Opak je ale pravdou. Květa Fialová si sice žije ve svém světě, který si časově zařadila někam do roku 1905, ale dokáže být i velmi praktická a poradit si za všech okolností. Zároveň s naprostým klidem a vyrovnaností přijímá každodenní strasti. „Když si mi některé ženské stěžují, že jsou staré, říkám jim: ‚Vždycky máte dvě možnosti – buď budete staré, nebo mrtvé.‘ Každý z nás vnímá svět jinak a je opravdu jen na vás, jak si danou situaci přeložíte a jak ji prožijete.“

Když jsem s ní dělala před časem rozhovor, sešly jsme se v klubu divadla ABC, kde stihla tak moudře promluvit s režisérem, že ji nakonec poslechl, ač prý ještě před chvílí prosazoval při zkoušce se vší vehemencí zcela jiný názor. Ani na vteřinu ji to přitom nevyvedlo z míry a dobrá nálada ji neopouštěla ani v přecpaném metru, kterým jsme se přepravovaly k herečce domů. Slíbila, že tam budeme pokračovat v dialogu. Sotva jsem se usadila mezi její anděly a kočky na pohovku, optala se: „Nemáte hlad?“ I když jsem opáčila, že to není tak hrozné, po chvilce přinesla misku s úžasně voňavým a dobrým kuskusem s cuketou (recept přikládám), který ve mně v mžiku zmizel.


Jak vaří Tornado Lou?

Květa Fialová žila téměř padesát let s režisérem Pavlem Hášou. V roce 1962 se jim narodila dcera Zuzanka a herečka pro svou rodinu a přátele vařila hlavně o prázdninách na chalupě. „O mně je známo, že nesnáším sex, sport a politiku. Některé ženy se v sexu obětují, já vždycky radši uvařila,“ říká. Přesto po leta okouzlovala muže – třeba jako arizonská pěnice Tornado Lou ve filmu Limonádový Joe nebo jako tajemná travička svých partnerů v Lady Macbeth z Vinohrad či záhadná hraběnka Thunová v komedii Adéla ještě nevečeřela.

Když se jí zeptáte na její oblíbené recepty, usměje se: „Ale děvenko, já vařím zásadně od oka, nikdy ne podle kuchařky. Ingredience přidávám tak, jak mě to zrovna napadne.“ Miluje například ryby, ale smaženého kapra jí pouze o Vánocích. Zato klidně tři nebo čtyři porce – tak moc jí chutná. Nijak nepochybuje o tom, že jídlo promlouvá k duši a je ho potřeba stejně jako dalajlámovy modlitby.

 

Recept: Kuskus s cuketou

Připravte si: 250 g kuskusu, 1 cuketu, 1 lžíci olivového oleje, 1 feferonku, 2 stroužky česneku, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 Co myslíte, ocenila by paní Fialová palačinkovač? A co vy? Víte, k čemu je vlastně dobrý? Čtěte: Palačinkovač: Zbytečný kuchyňský spotřebič?



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky