Nabízí se otázka, jak je možné, že se Jiří Suchý cítí stále tak dobře a má tolik energie. Sám na to má jednoduchou odpověď:

„Nikdy jsem nepil, nekouřil a nesportoval.“ Co se týče sportu, dodnes prý nepochopil, jak se dělá kotrmelec. S pitím alkoholu to má tak, že si s chutí dá se svou ženou dvě deci vína, ale druhé dvě deci už by mu nechutnaly. Má v sobě záklopku, která mu nedovolí vypít víc.

V kondici ho udržuje hlavně práce. „Já bych hrozně rád odpočíval, ale nedovedu to. Když začnu odpočívat, tak jsem nervózní a i trochu nepříjemný, takže u mě jde o workoholismus, což je vlastně nemoc,“ říká Jiří Suchý. Naštěstí tahle nemoc zapříčinila mnoho pozitivních věcí – třeba to, že vzniklo na 1300 písňových textů, z nichž mnohé zlidověly. Posedlost prací může být spíš problém pro okolí Jiřího Suchého, ale i v tom má jasno: „Moje žena bydlí jen pár kroků ode mne. Navštěvujeme se po představení, lehce spolu povečeříme a povídáme si. Když napíšu novou hru, dělám Markétce první čtení. Její názor je pro mě důležitý - když má připomínky, snažím se podle nich řídit. Pokud zrovna některý večer nehraju, Markéta, která divadlo zbožňuje, sežene lístky a jdeme se podívat na nějakou zajímavou inscenaci. Nebýt jí, asi by mě nenapadlo jít do divadla, když v něm jsem vlastně pořád.“


Netradiční bujon

O jídlo se Jiřímu Suchému stará paní, která mu přijde obden uvařit. Snídani si připraví sám. Svého času prý uměl udělat palačinky, ale to už zase zapomněl. Zato vaří báječné kakao. „Dávám do něj hodně kakaa, hodně kondenzovaného mléka a tak středně cukru a chutná to jako čokoláda.“

Skutečný elixír mládí ale objevil v zázvoru. „Přidávám si ho do polívky. Chcete znát recept? To se vezme kostka bujonu, uvaří se podle návodu a nakonec se do vývaru nastrouhá trocha čerstvého zázvoru. Vznikne krásně voňavá polévka.“

Pokud by se vám tahle polévka zdála přece jen trochu chudá, nabízí bratr Jiřího Ondřej Suchý recept na jinou, tak, jak ji měl rád jejich velký vzor a přítel Jan Werich, o němž právě vydávají knihu s názvem Pan Werich z Kampy:

 

Recept: Werichova mořská polévka po česku

Připravte si:  1/2 kg filé, 1 chatka (nebo mražené krevety), kořenová zelenina (mrkev, petržel a celer), cibule, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: Foto Jana Pertáková a archiv Supraphonu