Miluji vše zelené

Co je přirozené, je dobré, říká staré moudro. Stejně to vidí Hugh, vyznávající čím dál populárnější životní styl „poznej to, co jíš“, který nutně přesahuje svět vymezený supermarketem a bytovou kuchyní. Všem, kteří se chtějí přiblížit životnímu stylu chalupy River Cottage, radí: „Nekonzumujte potraviny, u nichž nevíte, odkud pocházejí. Nakupujte tam, kde to dobře znáte, tj. tam, kde bydlíte, a výběr podřizujte sezóně. Nejlepší je ale vypěstovat si všechno vlastními silami. A věnujte se zahradničení, rybaření, sekání trávy, to vše vás nabije energií a pohodou.

Na své cestě za skvělým pokrmem organického původu se nebojí vzít do rukou zahradnické náčiní nebo zabořit ruce do hlíny, aby dal zelenině či bylinkám pro svoji kuchyni to nejlepší.

Místo stěžování si na nabídku potravin ve velkých řetězcích inspiruje veřejnost k tomu, aby hledala příležitosti k potravinové soběstačnosti. Jeho nápad na komunitní pěstování zeleniny na malých, leckdy miniaturních pozemcích se ujal natolik, že se mu jen ve Velké Británii věnuje téměř 70 tisíc lidí a počet těchto volnočasových mikrofarmářů, kteří jinak pracují jako programátoři, prodavači či lékaři, stále roste.

Nepřekvapí Hughova kritika geneticky modifikovaných potravin, které jsou podle něj špatné hlavně proto, že jejich pravým smyslem je vyšší a rychlejší zisk výrobců, nikoliv kvalita a spokojenost zákazníků. Podle Hughových slov by geneticky modifikované potraviny nikdy nepozřel: „Možná je o mně známo, že dokážu sníst prapodivné věci, ale geneticky modifikované potraviny mezi ně rozhodně nepatří. Vždyť ještě ani nevíme, co poté, co se do nás dostanou, udělají.“

Zelenější svět

Komunita River Cottage staví na potěšení z dobrého jídla, které bylo připraveno ze surovin vypěstovaných s náležitou péčí a sklizených na vrcholu sezóny. Snaží se lépe poznat jídlo, které konzumuje. Věří, že náš přístup pomůže lépe nakupovat, vařit a jíst, a tak se zaměřuje na sezónní suroviny a maso ze zvířat chovaných dle etických zásad.

Například převážnou část zeleniny, kterou sám konzumuje, si pěstuje na své zahradě. „Doma máme vlastní zeleninovou zahradu, je to jen kousek od River Cottage, a většina toho, co jíme, pochází právě odtamtud. Vždycky jsem měl velké oči a pěstoval toho víc, než jsme byli schopni sníst. Zkrátka mi to nedá a musím zrývat stále nové a nové záhony, aby úroda byla rok od roku větší. Nedávno jsem přidal záhony s chřestem, teď se chystám na ovocné stromy,“ dodává Hugh.

Televizní kariéra

Život na farmě River Cottage představil Hugh v několika televizních seriálech „Na chalupě“ (u nás vysílaných na stanicích Spektrum a Spektrum HD). Oblibu mezi diváky si získaly nejen pořady postupně věnované všem ročním obdobím, ale také speciály zaměřené na rybaření či vánoční vaření.
 

V premiérovém cyklu „Na chalupě – já se svou zeleninou“ tento Brit připravuje vegetariánské pokrmy, i když on vyznavačem tohoto životního stylu není. To mu však nijak nebrání v tom, aby si dal velký cíl – přesvědčit veřejnost, aby jedla více zeleniny. Hugh předvádí recepty nejen na moderní saláty, polévky či těstoviny, ale také na kanapky. Rovněž přinese tipy na originální úpravy zeleniny na grilu. Ať už se přikláníte k jakémukoliv názoru, Hugh vás přesvědčí, že zeleninová jídla z vaší zahrádky budou skvěle chutnat.

TV tipy (Spektrum a Spektrum HD): Na chalupě – já se svou zeleninou (premiéra) každou neděli od 9.35


 



Autor: redakce | Fotografie: archiv