Že se vydá napospas hudebním múzám se Alanis rozhodla už v šesti letech. Jako nezávislá písničkářka se poprvé pokusila prorazit v americké soutěži talentů, vypadla však hned ve druhém kole. Přesto dostala šanci vydat hned dvě desky.

Alba Alanis a Now Is The Time se sice za ty „nej“ dodnes nepočítají, přesto její fanoušci byli tenkrát navýsost spokojení. V této době se také musela zpěvačka poprat s velmi nebezpečným psychickým onemocněním. Pracovní vypětí a poznámky producentů na její postavu přivedly tehdy čtrnáctiletou Alanis k anorexii, kterou se trápila čtyři roky. Její strava se tehdy skládala jen z mrkve, toastů a kávy. „Odprogramovat můj mozek od anorektického myšlení byl velmi dlouhý proces. Teď už ale vím, že ať je mé tělo jakékoliv, vždycky je prostě takové, jak má být.“


V Indii vsadila na jógu

Období nasávání zkušeností a emocí vyvrcholilo setkáním s producentem Glenem Ballardem, který ji vyzval, ať své pocity „hodí na papír“. Neobroušené texty podpořené melodickou, ale nevyumělkovanou muzikou byly ingrediencemi alba Jagged Little Pill, které bez přehánění převálcovalo nejen hitparády, ale i zavedené pořádky v hudební branži. V této době byla Alanis na vrcholu, ale necítila se tam příliš dobře.

Obrovský úspěch a následná mašinérie rozhovorů, koncertů a cen ji unavily. Po roce 1995 se tedy rozhodla, že na dva měsíce zmizí do Indie, kde začala cvičit jógu. Na toto období také často ráda vzpomíná. Indie a tamní meditace jí prý pomohly vyrovnat se se slávou a dát se do pořádku i zdravotně. „Nejenže jsem si upravila svou životosprávu, ale také jsem tam pochopila, že muzika mi může sloužit k tomu, abych lidi inspirovala a něco jim předávala. Začala jsem ji mít proto opět ráda,“ říká zpěvačka, která tak kromě práce, získala znova i chuť i na dobré jídle.

 


Na chvíli i vegankou

I když sedminásobná držitelka Grammy prohlašovala, že se svou postavou je spokojená za všech okolností, přesto si na nějaký čas vyzkoušela přejít pouze na veganskou stravu. Důvodem nebylo hubnutí, ale získání energie, kterou v té době postrádala. Její jídelníček v té době obsahoval pouze zrna, škrobovou zeleninu, oleje a živočišné produkty. Vyvarovat se musela cukru, kofeinu, mastných i mléčných výrobků. Kromě toho pravidelně plavala, běhala jezdila na kole a věnovala se i své oblíbené józe.

„Cítím se velmi živá, už když vstanu z postel. Nemám žádné bolesti a pryč jsou i mé alergie,“ pochvalovala si tenkrát zpěvačka. A její postava také mluvila za vše. Z buclatější zpěvačky se rázem stala štíhlá dívka, které shozených deset kilo velmi svědčí.

 

V Čechách si dopřává pivo

O několik měsíců později si ale už Alanis na svých koncertech objednávala mnohem lákavější pochoutky než jen ovoce a zeleninu. Na svém jídelníčku kromě čokoládových bonbónů s mandlemi, toužila mít také speciální švýcarské sýry, nebo dokonce tequilu a to ne jen tak ledajakou. Pije totiž jen jeden speciální druh, který se vyrábí pouze v jedné části Mexika. Rozená Kanaďanka je také velkou milovnicí plzeňského piva. Když v roce 2008 zahajovala svou koncertní šňůru v Praze, nechala si do zákulisí přinést hned několik láhví, kterými své oblíbené lahůdky s chutí zapíjela.

Vaříme s Alanis Morissette:

 

Recept: Melounové gazpacho

Připravte si: 1 malý vodní meloun bez pecek, ½ menší cibule, 1 červená paprika, 200 ml brusinkové šťávy, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


Více o celebritách čtěte na www.story.cz



Autor: Soňa Stehlíková | Fotografie: www.isifa.com