Bydlíte v novostavbě. Byteček jste si s partnerem museli od základů zařizovat. Kdo vymýšlel, jak bude vypadat kuchyň?

„Byt jsme zařizovali společně. Ale kuchyň mi partner dovolil, abych si vybral podle svého, když prý v ní budu vařit. V bývalém bytě jsme měli modrou kuchyň. Sem jsem si vymyslel červenou. Vůbec jsem nevěděl, jak to dopadne. Takhle já pořád riskuju. Jsem docela odvážný člověk.“

A projevuje se vaše odvaha i při vaření?

„Vždycky, když se pouštím do vaření, nevím, co vlastně budu dělat. Orientačně se partnera zeptám, jakou chce přílohu. Ale co vlastně nakonec vznikne, je na momentální inspiraci. Většinou vycházím z toho, co najdu doma. Nedržím se žádných receptů, ale zkouším experimentovat.“

Experimentovat si můžete dovolit, když vaříte sobě a partnerovi. Ale co když čekáte návštěvu?

„Tak to většinou vařím něco vyzkoušeného, o čem vím, že se mi to povede. Často dělávám řízečky obalované v sezamu. Schválně maso nakrájím na malé kousky, aby řízečky vypadaly jako pohoštění na party.“

To zní jako pořádná piplačka...

„Mně to nevadí. Já rád lidem podstrojuji, o někoho se starám. Od maminky jsem naučený, že každá návštěva se má pohostit.“

Do telefonu jste mi říkal, že jste včera měli nějaký večírek...

„Nakonec nebyl u nás, ale u přátel. Jsme taková parta – kolegové z divadla Na Fidlovačce. Scházíme se jednou měsíčně vždy u někoho. Většinou to dopadne tak, že z návštěvy se stane žranice. S Pavlem jsme tentokrát nic nevařili a přinesli jen víno. A dobře jsme udělali, protože Martinka Randová udělala spoustu jídla – řízečky v česneku, velké mísy těstovinového salátu... Když je večírek u nás, většinou peču švédský koláč. Je to jednoduchý hrníčkový recept:

 

Recept: Švédský koláč

Připravte si: 3 hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek práškového cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 Vy, chlap, a pečete? Dokonce na pečení máte i svůj kuchařský deníček!

„Kuchařku si vedu asi patnáct let, ale teď tam už nic nepřibývá. Mám tam pár receptů, ale většinou na cukrářské věci. Je tam třeba recept na úžasné kynuté těsto od maminky, podle kterého dělám vánočku nebo mazanec. Také jsem si tam napsal recepty na vánoční cukroví nebo na tvarohové ovocné knedlíky, které mám moc rád. Jsou strašně jednoduché, stačí půlka měkkého tvarohu, šest lžic hrubé mouky, dvě vejce a sůl...“

Pane jo, to jste mě překvapil. Jak jste se vlastně dostal k vaření a pečení?

„Mám rád sladkosti. Naučit se péct je jednodušší než říkat druhému „upeč mi něco“. Chlapi mají rádi buchty, bábovky... Bože, já bych to všechno jedl! Vařit jsem začal, když jsem nastoupil v divadle v Karlových Varech. Gáže nebyla nic moc, začal jsem tedy vzpomínat na to, co jsem vídal doma. Třeba na tátovu polévku ze sušených hub nebo na fazolačku... Mám polévky strašně rád. Nejraději ty husté, zeleninové. Na prvním místě je u mě chřestová, čočková, pórková a česnečka.“

 

 

Slyšela jsem, že vaříte na skautském vodáckém táboře...

„Můj partner je skautský vedoucí a jednou potřebovali kuchaře. Takhle jednoduše to vzniklo. Skautům vařím už pět let jednou ročně vždy čtrnáct dní. Bývá tam asi dvacet dětí ve věku od čtyř do šestnácti let.“

To musí být fuška vařit pro takový „regiment“!

„Specializuji se na to, abych všem podstrojoval. Když dítě nechce maso, dostane jenom omáčku. Opatrně jsem je naučil pít meltu. Nebo mrňousům liju rumovou tresť do čaje a pak jim nabízím „nápoj s jedem“. Musím přece s dětmi vycházet dobře, aby se mého jídla nebály.“

Vypadá to, že děti vás mají rády. Ale přece jenom, je to dvacet hladových krků, každý z nich má jiné chutě... Podle čeho vymýšlíte jídelníček?

„Musím se přizpůsobit hygienickým normám, takže používám minimum masa a třeba hodně luštěnin. Snažím se, aby jídlo bylo v souladu s myšlenkou tábora. Vloni třeba bylo téma starořecké báje a pověsti. A tak jsem dělal salát na řecký způsob, tzatziki, souvlaki - maso na špejli... Letos mě čeká pirátský tábor, takže uvidíme… Možná bych si měl přichystat jenom suchary a rum...“


A kdybyste chtěl podstrojovat sobě, co byste si uvařil?

„Můj přítel miluje maso. Podle něj není jídlo bez masa jídlo. Já ale maso moc nepotřebuji. Spíš věřím ovoci a zelenině. Mám rád taková jednoduchá jídla, jako je třeba smažený květák, ředkvičkový salát nebo si třeba ukrojím kolečko celeru...“

To jste tedy skromný strávník. Pro mě jste ale maso udělal. Nádherně to voní. Dáte mi recept?

 

Recept: Panenka se šlehačkou

Připravte si:  vepřovou panenku,1 větší cibuli, sůl, pepř, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Mmmm, chutná to výborně! Určitě si to doma také uvařím!

 



Autor: Andrea Votrubová | Fotografie: Andrea Votrubová