Vzhledem k vašemu rannímu vysílání máte trochu neobvyklý denní režim – kdy vstáváte? A v kolik hodin obědváte a večeříte?
„Spánek patří mezi mé nejoblíbenější činnosti, takže za odměnu vysílám Jasné ráno. (Smích) Každý všední den tedy vstávám ve čtyři hodiny a obvykle se do postele nedostanu před jedenáctou večer, takže přes týden toho moc nenaspím a snažím se to dohnat o víkendu. Že bych obědval, to se tak úplně říci nedá - v poledne se většinou odbudu jen něčím rychlým, někdy se nestihnu najíst vůbec. O to víc si ale užívám večeře, jím dlouho a pomalu.“

Klikněte pro větší obrázek!Bez čeho byste si nedokázal rádio Kiss představit?
„Bez kuchyně, která je pro mne především místem odpočinku a setkání s kolegy.“

Vaří se v ní také někdy?
„Spíš než vaří se tam ohřívá, co zbylo od večeře. Nejdůležitější věcí v kissácké kuchyni je nepochybně kávovar - káva je vzhledem k mému časnému vstávání přímo nezbytným dopingem a po ránu bych bez ní vůbec nemohl fungovat.“

Máte během vysílání čas rychle něco sníst nebo si připravit něco k pití?
„Ani omylem! (Smích) Ranní vysílání je takový fofr, že jsem rád, když mi kolegyně, která mi s ním po produkční stránce pomáhá, uvaří právě to kafe s mlékem. Vydechnu si až po deváté hodině, kdy můj pořad končí a já se přesouvám do kanceláře.“

Klikněte pro větší obrázek!Kuchyně rádia Kiss je pro vás tedy místem odpočinku. A co ta u vás doma?
„Pozitivem mé vlastní kuchyně je barový pult, jenž ji pojí s obytnou částí, a k němuž můžu usadit návštěvu, která přijde třeba na skleničku. Celkově je ale tato místnost dost malá, takže do budoucna bych chtěl určitě větší. Líbila by se mi prostorná kuchyně s oddělenou varnou a pracovní deskou, přístupnou ze všech stran a v kombinaci přírodních materiálů a nerezu. Ale vzhledem k velikosti mého současného bytu budu zatím muset zůstat jen u těch představ.“

Takže vaříte rád?
„Určitě, hlavně když pak nemusím mýt nádobí. V poslední době nemám času nazbyt, takže se k vlastnoruční přípravě jídel dostanu opravdu málokdy. K mé velké škodě, protože vaření považuji za úžasného koníčka, navíc když si dnes můžete pořídit ingredience na jakékoliv světové speciality.“

Které jídlo si dáte nejradši?
„Stoprocentně si vždy pochutnám na české klasice - například svíčkové, i když její přípravu přenechám pro jistotu někomu jinému, třeba mamince. (Smích) Doma si rád připravím rychlé a hlavně pekelně dobré jídlo - ostré fazole na slanině. Jinak v ledničce mi nikdy nechybí dobré víno a olivy.

Jirkův recept
Jirka nám taky přispěl do naši databáze receptů, kam může kdokoliv vložit svůj recept, a přidal tam svůj oblíbený:

Text a foto: Anna Lánská