Kateřino, považujete vaření za nutnost, nebo za příjemný způsob relaxace?

„Když čas dovolí, tak vařím ráda a často. Už odmala jsem pomáhala mamince v kuchyni a učila se nové věci. Proto jsem se taky kdysi rozhodlaModelka Kateřina Konvalinka Průšová. studovat hotelovou školu, která pro mě byla asi tou největší kulinářskou praxí. Dnes nemám problém uvařit cokoliv. Od české svíčkové až po mezinárodní speciality. Teď zrovna připravuji zapékané těstoviny s uzeným, kyselým zelím a nivou. Příprava je úplně jednoduchá. Uvaříte si kolínka, vedle si nakrájíte cibuli a uzené maso, které pak orestujete na pánvi. Společně to pak vložíte do zapékací mísy. Nakonec podrobíte nivou a smícháte s dvěma vajíčky. Podle chuti je pak možné přidat sůl, pepř nebo jiné bylinky. Nakonec to dáte zapéct na 15-20 minut do trouby.“

Vaříte každý den?

„To zase ne. Rádi chodíme s manželem i do restaurací. Máme rádi ryby, steaky i bifteky. Nejsme žádní vegetariáni.“

Co se na vašem stole objevuje nejčastěji?

„Sleduji pořady o vaření a mnohdy se jimi nechávám i inspirovat. Udělala jsem si také kurzy japonské a thajské kuchyně. Takže nejčastěji vařím jejich polévky a nudle. Příprava je jednoduchá a trvá jen pár minut. Třeba taková kokosová polévka. Dám vám na ni recept. Na pánvi osmahnete oloupané krevety společně s nakrájeným čerstvým lososem a na plátky nařezaným zázvorem. Po 5 minutách přidáte kokosové mléko, rybí a chilli omáčku, tři až čtyři celé chilli papričky a vaříte asi 10 minut. Nakonec ochutíte ještě solí a šťávou z limetky.“

Potrpíte si na exotické chutě. Jaká další mezinárodní kuchyně vám zachutnala?

„S manželem rádi cestujeme a při té příležitosti také ochutnáváme místní kuchyně. Oblíbili jsme si třeba libanonskou, indickou a mexickou. Máme rádi také sýry a jiné mléčné výrobky.“

Kuchyň Kateřiny Konvalinky Průšové Kuchyň Kateřiny Konvalinky Průšové

Kdo z vás chodí nakupovat?

„Většinou já. Manžel jen výjimečně. Tuhle se třeba podivoval nad tím, že jsou některé potraviny tak drahé.“ (smích)

A vaří vám také někdy?

(smích) „On má spíš tendenci radit. Říká mi, jak by to mělo vypadat a co bych měla do jídla přidat. Když jsem byla ale nemocná, tak se o mě v tomto směru skvěle staral. Myslím, že mu vaření nedělalo žádný problém. Přesto ale vařím většinou já. On je zase vděčný strávník. Pokaždé mi jídlo pochválí. Opravdu je Kuchyň Kateřiny Konvalinky Průšové v tomhle báječný, protože i když mu tolik nechutná, tak to dokáže perfektně zahrát. Vždycky řekne: Bylo to výborné, ale už nemůžu. No řekněte, není to pro kuchařku příjemné?“

To rozhodně. Vzpomenete si na nějaký váš společný gastronomický zážitek?

„Ano, byli jsem třeba ve skvělé restauraci v New Yorku, která patří herci Robertu De Nirovi. Má tam nádherný, stylový a přitom minimalistický nábytek, který vytváří v celé restauraci krásnou atmosféru. Na druhou stranu je to úplně obyčejná restaurace a paradoxně se tam čekají čtyřhodinové fronty na stůl. Skvěle tam vaří a mají tam neskutečně dobré sushi. V Praze máme taky hned několik oblíbených restaurací, kam pravidelně chodíme. Třeba tu argentinskou v Dlouhé ulici. Mají tam úžasné steaky a k jídlu vám hraje živá muzika.“

Vzpomenete si, jaká byla vaše nejdražší večeře?

„To si vzpomínám. Bylo to u nás. Zašli jsme do restaurace, která se specializuje na ryby a plody moře. Tam nám tenkrát nabídli nějakou příšerně drahou rybu. Byla sice opravdu úžasná, ale na konci večeře nám přinesli účet na deset tisíc.“

Jako modelka musíte pořád dobře vypadat. Jak byste charakterizovala váš běžný jídelníček.?

„Mám ráda dobré jídlo a nechci se v tomto směru nějak zvlášť omezovat. Na zeleninu tolik nedám, i když se samozřejmě snažím žít zdravě. U mě je to stoprocentně o cvičení. Snažím se chodit třikrát týdně do posilovny, právě proto, abych mohla v klidu jíst a netrápila se dietami. Co se jídelníčku týče, tak to je jak, kdy. Někdy jím pětkrát denně a někdy jen třikrát. Záleží na tom, kolik mám času.“

Kuchyň Kateřiny Konvalinky Průšové Kuchyň Kateřiny Konvalinky Průšové

Co nejíte ráda?

„Jediné, co nemusím, jsou játra. Jinak vybíravá nejsem. Sice nejím knedlíky a smažené maso každý den, ale jinak se nijak neomezuji.“

Připravujete doma také tradiční sváteční jídla?

„Připravuji, a to pro celou rodinu. Třeba na Vánoce se tu sejdou moji i manželovi rodiče a já udělám tradiční štědrovečerní večeři. Tedy rybí polévku, bramborový salát a cukroví. Nedělám jen smaženou rybu, to přiveze vždycky moje maminka nebo tchýně.“

Máte velmi vkusnou kuchyni. Je propojená s obývacím pokojem velkým akváriem s piraněmi. Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyň?

„Tuhle kuchyni si navrhoval Vláďa sám, byla tady, už když jsem se přistěhovala. Popravdě není podle mého vkusu, představovala bych si ji úplně jinak. Jsme ale právě před rekonstrukcí, takže za půl roku už budu vařit v úplně jiné kuchyni. Dohodli jsme se s manželem, že si ji zařídím po svém. Mám ráda provensálský styl. Akvárium tu ale zůstane.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz