Slyšela jsem, že i přesto, jak jste vytížená, poměrně často vaříte. Je to pravda?

„Není to tak, že bych vařila denně, protože mnohdy na to opravdu není čas. Ale třikrát do týdne uvařit stíhám. Mě navíc vaření baví, takže bych neměla problém vařit každý den – přijde mi to jako taková příjemná tvůrčí činnost. Navíc miluju jídlo! Přiznám se bez mučení, že raději budu vařit snídaně, obědy i večeře než třeba žehlit. Žehlení opravdu nesnáším.“

Pozitivní vztah k vaření se leckdy dědí. Jak se u vás doma vařilo?

„Vyrůstala jsem na české klasice. Ale pravdou je, že jako malá jsem žádný jedlík nebyla. Dokonce jsem trpěla lehkou podvýživou, což vůbec nechápu! Bylo mi totiž úplně jedno, co jím. Jídlo jsem tehdy brala jako nutné zlo. Od té doby se mnohé změnilo - podvýživou už dávno netrpím a jídlo zbožňuju!“

Vyrůstala jste na klasice, ale prý upřednostňujete italskou kuchyni. Jak jste se k ní dostala a kdo vás ji naučil vařit?

„V patnácti letech jsem byla s Kühnovým dětských sborem v italské Bologni a moc mi tam tehdy zachutnalo místní jídlo. Od té doby nedám na italskou kuchyni dopustit. Učila jsem se ji sama systémem pokus-omyl a inspiraci jsem brala také z různých kuchařek, které mám všeobecně moc ráda. Po těch letech si troufám říct, že jsem některé nejen italské pokrmy vypilovala tak, že jsou opravdu moc dobré.“

Na čem z italské kuchyně „ulítáváte“?

„Na čemkoliv. Mě baví to snoubení chutí. Italské sýry, těstoviny, uzeniny, nakládaná zelenina a vína… To je radost.“

Pravé italské suroviny jsou leckdy drahé. Co si myslíte o jejich českých náhražkách?

„Pro mě je vždy lepší si dát originál, i když ne třeba tak často než mít náhražku každý den.“

Máte nějaký svůj „majstrštyk“?

„Myslím, že umím dobře třeba italská rizota a těstoviny na 100 způsobů, tuňákovou a sýrovou pomazánku, roštěnou na houbách, bramborové knedlíky se zelím a uzeným masem, moravské vrabce a možná by se našlo ještě pár dalších jídel... Ráda vařím to, co ráda jím. Logicky.“

 

Recept: Tuňáková pomazánka podle Moniky Absolonové

Připravte si: 2 velké konzervy tuňáka v oleji, 2 velké cibule, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Takže mezi těmi italskými specialitami se najde i nějaké to klasicky české jídlo...

„Českou kuchyni miluju! Některé pokrmy umím, ale na omáčky stále chodím k mamce nebo babičce.“

Mezi celebritami je známý fakt, že jste velkou pekařkou vánoček, což se samozřejmě projeví především o Vánocích.

„Vánočky peču pravidelně už asi 12 let. Původně to byl pokus dokázat babičce, že ve vánočce může být ještě více mandlí a rozinek. Nakonec se můj pokus naštěstí zdařil a teď je z toho tradice. U nás doma dělám vánoční mejdan, při kterém se sejdou kamarádi, rozdáváme si dárky, povídáme, pijeme a já vařím... A při odchodu (nejlépe po svých) každý dostane celou vánočku, nebo alespoň půlku. Loni jsem jich upekla 16. Vím, že víc už fakt nezvládnu.“

 

 

Tedy, to je výkon! Jako zpěvačka si ale asi musíte držet linii. Co děláte, když vás „honí mlsná“?

„Jím. Když přiberu, tak si to pochopitelně vyčítám, ale nemůžu si pomoct. Mám pochopitelně období, kdy musím dvě tři kila shodit. Bývá to zpravidla v létě, kdy odpočívám a ochutnávám všechny ty dobroty... Vždycky mi na to zabralo cvičení, zmenšení porcí a nejíst po 17 hodině. Letos jsem ale na hubnutí neměla vůli a čas, protože jsem zkoušela. Moc mi pomohla krabičková dieta.“

Jste narozena ve znamení Vah. O Vahách se říká, že jsou velmi esteticky založené a potrpí si na krásné věci. Platí to i o vás? Pokud ano, jak se tato vlastnost projevila při zařizování vaší kuchyně?

„Je pravda, že mám ráda, když k sobě věci ladí. Podle toho vypadá i má kuchyň. Je smetanovo-stříbrno-šedá. Zařizovala jsem si ji pro sebe, tak se mi líbí.“
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Petr Berounský, Kateřina Zittová, Jaroslav Urban a M. J. Polák