Co se týče kuchařských schopností, prozraďme to rovnou na začátku: Mařenka neboli Meryčka Rosůlková, jak jí přátelé říkali, prakticky neuměla vařit.

To ovšem nemělo žádný vliv na počet jejích přátel a obdivovatelů. Do jejího útulného bytu ve slavném kubistickém trojdomě Josefa Chocholy na Rašínově nábřeží přicházely třeba i čtyři návštěvy denně. Lidé k ní chodili nesmírně rádi a nijak jim nevadilo, když jim Mařenka naservírovala jen čaj s kupovanými lineckými koláčky.


Kuchyni vládla maminka

Do těchto končin na rozhraní Podolí a Vyšehradu se přestěhovala z Plzně už ve třicátých letech minulého století jako mladinká herečka se svou maminkou Rózičkou a je zřejmé, že právě ta se mnoho let starala o domácnost včetně kuchyně. Už jako holka měla Meryčka ráda obyčejné škubánky s mákem – maminka je prý uměla přímo pohádkově. Díky ní se nemusela stravovat v restauracích, ale pěkně doma. Když maminka zemřela, byla Meryčka najednou bezradná. Ne, že by nic neuměla, ale u plotny ji to bavilo, jen když měla zrovna náladu a chuť. Tak to alespoň o sobě tvrdila. Neměla děti ani manžela, takže ji vlastně nic nenutilo se ve vaření zdokonalovat.

Pak ale objevila vlídnou duši přímo v domě. Byla to sousedka a posléze i důvěrná přítelkyně Štěpánka Kocourková. Bydlela se svým mužem v suterénu a chodila každý den k Mařence do bytu, kde si společně chystaly oběd. Většinou ho ovšem vařila spíš sama a Mařenka jí k tomu vyprávěla veselé historky z natáčení, kterých měla skutečně bezpočet. Jen jednu dobrotu chtěla zásadně připravovat sama, a sice jablečný štrúdl, který měla snad ještě radši než škubánky. Štěpánka jí s ním ovšem nenápadně pomáhala…Herečka byla zřejmě hodně na sladké. Ještě po mnoha letech vzpomínala na chvíle, kdy ji maminka s tetou jako holčičku brávaly v Plzni do cukrárny a ona měla chuť úplně na všechno. Maminka jí ale nedovolila víc než jeden zákusek. Byla šetrná, ale rozhodně ne lakomá. Jen musela držet rodinný rozpočet zkrátka, protože manželova obuvnická dílna příliš peněz nenesla.

Ke konci života Meryčce doktoři ordinovali přísnou dietu. Jednou si vymyslela, že si usmaží zdravé hamburgery na pomazánkovém másle, aby vyhověla pánům doktorům. Samozřejmě se jí máslo během chvilky seškvařilo a nezbylo jí než použít normální tuk. A ještě něco na ni prozradíme: ve stole v kuchyni měla tajné přihrádky na sůl, pepř i na frťánka. A když to nikdo neviděl, ráda si jídlo dochutila a došlo i na toho zdravotního panáčka.

 

Recept: Škubánky s mákem pro Meryčku

Připravte si: 1 kg brambor, sůl, 300 g hrubé mouky, 250 g másla nebo sádla, 300 g moučkového cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 Se svým kuchařským „uměním“ by Marie Rosůlková rozhodně doma upotřebila sendvičovač. Co všechno umí, se dočtete v článku: Sendvičovač toho umí víc, než si myslíte



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky