Jaký máte vztah k vaření?

„O vaření se zajímám a hodně. Troufám si dokonce říct, že je to moje druhé povolání.“

Klikněte pro větší obrázek!Obýváte tedy kuchyň častěji než vaše manželka?

„Určitě. Marcelka vaří dobře, ale já jí k tomu, aby se předvedla s nějakou novou specialitkou, nedávám moc příležitost. Tradicí se také stalo, že pravidelně vyvářím pro naše hosty, nebo když si pozveme na návštěvu přátele. Rád experimentuji, takže se vždycky celá rodina těší, co nového z mezinárodní kuchyně jim zase naservíruji.“

Kdo vás zasvětil do kulinářského umění?

„Život. Vždycky jsem se o vaření zajímal a vždycky mě to bavilo. Hodně jsem toho odkoukal od šéfkuchařů a při cestách do ciziny. Z mnoha výletů jsem si tak přivezl recepty, které v běžné kuchařce vůbec nenajdete.“

Jste velký labužník. Co vám říká zdravá výživa?

„Snažím se ji dodržovat. Výhoda je, že máme rádi saláty na různé způsoby. Velmi dobrý je třeba z obyčejného hlávkového zelí, který ochutíte dresingem z lanýžového oleje a klasickým českým octem, trochou chilli, soli a třemi polévkovými lžícemi cukru. Je to výborné, doporučuji.“

Klikněte pro větší obrázek!Co pro vás konkrétně znamená česká kuchyně? Pro většinu lidí je to svíčková...

„Českou kuchyní jsem odchovaný, takže se jí nebráním. Rád si občas zajdu na svíčkovou, vepřové se zelím a další klasické pokrmy. Několikrát do roka si také pochutnám na tradičních dukátových buchtičkách s vanilkovým krémem. Ty mám rád už od dětství.“

Prozraďte vaše oblíbené jídlo?

„Určitě to jsou krevety na koriandru a na citrusech.“

Máte k nějakému jídlu vyloženě odpor?

„Tak to vím naprosto přesně. Je to hrachová kaše a rýžový nákyp.“

Klikněte pro větší obrázek!Co vám říká mezinárodní kuchyně?

„Mám rád Itálii, některé pokrmy z francouzské kuchyně a úplně nejraději mám právě tu thajskou a indonéskou. Dávám přednost spíše exotice.“

Jaké jídlo považujete za afrodisiakum?

„Hodně se mluví v této souvislosti o ústřicích. Já bych ale řekl, že to jsou spíše mořské řasy. Ty když ohřejete na dvě minuty ve vodní lázni, zakápnete olivovým olejem a vinným octem s trochou pepře, tak uděláte strašně dobré a navíc zdravé jídlo, kterým potěšíte určitě každého."

Máte nějakou historku z mládí spojenou s vařením?

„Pocházím z chudé rodiny. Naši byli komedianti a po většinu času jsme byli na cestách, takže jsme si nemohli dovolit nějaké drahé pamlsky. Pomatuji si ale na kuchyni své babičky, která se, i když nebylo peněz nazbyt, snažila, abychom si vždycky pochutnali. Dělala třeba skvěle šunkofleky, na které měla speciální postup. Ona je totiž vůbec nezapékala a kromě klasických ingrediencí, které k nim patří, přidávala ještě česnek.“

Klikněte pro větší obrázek!Jakým jídlem nejvíc uctíte svou manželku?

„Ona má velmi ráda mušle. Takže když jí vařím, tak většinou něco, co obsahuje tuto ingredienci.“

Praktikujete také snídaně do postele?

„Vím, že to může být čas od času hezké a romantické, ale my na to nejsme. Myslím si, že jídlo do postele nepatří.“

Co vy a pečení? Takové dorty, nebo pravé moravské koláče, zvládnete?

„Tak to ne. Nejsem na sladké, takže doma dezertům až tolik nefandíme. Místo toho si raději dám skleničku nějakého dobrého destilátu. To je podle mého názoru pro žaludek daleko zajímavější. V úvahu přichází jen sorbet, který udělám občas pro návštěvu. Dorty a jiné podobné sladkosti nejím.“

Předpokládám, že jste měl také hlavní slovo, jak bude vypadat vaše kuchyně. Podle čeho jste si ji zařizoval?

„Zrovna jsme dostavěli dům a jak už vám je asi jasné, tak kuchyni jsem si vzal na starost. Udělal jsem si ji přesně podle svých představ, tak aby byla nejen praktická, ale aby to bylo také teritorium, kde se budu cítit dobře. Je podle asijsko-evropského stylu v kombinaci s keramikou a čtvercovými skříněmi, laděná do krémové barvy. Dal jsem si tam také teppanyaki, což je japonský styl vaření, kdy na velké kovové plotně připravujete pokrmy.“

Klikněte pro větší obrázek!Bez jakého pomocníka si nedovedete kuchyň představit?

„Těch je hned několik. Určitě se neobejdu bez vařiče, trouby a mikrovlnky. Velkým pomocníkem jsou taky elektrické nože a mixéry, které využívám při přípravě polévek a omáček.“

Jak jste na tom s úklidem a mytím nádobí?

„To je taky moje specialita. Když vařím, tak zároveň myji nádobí. Po vaření tak mám hned všude uklizeno.“

Text: Jana Švecová

Foto: Mojereklama.cz; Profimedia.cz