Pavle, jak kouzlíte v kuchyni?

„Žádné kouzelnické triky mi bohužel v kuchyni nepomáhají. Vařit moc neumím. Ale co mě baví, je letní grilování. I když moje manželka Lucie říká, že ona všechno nakoupí, připraví, naloží maso a já jenom potom otáčím maso na grilu.“

Patří podle vás do kuchyně jen ženy?Klikněte pro zvětšení!

„Samozřejmě že ne! Někdo se jim tam přeci musí plést a rozčilovat je ochutnáváním nedodělaného jídla. A od toho jsme tady přece my, chlapi.“

Jezdíte hodně po světě, jakou mezinárodní kuchyni jste si oblíbil?

„Zamiloval jsem si japonskou kuchyni. V Japonsku jsem vystupoval už osmnáctkrát a strávil jsem tam celkem dva roky života. A japonská kuchyně je opravdu úžasná a hlavně zdravá. I když se v jídle nešetřím, tak tam vždy zhubnu. Byl jsem tam přáteli pozván do několika rodin, a tam jsem si uvědomil, jak si potrpí na společné stolování. Všechny pokrmy jsou naaranžovány tak, aby lahodily oku, a navíc některé chody připravuje paní domu přímo na jídelním stole. Přitom pobízí hosty k jídlu a také jim dolévá. Tohle patří k japonskému bontonu. Nikdo si nedolévá sám, ale dělají to buď hostitelé, nebo spolustolovníci.“

Předpokládám, že vaše nejoblíbenější jídlo je tedy sushi…

Ano, miluji japonské sushi, ale přiznám se, že jsem si musel nejprve zvyknout. Představa syrových plátků ryb na malých válečcích rýže se mi zpočátku moc nezamlouvala. Nicméně nakonec jsem tomuto skvělému jídlu přišel na chuť a dnes patří mezi mé nejoblíbenější.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Co naopak nejíte rád?

„Nemusím špenát. Ale co opravdu nemám rád, je obírání kostí. Pro někoho je to požitek hezky si ohlodat kostičku, ale mě to nebere. Maminka mi musela vždy maso z kosti obrat, aby měl na talíři jen maso. Manželka Lucie se zprvu bránila, ale už mi taky kosti obírá a tchýni jsem to už přes počáteční protesty taky naučil. (směje se) Peklo pro mě docela bylo, když se před pár lety natáčel seriál Černí baroni, kde jsem se mihnul v malé roličce kouzelníka. Jako vojáci jsme v jedné scéně baštili na ohni opečená kuřata. To jsem si docela protrpěl – musel jsem rozlamovat kuřata a předstírat, jak si pochutnávám na oblizování kostí.“

Kdybyste pořádal velkou párty, jaké jídlo by na ní nemělo chybět?Klikněte pro zvětšení!

„Utopenci.“

Jaké potraviny považujete za afrodiziakum?

„Tekuté.“

A jaká jídla jsou podle vás zrovna „in“?

„Ta jídla, která jsou už v bříšku.“

Kdo měl hlavní slovo, když jste zařizovali vaši kuchyň?

„Jsem staromilec. Mám rád starožitnější styl, takže i kuchyň jsme tak s manželkou zařizovali. Měli jsme dohodu. Já vyberu kuchyň, a ona mi do toho nebude mluvit. A když pak bude vařit, tak zase do toho nebudu mluvit já. Zatím to funguje.“

Co je podle vás skvělý kuchyňský pomocník?

„Přece manželka.“ (směje se)

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Máte alespoň jeden recept na nějakou specialitu?

„Můžu doporučit asijské kuřecí prsty, které mě naučil jeden japonský kouzelník. Recept jsem pouze trošku poupravil na naše české podmínky. Zkuste a uvidíte, že je to fakt mňamka.“

Recept na asijské kuřecí prsty podle Pavla Kožíška najdete zde...

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz