Hugh Grant není prototypem hostitele, který doma vyváří pro své nápadnice či přátele, přesto je vybíravým gurmánem a jídlo si dokáže jak se patří vychutnat. Spíš než u plotny ho tedy uvidíte v nějaké hodně luxusní restauraci či koktejlovém baru, kde zrovna ochutnává speciality podniku.

Hranolky? Ani náhodou!

V jeho jídelníčku hraje hlavní roli zdravá a moderní gastronomie. Takže byste u něj doma marně hledali třeba hranolky nebo polotovary. Jeho apetit je doslova chuťový ohňostroj a Hugh moc dobře ví, co přesně jeho žaludek potřebuje – moderní kosmopolitní kuchyni, kombinující středomořské prvky s asijskými. Tento slavný Angličan, jenž se proslavil rolemi v romantických komediích, rád navštěvuje luxusní restaurace, kde si nechává připravovat ty nejlepší pokrmy. Jeho oblíbené menu se skládá vždy z předkrmu, dvou hlavních jídel a dezertu. Miluje třeba crudo z lososa, mořského okouna a la Planche, filet mignon a na závěr horký čokoládový dort.

Bez čeho se neobejde

Hugh Grant má ultramoderní, ale zároveň praktickou kuchyni, plnou nejrůznějších pomocníků. Každá věc v ní má své místo i účel, takže vaření v ní je doopravdy zážitek a jedna velká radost. Zároveň je prý plná nejrůznější spotřebičů a přístrojů – od vinotéky a pípy na pivo přes americký toustovač Dualit a zapékací gril až po pořádnou sbírku porcelánového nádobí a křišťálových sklenic. Slavný herec se přiznal, že přesto moc často nevaří, ale bez dvou věcí by se ve své kuchyni neobešel. Nedá dopustit na svou dvoudveřovou lednici, ta je prý opravdovou chloubou kuchyně. Její součástí je bar na džusy a vína i výrobník ledu. A pak by nemohl žít bez svého kávového centra, které zahrnuje speciální víceteplotní rychlovarnou konvici a hned dva kávovary pro tu nejlepší kávu. „Bez kávy si ráno nedokážu představit. Kouknu se při ní na zprávy, přečtu si noviny a teprve pak můžu vyrazit do světa,“ říká Hugh Grant.

Naše tipy pro praktickou kuchyni

• Kuchyň, ve které se dobře vaří, nemusí být za každou cenu designová, ale měla by být hlavně praktická.
• Měla by být prostorná, ale zároveň v ní nesmíte naběhat zbytečné kilometry. Zkrátka musí mít logiku.
• Vyplatí se pořídit si pár dražších kousků kuchyňského vybavení, které vám ale vydrží. Přísloví: kdo levně kupuje, draho kupuje, platí v tomto případě beze zbytku.
• Pokud se neplánujete za čas z bytu či domu odstěhovat, zařiďte si kuchyni střídmě a nadčasově. Barvy i veselý design vás mohou za chvíli omrzet.

Vaříme s Hugh Grantem

Recept: Filet mignon

Příprava (4 porce): 800 g svíčkové, 5 velkých brambor, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, 8 kousků zeleného chřestu, 2 žampiony, 150 ml sladkého rýžového vína Mirin, 30 ml kvalitní sójové omáčky, 40 ml lanýžového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:  Připravte si bramborovou kaši. Oloupané a uvařené brambory doměkka sceďte, rozšlehejte na kaši, přidejte smetanu, máslo a většinu lanýžového oleje. Podle chuti dochuťte solí a pepřem. Spodní, tvrdší konce chřestu odkrojte. Chřest spařte asi deset vteřin v horké vodě a poté prudce zchlaďte v ledové vodě. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osmažte je na pánvi do zlatohněda a osolte je. Rýžové víno přiveďte k varu a nechte je mírným varem zredukovat na polovinu objemu. Přidejte sójovou omáčku, přilijte zbylý lanýžový olej a uložte stranou. Plátky masa osolte, opepřete a zprudka z obou stran opečte na malém množství oleje. Pak vložte asi na osm minut do trouby. Maso podávejte s lanýžovou bramborovou kaší, chřestem a žampiony, lehce přelité sójovou omáčkou Mirin.

 



Autor: Soňa Puchmertlová