Co se vám vybaví, když se řekne „jídlo mého dětství“? Jaké pokrmy jste měla ráda a co jste naopak nesnášela?

Vzpomínám si z dětství na obědy u babičky, která dělala výbornou sladkou rýži. Byl to takový rituál, když jsme jedli u ní... Naopak ve škole jsem rýžový nákyp s ovocem nesnášela, protože se ho kuchařkám podařilo vždy připálit. Takže nejenom, že hrozně chutnalo, ale i bylo cítit po spálenině. Moc jsem nemusela ani tu notoricky známou UHO – univerzální hnědou omáčku. Je pravda, že mé děti chodí do stejné školní jídelny, kde recepty i příprava zůstaly stejné.

Uf. Školní jídelny jsou už takový fenomén, málokomu se vybaví něco příjemného... Máte ještě nějakou hezkou vzpomínku spojenou s jídlem?

Miluji pikniky venku. Jídlo si připravím už doma a pak vyrazíme celá rodina na výlet. Je to úžasné, když máte své místo, deku, knížku, děti obrovský prostor, hezké počasí a k tomu koš plný dobrot, výborného jídla a dobrého pití.

Máte dvě děti a manžela... Jak se vám daří sladit chutě všech členů rodiny?

Je pravda, že se u nás hodně střídají oblíbená jídla, u kterých vím, že se děti najedí a všichni budou spokojení. Můj muž je nenáročný strávník. S dětmi je to horší, proto třeba málo chodíme do restaurací.

Takže jíte spíše doma. Jaký typ kuchyně vaříte?

Já mám ráda českou klasiku – rajskou omáčku, koprovku... Ale na svíčkovou mojí maminky si ještě netroufnu a raději se na ni nechám pozvat. Radost doma udělám i klasickým řízkem a okurkovým salátem.

Jste ve vaření experimentátor, nebo spíše sázíte na jistotu?

No, jak u kterého jídla... Třeba takové kuře na kari udělám na různé způsoby. Stačí přidat broskve nebo více okořenit. Ale rajská musí být rajská a u nás frčí na sladko.

Máte nějaký svůj „majstrštyk“? Nějaký recept, který zvládáte vždy na jedničku?

Jsem zastánce jednoduchých a rychlých jídel, protože nechci trávit v kuchyni dlouho času. Můj oblíbený recept jsou zapékané brambory s kotletou.

 

Recept: Zapékané brambory s kotletou podle Moniky Žídkové

Připravte si: 4 vepřové kotlety, brambory, zeleninové lečo, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Spousta žen přebírá recepty od maminky. Je to i váš případ?

Mám recepty od maminky, ale ještě si je upravuji. Na recepty mám sešit, ale většinou si vše píšu na papírky, které pak nemůžu najít.

Máte nějaký „gurmánský hřích“, kterému neodoláte?

Miluji sushi. Vozíme si ho domů a chtěla bych se ho naučit dělat.

A co třeba sladké? Pečete?

Já bych pekla, ale u nás doma nejsou moc na sladké. Takže peču jen výjimečně, když má dorazit návštěva. Jediné, co se u nás sní, je bábovka. A na Vánoce si pečeme vánočku.

Jak vypadá vaše kuchyně?

Řekla bych, že máme praktickou a docela velkou kuchyň. Je modrá, slouží už 12 let a myslím, že je pořád krásná a nadčasová. Nemám potřebu ji měnit.

Pamatujete si, co bylo pro vás důležité, když jste ji zařizovala?

Nechala jsem si poradit a udělala jsem dobře. Když pracuji, tak mám krásný výhled z okna. Dříve jsme měli v kuchyni malý stůl a dvě barové židličky. Dneska je místo něj stůl a čtyři židle.

Máte v kuchyni nějakou věc (pomůcku, upomínkový předmět...) na kterou si potrpíte?

Já mám v kuchyni malou galerii. Děti mi nosí různé obrázky, zapichovátka, keramiku. Dělá mi dobře, když mám kolem sebe věci svých dětí - za žádnou cenu je nevyhodím.

Chcete vědět o Monice Žídkové více? Podívejte se na její webové stránky www.monikazidkova.cz nebo www.misscosmetic.cz



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Eva Palkovičová a archiv Moniky Žídkové