Kláro, vaše kuchyně je velice moderní. Kdo měl hlavní slovo při jejím zařizování?

„Máme rádi moderní design a vybavení našeho domu je toho důkazem. V kuchyni preferuji hladké, světlé a čisté plochy a ráda využívám všech moderních spotřebičů. V tom všem se s manželem shodneme. Vybavení jsme vybírali spolu a ladili ji do modro stříbrné barvy se světlou pracovní deskou.“

Nedávno se vám narodila holčička Mia a vaše starší dcera začala chodit do školy. Máte čas se při všech mateřských povinnostech věnovat také domácnosti a vaření?

„Domácnosti se snažím věnovat v rámci možností. Mám pochopitelně plné ruce práce se starší dcerou – čerstvou školačkou a hlavně s osmitýdenním miminkem, takže vaření v poslední době nestíhám jako dřív. Naštěstí je u nás na delší návštěvě tchýně, která je báječná, moc mi pomáhá a celý den se stará o naše hladové žaludky. Vaří opravdu skvěle!“

Klára Doležalová Klára Doležalová

Změnil se nějak váš jídelníček po narození druhé dcery?

„Určitě ano. Protože kojím, jsou mi některé potraviny zapovězeny, aby malá netrpěla nadýmáním, nebo neměla alergické reakce. Jinak se snažím se jíst pestře a především vypiji obrovské množství vody.“

Po porodu jste krásně štíhlá. Jak si udržujete postavu?

„Děkuji za kompliment. Možná se to nezdá, ale mám stále asi 5 kilo nad svou váhou. Ty ale teď nehodlám hned shodit, potřebuji kvůli kojení jíst kvalitně a hojně. S první dcerou jsem byla hned po dvou měsících po porodu na své váze, ale neměla jsem zase tolik mléka. Tak teď to chci takhle „baculatější“ nějakou dobu vydržet.“

Klára Doležalová Klára Doležalová

Zmínila jste, že máte momentálně velkou chuť k jídlu, která samozřejmě souvisí také s kojením. Na čem si tedy nyní nejvíc pochutnáváte?

„Mým nejoblíbenějším jídlem zůstávají stále mořské plody všeho druhu a také zeleninové saláty s olivovým olejem. V poslední době si ale kupodivu nejvíce pochutnám na vepřových játrech. Obsahují hodně železa, které potřebuji, a tak si je dopřávám docela často. Nejlepší je nakrájet je na tenké plátky a naklepat, obalit v mouce, krátce je osmahnout, poklást do kastrolu a dát na ně vrstvu kysané smetany. Potom zase vrstvu jater a vrstvu smetany. To vše nakonec ještě podusit doměkka. Je to moc dobré.“

Kde hledáte inspiraci k vaření? Sledujete třeba televizi?

„Na to vážně nemám čas. Držím se ověřených receptů a jsem také velmi limitována tím, co kdo z rodiny jí, smí a chutná mu. První dcera jí jako vrabec a manžel zase spoustu potravin ze zdravotních důvodů nesmí.“

Klára Doležalová Klára Doležalová

Jakou mezinárodní kuchyni jste si oblíbila nejvíce?

„Jak už jsem předtím nastínila, nejradši mám středomořskou kuchyni a všechno, co k ní patří. Spousta mořských produktů, hodně zeleniny a víno.“

Dnes jsou hodně populární také japonská a thajská jídla. Holdujete jim?

„Japonská i thajská kuchyně mi chutná, stačí mi ale jednou za čas. Někdy máme vyloženě obrovskou chuť na dobré sushi. Ještěže je v Praze tolik možností, kde ho umí skvěle připravit. S rodinou docela často navštěvujeme různé restaurace. Chodíme hlavně na čerstvé ryby a pak tam, kde vaří italskou kuchyni. Moc rádi si ale také zajdeme na nejlepší biftek, který podle mne dělají v Dlouhé ulici. Je tam výborná argentinská restaurace.“

Text: Jana Švecová, Klára Doležalová
Foto: archiv Kláry Doležalové