Michale, prý máte rád italskou gastronomii, je to pravda?

„Mám. Jejich kuchyně mi vyhovuje především svou nenáročností, pestrostí a kvalitou. Musím říct, že těstoviny, pizza a sýry se i nejčastěji objevují v mém jídelníčku.“

Potrpíte si tedy na dobrou gastronomii?Redaktor počasí České televize Michal Žák

„Do jisté míry se považuji za gurmána, ale nepohrdnu i obyčejným jídlem. A nikdy neodmítnu českou klasiku! Na čem si ale u jídla rozhodně potrpím, je estetická stránka, která by každou přípravu jídla měla provázet.“

Co považujete za vrchol české kuchyně?

„Opravdu dobrou a poctivě připravenou svíčkovou.“

Česká kuchyně se za poslední roky podstatně zlepšila. Jaké rozdíly vnímáte nejvíce vy?

„Obávám se, že servis a přístup k hostům má ještě co dohánět, ale celkově se rozhodně situace za poslední roky podstatně zlepšila.“

Je podle vás dnes moderní, když se muž zajímá o gastronomii a vaření?

„Určitě ano a myslím, že to není záležitost jenom dnešní doby. Budete se možná divit, ale já jsem pomáhal mamince v kuchyni, už když jsem byl malý. Teď mám ke gastronomii velmi kladný vztah, protože rád jím. I když je to spíše o té konzumaci než o vaření, protože pravidelně vařit nestíhám.“

Redaktor počasí České televize Michal Žák Redaktor počasí České televize Michal Žák

Považujete tedy vaření za příjemný způsob relaxace?

„Vzhledem k tomu, jak často se mi podaří vařit, tak to je přesně, jak říkáte – příjemný způsob relaxace.“

Kde hledáte inspiraci? Sledujete třeba televizní pořady o vaření…

„Televizní pořady o vaření vidím zřídka, inspirací pro mne jsou spíše návštěvy restaurací a nebo to, co uvaří mí přátelé.“

Redaktor počasí České televize Michal Žák Redaktor počasí České televize Michal Žák

Dnes je také hodně oblíbená japonská a thajská kuchyně. Ochutnal jste už některé speciality?

„Přiznám se, že osobně preferuji spíše evropskou kuchyni. Thajská kuchyně je na mě moc výrazná a řekl bych i ostrá. Japonskou kuchyni mám ale naopak docela rád, asi nejraději ze všech asijských kuchyní. Nejen sushi si občas rád vychutnám.“

Je ještě nějaká specialita, kterou byste rád ochutnal, ale ještě jste neměl tu možnost?

„Teď mne nenapadá nic konkrétního, ale rád bych víc pronikl do tajů izraelské kuchyně.“

Co naopak nejíte rád, nebo byste nikdy víc nepožil?

„Nemám rád mořské plody a obecně ostrá jídla. A pokud mám opravdu problém něco sníst, pak jsou to fazolky na smetaně.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz