Jste velmi vytížená. Máte vůbec čas na takové běžné domácí činnosti, jako je vaření?

„V mém případě jde o naprosto automatickou věc, která je pro společnou domácnost nezbytností. Když byly moje děti malé, tak jsem vařila všechno a praKlikněte pro zvětšení!videlně. Navíc moje tchyně ovládá znamenitě kulinářské umění a mé děti naučila jíst tradiční česká jídla, kterými je velmi hýčkala. Pro mě to tedy každý víkend znamenalo, že nesmím zahálet a musím připravit taky nějakou podobnou hostinu nebo větší jídlo, jako třeba králíka na smetaně nebo kachnu se zelím. Dnes je ale situace jiná. Děti jsou už velké a já jsem pracovně velmi vytížená, s rodinnou večeří mi tak často pomáhá můj manžel.“

Berete dnes vaření spíše jako formu jakési relaxace?

„Ano, vaření mě stále příjemně uklidňuje a baví. Dělalo mi ale problém přejít na českou kuchyni, která má v oblibě tučné a špatně stravitelné věci. I když to moje rodina zbožňovala, tak jsem se snažila připravovat taková jídla co nejméně. Pak se to ale naučil i můj manžel a musím uznat, že ač se snažím jíst spíše zdravé pokrmy, tak jemu jde tahle kuchyně opravdu výborně. Hlavně takovou svíčkovou, guláš nebo zvěřinu.“

Takže vás manžel v kuchyni postupně nahradil?

„To zase ne, myslím, že se v kuchyni střídáme podle možností a času. Když uvařím v sobotu, tak v neděli je to zase na něm. Nebo si jednotlivé chody rozdělíme. Já udělám polévku a on zase hlavní jídlo. Někdy si spolu i zasoutěžíme, kdo to zvládne lépe. Vzpomínám si ale, jaké byly ty první měsíce, když jsem třeba trávila i několik dní mino domov. Manžel si na to nejprve nemohl zvyknout, a tak mi volal a ptal se jako obvykle: „Co bude k večeři?“ Takže jsem tuhle větu časem začala nenávidět. Snažila jsem se tak vždycky uvařit něco dopředu nebo jídlo zamrazit do zásoby.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Využíváte svou kreativitu i v gastronomii?

„Vařím trochu jinak než ostatní ženy. Tím, že cestujeme, zkouším často nové recepty a mám ráda všehochuť. Vařím kosmopolitní jídla a i je třeba po svém ještě vylepšuji. Naposledy jsem dělala třeba rodinnou večeři, která se skládala ze špenátové polévky s krevetami a roštěné na zeleném pepři.“

Klikněte pro zvětšení!Jakou kuchyni jste si oblíbila nejvíce a na čem si nejvíce pochutnáte?

„To je strašná spousta jídel a ani nevím, kterou kuchyň bych upřednostnila. Mě kuchaři „zbožňují“ protože já jsem sice náročný, ale vděčný strávník. Mám spousty známých v gastronomické branži, za kterými ráda a pravidelně docházím. Zkouším vždycky sezónní speciality a i se třeba přiučím novým kulinářským způsobům. Mám ale ráda opravdu skoro všechno. Dbám ale i na zdravou výživu a moc mi vyhovují lehká jídla, jako třeba zeleninové saláty nebo ryby.“

Jsou zde znatelné rozdíly při přípravě cizokrajných specialit?

„Takhle se na to nedívám. Je jasné, že když jím v cizině specialitu místní kuchyně nebo jejich tradiční jídlo, tak to vždycky bude chutnat o něco lépe. Ale to je souhrn několika věcí najednou. Chuti přidává atmosféra, vzduch i čerstvé ingredience. Jinak si myslím, že závratné rozdíly v jednotlivých pokrmech zde tolik nejsou.“

Prozradíte recept na vaše oblíbené jídlo?

„Ráda. Je to rodinný recept – jídlo máte hotové za několik minut a moc si pochutnáte.“

Recept: Ďábelská kuřecí stehýnka

Připravte si: kuřecí stehna, 1/3 másla a trocha na vymazání, lžička kari koření, 2 lžičky cukru, 2 lžíce kečupu, trochu chilli omáčky, plátky čerstvého ananasu (nemusí být). Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Grilování | Více...

Je něco, co jste ještě nevyzkoušela, a láká vás to?

„Ještě nikdy jsem nejedla hada, ale nevím, jestli mě to láká.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Jakou ingredienci používáte při přípravě jídla nejčastěji?

„Určitě olivový olej. Přidávám ho skoro do všeho a oblíbila jsem si ho hlavně v salátech. Z cest si pak také vozím spoustu zálivek, vinných octů a podobně.“

Vaříte taky podle kuchařských knih?

„Vařím, ale vždycky si to jídlo pak podle svého ještě upravím. To je ta moje kreativita. Já se snažím stále něco vylepšovat. Mnohdy z toho postupně vznikne třeba i úplně jiné jídlo. Mám radost, protože se mi to vždycky povede. Nedovedu si prostě představit, že bych něco vařila, podle toho, že bych musela vážit nebo odměřovat. Proto mě třeba ani tolik nebaví připravovat klasická jídla. Jídla si připravuji podle chuti – tak i získávám spousty receptů při svých cestách nebo při návštěvě restaurace.“

Dbáte, aby každé jídlo mělo vhodný jídelní servis?

„Ano, na tom si zakládám.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz