Kde čerpáte inspiraci při tvorbě nových receptů?
„Čerpám z oblíbených ruských receptů, které musí být upraveny tak, aby zachutnaly nejen Rusům, ale i Čechům. Hledám nějaký střed a potom zapracuji na technologii tak, aby se daly vyrobit stovky dortů denně. Ale zároveň se držím třech zásad, podle nichž dort musí vypadat jako domácí, musí být přírodní a bez chemických konzervantů a musí být osobitý, tak, aby lidem zachutnal a už jiné zákusky nechtěli.“

Klikněte pro větší obrázek!Je těžké udržet v tajnosti recepturu medovníku?
„To ale není žádné tajemství. Na internetu i v každé kuchařce sladkostí recept najdete. Ale zkuste si ten dort udělat doma. Je to velmi těžká technologie. Totéž platí pro dort Maraboo, který mám aktuálně také v nabídce. Dělal se v Rusku ještě za komunismu, takže možná Rusové by jej zvládli udělat, ale Češi ne. Jediný Cheesecake není tak těžké napodobit, protože je to americký recept, který je Čechům mnohem bližší.“

Při zkoušení nových receptů dáte spíše na vlastní názor, nebo na ostatní?
„Reakce ostatních je samozřejmě nejdůležitější. Sice se snažím řídit svým názorem, ale když přinesu domů nový dort a všichni se po ochutnání šklebí, tak už to nezkouším.“

Vzpomínáte si na své kuchařské začátky?
„To jsem ještě bydlela v Rusku. Když manžel přišel z práce a doma nic nebylo, tak jsem musela uvařit. Ale jsem strašný lenoch a moc mě to nebaví. Když jsme se přistěhovali do Čech, tak jsem už vařila víc. Tady nejsou žádné babičky, které by vařily, tak mi nic jiného nezbývalo. Když se něco nepovedlo, tak bohužel, manžel byl hladový...“

V současné době je pro vás vaření spíše prací, nebo koníčkem?
„Je to povinnost, která mě ve všední dny moc nebaví. Ale když je nějaký svátek a mám udělat něco zvláštního, čím bych překvapila, tak si nechám záležet.“

Co vy a česká kuchyně?
„Česká jídla jím, ale vařit je neumím. Třeba knedlíky jsem se nenaučila dodnes. Z českých jídel uvařím guláš, houbovou polévku a nějaké omáčky. U nás v Rusku se omáčky vůbec nedělají, přitom jsou velmi chutné.“

Klikněte pro větší obrázek!Co nejčastěji vaříte?
„Často dělám kuře, kachnu a podobná jídla, která se dají do trouby a dělají se samy. Nejčastěji asi »katlety«. Nemají ale nic společného s českými kotletami, je to ruský recept, který bych přirovnala možná k českým karbanátkům.“

Jaké je podle vás tradiční ruské jídlo?
„Pro mě je to boršč a kachna na jablkách.“

Kdo měl hlavní slovo při zařizování vaší současné kuchyně?
„Já, protože tam vařím. Manžel řekl, že tam přece nemusíme být dva. Měl jen jeden požadavek: nesmí tam být dveře, aby cítil vůni toho, co vařím.“

Máte malého vnoučka, jak máte zabezpečenou kuchyň?
„Zabezpečení musíme mít. Máme v kuchyni skvělé zámečky, které se jen nalepí a opravdu drží. Jen je protivné, když chytnu za kliku a dvířka nejdou otevřít. Musíme pořád odemykat.“

A nakonec malý dárek pro vás...

Text: Lenka Doležalová
Foto: archiv Marianny Khibovské