Máte černou kuchyňskou linku, to je dost neobvyklé. Jak jste na ni přišel?

„Já jsem černou kuchyň poprvé viděl ve filmu a moc se mi líbila. Působila luxusně. Jenže všichni mi ji vymlouvali, že prý na ní budou vidět „macky“ a budu pořád čistit a leštit. Nenechal jsem se odradit a ve studiu Oresi mi ji designéři dali do kupy. V jedné fázi jsme se ale neshodli – nechtěl jsem kuchyňský ostrůvek, protože mi připadalo, že zmenší prostor. Teď jsem ale rád, že ho mám. Dá se na něj odložit milion věcí...“

Takže nejste až tak zarputilý a občas si necháte poradit... Je ale něco, co jste si prosadil stůj co stůj?

„Já jsem chtěl takovou Hi-tech kuchyni, aby spotřebiče a vůbec všechno svítilo. Jsem digitální dítě a vždycky jsem měl rád různé technické vychytávky. Proto se mi víc líbí moderní technika a modernější styl než třeba antik styl. U rodičů máme antik, na chalupě také. Já jsem tady chtěl mít něco modernějšího.“

Co považujete ve své kuchyni za největší vychytávku?

„Já jsem nikdy neměl myčku, takže teď má pro mě hlavní kouzlo a já si ji užívám. Mám sice jen dva příbory a jeden hrnek, ale všechno dávám mýt. Spotřeboval jsem už hodně tablet... Pak je to ještě kávovar. Já sice kafe nepiju, ale když máma s tátou přijedou, vařím jim v tom kafe, protože oni ho mají rádi s pěnou. A důležitá je také trouba, je to taková moje druhá manželka. Obsahuje domácí recepty, dá informaci, na kolik času co péct, dokonce má funkci „zhnědnutí“ - to aby kuře bylo s kůrčičkou.“

Zdá se, že ta trouba je opravdu nesmírně schopná...

„Jednou se mi v ní podařila kachna... A ještě mám americkou lednici, která má zrcadlový povrch, takže nepotřebuju doma žádné zrcadlo, protože se v ní vidím. Když jdu pryč, tak se kouknu na lednici a mám jasno. Všechny spotřebiče mám od značky Whirlpool a jsem s nimi nadmíru spokojen.“

Pořídil jste si luxusní kuchyňskou techniku, ale jak jste na tom s vařením?

„No, nedělá mi problém uvařit vajíčka. Omáčky nesnáším a ani je neumím. Když něco jím, tak většinou v restauracích. Ale zase mám rád televizní pořady o vaření. Když vařím podle nich nějaké jednoduché jídlo, vždycky to zkazím. Ale jinak dělávám různé rychlovky, například kuře nebo špagety na různý způsob. Velký kuchař nejsem...“

Tak jestli to chápu dobře, vaříte, když je nouze, jinak spíše jíte venku?

„Abych řekl pravdu, restaurace to jistí. Naproti divadlu je restaurace Kolkovna, kde si dávám oběd. Také tam chodím na řezané pivo. Jednou, když jsem byl nemocný, mi číšník přinesl pivo i s ohřívadlem! Byl jsem překvapený, jak si mě tam považují...“

 

 

No jo, ale co uděláte, když máte hlad a restaurace není široko daleko?

„Mám početný fanklub – tam už vědí, co mám rád. Přinesou mi třeba žebírka na medu... Včera jsem dostal řízky se šunkou (vše zabalené v alobalu), dám si to do mikrovlnky a nemusím vařit...“

Takže dá se říci, že vám vaří vaše fanynky?

„Mám jich asi 500. Na facebooku se domluvíme, co bych si dal, a můj fanklub mi uvaří.“

Páni, tak to máte dobře zařízené! A jaké je vaše oblíbené jídlo?

„Kuře. To mám rád už od začátku. Nejlepší jídlo jsou ale křidýlka. V létě rád griluju. Když přijde návštěva, tak říká, že to maso je takové, jak má být. Těším se na zahrádku, v létě bude party. Jinak mám také hrozně rád tlusté maso. V restauraci si rád dám maso z pupku nebo nějaký steak. Sám si ale steak nedělám. I když jsem ho griloval tři minuty z jedné a tři minuty z druhé strany, stejně mi krvácí a vyteče mi z něj všechna ta šťáva.“

A co rybí maso? To může být na přípravu méně složité...

„Já jsem rybář. S kolegy z divadla chodíme na ryby. Bohužel neumím tu rybu sám zabít. Tak jsem se rozhodl, že svoje úlovky nebudu zabíjet. To, co chytnu, zase pustím zpátky do vody. Kapra nejím ani na Vánoce. Spíš si dám pstruha, lososa nebo žraloka. Také mám rád sushi. Ale když si uvědomím, že je to syrová ryba, nedotknu se toho měsíce.“

A jaké jídlo je pro vás tabu?

„Omáčky. Svíčková mi nic neříká. Všeobecně omáčky mi moc nejedou. Dává se do nich smetana a já mám se smetanou problém. Mléko a smetana mi nechutná, smrdí mi to. V životě jsem pil mléko asi tak třikrát. Ale jogurty mi nevadí, ty si rád dám. Obzvláště tvarohové věci, ty jsou dobré na játra – když si dám panáka, tvaroh mi játra vyčistí. Ale já už moc tvrdý alkohol nepiju. Mám vysoký tlak a panáky se snažím omezit.“

Jste původně ze Slovenska. Je něco ze slovenské kuchyně, na co si potrpíte?

„Já jsem vyrůstal na haluškách a podobných moučných jídlech. Babička dělávala různé vesnické specialitky, my tomu říkáme šůlance, po vašem asi škubánky. Když teď přijedu za rodiči na Slovensko, tak máma udělá halušky. Já je také umím. Když jsme jednou dělali velkou party, uvařil jsem jich obrovský kotel pro deset lidí a pak všichni jenom leželi a odfukovali. Vůbec nemohli chodit.“

 


Recept: Halušky podle Mariána Vojtka

Připravte si:  7 velkých brambor, hladká a polohrubá mouka, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Vanda Novotná, archiv Mariána Vojtka