Popularita Vlasty Buriana byla ve třicátých letech minulého století obrovská. Jeho divadlo praskalo ve švech, na jeho filmy stály fronty u pokladen, zahajoval nejrůznější sportovní utkání a byl tváří mnoha reklam. Na večeře v té době chodil se svou ženou Ninou do vyhlášeného lahůdkářství U Lippertů v Praze Na Příkopě. Tam poznal šéfa studené kuchyně Jaromíra Trejbala a nabídl mu místo svého osobního kuchaře s platem 10 000 měsíčně, což byly tehdy skutečně velké peníze.


Burian měl ve své dejvické vile všechny vymoženosti tehdejší doby. V kuchyni několik lednic – na maso, na ryby, na mléčné výrobky a na zeleninu. K tomu sklípek na víno a jiný na pivo, neboť pán domu si sám čepoval sudovou Plzeň. Trejbal si pochvaloval, že vařit obědy pro dva lidi – Burianovi byli bezdětní (Burian za svobodna počal dceru Emilku, ale ta u nich nebydlela) – byla hračka. Zvlášť, když návštěvníci Burianova divadla sami přinášeli z lásky k herci nejrůznější pozornosti ze svých hospodářství. Tu pěkné selátko, jindy štiku, oškubanou krůtu, uzenou vepřovou pečínku, košík raků či pytel jedlých kaštanů… Jedno jídlo si herec u svého kuchaře obzvlášť oblíbil – kuře s jablky a milánskými špagetami, takže je spolu pojmenovali Kuře Vlasty Buriana. Můžete si ho zkusit připravit.
 

Recept: Kuře Vlasty Buriana

Připravte si: 2 půlky kuřecích prsou, 50 g oleje, 3 lžíce kečupu, 100 g másla, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

My máme svého krále komiků, svět zase královnu popu – Podívejte se, jak bydlí Madonna.



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky