Vaše kuchyně vypadá velice nově…
„Je z loňského března, kdy jsem si pořídil nový byt v novostavbě na pražském Proseku. Vlastně jsem si pořídil nový byt, abych mohl mít novou kuchyň.“ (smích)

Vybíral jste ji sám, nebo jste všechno konzultoval?
„Všechno jsem vymýšlel sám. Je vyrobená na míru šikovnými truhláři z Jihlavy. Před dvěma lety už jsem jednu kuchyni zařizoval, takže teď už jsem přesně věděl, co chci. Takže jsem si řekl, kam se mají otevírat dvířka, kde mají být pojezdy, jakým směrem se mají dvířka vyklápět, kolik má být kde šuplíků a podobně.“

Jaké byly vaše základní požadavky?
„Hlavně mi šlo o dostatek úložných prostor, protože je podle mě ideální, když nic není přímo na lince. Žádné držáky na nože, nic zavěšeného! Všechno musí být schované ve skříňce. Nejde to samozřejmě dodržovat úplně, mám na lince třeba rychlovarnou konvici nebo toustovač.“

Říká se, že červená v kuchyni vyvolává chuť na jídlo. A vy červenou kuchyni máte… Nebojíte se, že teď přiberete?
(smích) „To snad ne. Minulou kuchyni jsem měl modrou, ale tahle kombinace červené a chromu mě prostě chytla. Ale třeba se mi za pět let bude líbit zase něco jiného, tak to změním.“

Vaříte?
„Ano a moc rád.“

Jak často?
„Téměř vždy, když jsem doma, hlavně večer.“

Co nejraději?
„Nejraději při vaření překonávám překážky, to znamená, že se snažím z minima ingrediencí, tedy toho, co doma najdu, vykouzlit něco dobrého.“

Mytí nádobí – v myčce, nebo ručně?
„Rozhodně v myčce! Snad všechno myji v myčce. Leckdy do ní dám i věci, které by tam být neměly, což se mi někdy nevyplatí.“

S nadsázkou se někdy říká, že velmi zaměstnaní lidé obvykle nevědí, co mají v ledničce. Dokážete vyjmenovat alespoň pět věcí, které teď v ledničce máte?
„Určitě! Jsou tam věci, které tam určitě nesmí nikdy chybět. Takže olivy, ananas, mléko, hořčice a bílé víno! (smích) Skutečnost je taková, že mám přehled o tom, co je v lednici a co mi začíná doma docházet.“

Jak vypadá vaše snídaně?
„Neumím moc snídat, doma to prakticky nestíhám. Pokud hraji v Divadle Na Fidlovačce, tak snídám až tam v divadelním klubu. Tam každý přinese něco a máme tam takové malé hody.“

Většina spotřebičů ve vaší kuchyni je nerezových…
„Nerez jsem volil kvůli tomu, že se hodí k pojetí mojí kuchyně.“

A nevadí vám, že se nerez musí často čistit?
„Dřív jsem si myslel, že mít někoho na úklid je příliš snobské, dneska už to ale tak nevidím, takže ke mně pravidelně dochází paní na úklid.“

No vida, vy máte i malou vinotéku!
„Jasně a mohla být i větší! Bohužel do těch míst mi nainstalovali vodoměr, takže se prostor zmenšil, jinak by se tam mohlo vejít o dobrých patnáct lahví víc. Ve vinotéce mám nicméně jen červené víno, bílé je v lednici.“

Doplňjete vinotéku často?
„To záleží na tom, jak často hraji v divadle. Tam se mě totiž vždycky ptali: Lumíre, chceš kytku nebo láhev vína? No a já vždycky řekl, že víno. Teď už ho dostávám tak nějak automaticky.“ (smích)

A vaše nejoblíbenější značka?
„Modrý portugal.“

Je něco, co byste chtěl ve své kuchyni vylepšit?
„Potřeboval bych uklidit uvnitř všech skříněk. (smích) Je totiž hezké, že mám všechno schované uvnitř, ale pořádek v tom zrovna nemám. Kupříkladu se mi moc líbí plechové krabice, které se mi hromadí, ale srovnat se mi je nějak nedaří.“

Text: Martin Kočička
Foto: Pavel Průcha, www.foto-prucha.cz