkohol, tak si alespoň rád někdy něco dobrého dopřeji.“

Klikněte pro větší snímek!Vaříte? Považujete se za zručného kuchaře?

„Vařím celý život. A čím jsem starší, tím raději dělám obyčejnější jídla. S manželkou si tedy pochutnáme jak na bramborách na loupačku, tak třeba na normálních bramborových plackách. Základem kulinářského umění jsou ale také samozřejmě omáčky.“

Co považujete za vrchol české kuchyně? Třeba svíčkovou?

„Svíčkovou se šesti si moc často nedávám, ale když je dobře udělaná, nemám nic proti. Mám rád spíš klasické české polévky – zelňačku, česnečku, kulajdu.... A za vrchol české kuchyně považuji pravou českou bramboračku.“

Klikněte pro větší snímek!Procestoval jste řadu zemí. Která zahraniční kuchyně vás oslovila a kterou byste doporučil našim čtenářům?

„Nejsem věrný jedné kuchyni, jsem vždy nadšený z posledního objevu či zážitku. Pak jsem nějakou dobu schopný jíst to samé jídlo v té samé restauraci každý den, případně se seznámit s kuchařem a zařadit recept do svého domácího repertoáru. Doporučil bych ochutnat pravou francouzskou kuchyni, nejlépe ve Francii, a teď velmi populární kuchyni japonskou. Sushi je zdravé, lehké jídlo, plné minerálů. Ideální stravou jsou také jídla z italské kuchyně.“

Co byste už nikdy nedal do pusy?

„Určitě jehněčí. Při svých cestách jsem viděl, jak to v některých zemích jedí už skoro zelené, takže od té doby se tomuto masu obloukem vyhýbám.“

Klikněte pro větší snímek! 

Čekala jsem, že řeknete něco víc exotického, třeba červa, housenku a podobně…

„Nic takhle obzvlášť zajímavého jsem nejedl. Teď jsem si ale vzpomněl, že mi jednou jeden povedený myslivec přinesl jakýsi karbanátek. Když jsem ho dojedl, tak mi řekl, že to bylo ze psa. Myslel jsem, že vyzvracím i vnitřnosti. Naštěstí to byla ale jen legrace.“

Text: Jana Švecová

Foto: Mojereklama.cz; Profimedia.cz