Je umělec schopen dělat tak prozaické věci jako třeba vařit a uklízet?

„Pravdou je, že vařím velmi sporadicky. Mám rád, když mi někdo uvaří, ale ještě s větší chutí zajdu do dobré restaurace.“

Klikněte pro větší snímek!Jakou kuchyni tedy preferujete?

„Mně chutná víceméně každá, ale musí to mít grády. Chci, aby stolování mělo kulturu a vše se nacházelo na příjemném místě s pěknou akustikou. Ono třeba o Američanech se říká, že jsou nekulturní a jedí jen hamburgery. Ale já vám garantuji, že takový steak, jako dělají oni, si u nás nikde nedáte. Navíc si k tomu můžete přidat z rautového baru desítky druhů salátů nebo jinou přílohu, na kterou máte zrovna chuť.“

Zdá se, že si rád dopřáváte. Se zdravou výživou si tedy hlavu neděláte?

„Právě, že v poslední době jsem se navykl jíst mnohem zdravěji než dříve. Dospěl jsem k tomu ale tak nějak postupně a stále jím to, co mi chutná. Méně sladím a solím a místo bílého pečiva preferuji spíše to tmavé. Mám rád maso, ale nemohu ho jíst stále, protože by mě to asi zabilo. Rád si proto pravidelně dělám místo bifteku a steaku grilované ryby.“

Klikněte pro větší snímek!Tak přece něco z kulinářského řemesla zvládáte! Prozraďte nám recept na nějaké dobré grilování…

„Nejraději dělám pstruhy. Většinou je úplně vysuším a pak zlehka obalím v hladké mouce. Dostanou tak výbornou křupavou chuť. A když je pořádně upražíte, tak si nemusíte dělat starosti ani s drobnými kůstkami, protože je lehce rozkoušete. Servírovat je pak můžete klidně jen se salátem nebo brambory. Ale skvěle chutnají klidně i jen tak s chlebem.“

Zakládáte si také na tom, aby bylo jídlo esteticky naservírované?

„Určitě. To všechno k gastronomii patří. Já osobně také jím nejdříve očima.“

Na čem si zaručeně pochutnáte?

„Je to hlavně maso a mořské ryby. Už se moc těším, jak pojedeme se ženou na Vánoce na Floridu a dáme si tam zase pořádně do nosu. Málokde je totiž dostanete takhle čerstvé připravené, jak to má být. Oni si tam na tom opravdu zakládají. Když si třeba ráno zajdete na trh, stojí tam ryba pět dolarů, v poledne tři a odpoledne už to je za dolar. Máte pak možnost dát si vše na tisíc způsobů a pokaždé to chutná výjimečně. Dokonce si v některých tamějších restauracích můžete vybrat i rybu přímo z akvária. Zní to sice trochu drsně, ale je to nesrovnatelné se zamrazenými rybami, které prodávají u nás.“

Klikněte pro větší snímek!Na čem si tedy naopak nejvíce pochutnáte v Česku?

„Na chalupě máme úžasného řezníka. Když mě tedy honí mlsná, tak za ním zajdu a dám si nějaké dobré maso. Pochutnám si u něj i na domácí sekané, kterou má naprosto bezkonkurenční.“

A co taková svíčková, nebo kachna se zelím?

„Ty patří také mezi má oblíbená jídla. Paradoxní ale je, že jsem jedl tu nejlepší svíčkovou na Manhattanu, v jedné české restauraci.“

Vánoce letos oslavíte také u moře?

„Ano. Jsem rád, že uteču z toho předvánočního shonu tady na Staroměstském náměstí a budu odpočívat v teple.“

Klikněte pro větší snímek!Máte moc rád starožitnosti. Čím vás fascinují?

„Je pozoruhodné, jak dovedli naši předkové dávat i prostým věcem každodenního života něco navíc, vztahem k materiálu, a jejich estetické cítění mě stále oslovuje. Rád se těmito věcmi obklopuji a je to pro mne můj pocit domova.“

Líbí se vám staré věci více než moderní?

„Určitě. Jsem vášnivý sběratel a vždycky si ve starožitnictví vyberu nějakou další věc, která pro mě bude mít daleko větší cenu než nějaká žhavá novinka. Navíc to v sobě ukrývá minulost a příběh.“

Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyně?

„Myslím, že to byla společná práce, na které jsme se od začátku s manželkou shodli.“

Klikněte pro větší snímek!Máte nějakou vzpomínku, která se týká kuchyně?

„Pamatuji si, jak k nám na chalupu měli přijet Klausovi a já při té příležitosti chtěl udělat vepřové kotlety na ohni. Jenže chvíli před tím, než jsem je chtěl naservírovat, tak jsme se zapovídali a já je všechny spálil. Takže místo kotlet bylo víno a zákusky, které jsem musel jet narychlo koupit. Byl jsem z toho úplně rozladěný, ale zase na to všichni vzpomínáme s humorem.“

Chodí k vám často přátelé na návštěvu?

„Poměrně často. Je to ale spíše o vínu a o zážitku než o vaření a velkých hodech. Člověk by se zbytečně nervoval tím, jak to bude ostatním chutnat a jestli se to všechno vydaří.“

Setkáváte se pravidelně u jídla s rodinou?

„Občas ano. Ale je to velmi vzácné. Každý máme svůj program, takže je pro nás těžké naplánovat si takové setkání.“

Text: Jana Švecová

Foto: Mojereklama.cz