Lejlo, do jaké míry se zajímáte o gastronomii a vaření?

Lejla Abbasová „Vařím velmi ráda, ale jen když mám pro koho. Sama pro sebe jen velmi sporadicky. Přesto jsem příznivcem dobré a kvalitní gastronomie a na jídlo si snažím udělat klid a čas. Bohužel v reálu to někdy není možné a hlad pak občas zaženu něčím rychlým v restauraci.“

Jste člověk, který rád objevuje nové chutě, nebo si potrpíte spíše na klasiku?

„Určitě ráda objevuji. Když se dostanu k jídelnímu lístku, tak si většinou vyberu to, co jsem ještě třeba nikdy neochutnala. Na druhou stranu je štěstí, že jsem vskutku vděčný strávník - co dostanu na stůl, tak to i sním.“

Jaké jídlo patří mezi vaše nejoblíbenější a ráda si ho dopřejete kdykoliv?

„Mezi mé oblíbené patří pokrmy z hub a vajíček. Takové ingredience se i nejčastěji objevují na mém stole. Protože to ale nejsou suroviny, které by člověk mohl jíst každý den, tak se i v tomto ohledu musím mírnit.“

Tentokrát jste si pro nás připravila specialitu, která je poměrně složitá na přípravu. Pouštíte se často do takových receptů?

„Připravila jsem si pro vás grilovaný roštěnec v dýňových lívancích se salátem. Věřím, že se to někomu může zdát i poměrně složité na přípravu, ale každý zkušený gurmán se potom určitě oblízne. Je to výborné a tak trochu i exotické.“

Lejla Abbasová připravuje jídlo. Lejla Abbasová připravuje jídlo.

Hodně také cestujete. Máte nějaký zážitek týkající se jídla?

„Pamatuji si na svou první cestu do Thajska. Poprvé jsem tam chutnala jejich úžasnou rýži a básnila o ní ještě dlouho potom. Tenkrát tam ještě moc lidí nejezdilo a málokdo u nás znal nebo vařil thajskou kuchyni. Největší zážitek mám ale z Afriky. Tam je každé jídlo velmi specifické a lidé zde mají své zvyklosti, které se od těch našich značně liší. Vzpomínám si, že jsem tam navštívila jednu vesnici, kde mi nabídli svůj tradiční pokrm. Byla to housenka opražená na ohni. Koukala jsem, jak ji přede mnou připravují, a přála si, aby k ochutnávání nikdy nedošlo. Celá příprava, ale proběhla poměrně rychle a mně nezbývalo nic jiného, než toho červa se zpraženými chlupy vydlabat a sníst. Mohla jsem sice odmítnout, ale to se mi nezdálo v tu chvíli vůbec vhodné. Byla to jejich specialita, chtěli se mi pochlubit a zároveň mi projevit sympatie. Odřeknutí nebylo pro namístě.“

Lejla AbbasováTakže jste to snědla?

„Ano, snědla. Ale byl to boj. Hlavně ještě před tím, než jsem dostala do ruky lžičku a měla začít vydlabávat tu ohořelou věc. Smiřovala jsem se s tím, že to bude to nejhorší, co v životě ochutnám. V duchu jsem si ale věřila, a říkala si, že když to jedí oni, tak to musím zvládnout taky. Namlouvala jsem si, že to má určitě spousty výživných látek a proteinů, takže mi to bude i ku prospěchu. Překvapivě to ale chutnalo docela neutrálně, a tak mé předešlé obavy byly zbytečně přehnané.“

Co jste naopak ochutnala nejlepšího a vzpomínáte na to s chutí?

„Toho je mnoho. Jak už jsem řekla, ráda ochutnávám nové věci a musím říct, že v každé kuchyni se najde něco, co si dám opravdu s chutí. Třeba jídla, které jsem vám uvařila, bych se nepřejedla nikdy.“

A jaké pití preferujete k jídlu?

„To je podle počasí. Když je podzim nebo zima, tak si dám ráda v teple třeba červené víno. V létě si pak pochutnám na vinném střiku a když je velký pařák, tak si občas dám i plechovku piva.“

Recept: Grilovaný roštěnec v dýňových lívancích se salátem

Připravte si: Maso: 800 g vysokého roštěnce, 20 ml olivového oleje, 20 g másla, mletý pepř, 1 lžičku mořské soli, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Grilování | Více...

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz