Vidím, že právě vaříte polévku. Prozradíte nám recept?
„Tenhle recept jsem získala od pana prezidenta Václava Havla. Jednou jsme u něj byli na Hrádečku na návštěvě a pan prezident vařil. Dělal celkem sedm chodů a mezi nimi byl i tenhle vynikající, silný hovězí vývar. Můj muž tehdy prohlásil, že nic lepšího nejedl.“

Klikněte pro větší obrázek!A v čem spočívá to tajemství?
„Musíte nakoupit hodně masa a opravdu kvalitního. Přidává se samozřejmě zelenina a koření, ale hlavní tajemství spočívá v tom, že se nevaří ve vodě. Používá se dobré bílé víno.“

Vypadá to, že vás vaření vyloženě baví...
„Ano, je to výborný relax a vyřádím se u toho. Míváme s Jiřím hodně návštěv, navíc máme oba rozdílné chutě, takže vařím opravdu hodně.“

Je něco, na co si v kuchyni netroufnete?
„Troufnu si na cokoli, otázkou zůstává, jestli to je pak k jídlu. (směje se) Ne, vážně, myslím, že zvládnu všechno včetně složitějších omáček. Svíčkovou jsem sice nikdy nedělala, ale třeba houbovku umím dobrou.“

Na žádný trapas v kuchyni si tedy nevzpomenete?
„Nevzpomínám si, že bych někdy jídlo vyloženě zkazila. Spíš si vybavuji takové zábavné chvilky... Jednou k nám měl přijít na večeři kníže Schwarzenberg, dělala jsem bifteky a také rybu. On přišel o něco dříve než měl, a já teprve s vařením začínala. A najednou jsem zjistila, že ryba není vykuchaná a očištěná. Naštěstí jsem chodila do rybářského kroužku a s rybami to umím. Ale byly to trochu nervy...“

Kdy jste se naučila vařit?
„Od čtrnácti let, kdy jsem začala studovat sportovní gymnázium v Českých Budějovicích a bydlela jsem na intru, se o sebe vlastně starám sama, a patří k tomu tedy i vaření. Ale dá se říct, že se učím pořád. Maminka neměla šanci mě v kuchyni něco naučit.“

A jak je na tom s kuchařským uměním vás muž?
„Jiří je přeborník na snídaně. Po celou dobu našeho vztahu mi připravuje snídaně do postele a jsou dokonalé. Čerstvé ovoce, džusy, káva, müsli, prostě dokonalost sama.“

Klikněte pro větší obrázek!Když se dívám na vaši kuchyni, patří k těm klasickým. Podle čeho jste ji zařizovala?
„Tahle kuchyň už tu byla, když jsem se nastěhovala.“

Vyhovuje vám? Nebo byste chtěla něco změnit?
„Kdybych zařizovala kuchyň já, asi by udělala větší pracovní plochu. Ale jinak mi vyhovuje, umím se přizpůsobit podmínkám.“

Jak jste na tom s úklidem a mytím nádobí?
„Úklid samozřejmě patří k těm méně oblíbeným součástem vaření, ale nedá se nic dělat. Z kuchyně neodejdu, dokud není čisto. Ale je pravda, že bez myčky nádobí si neumím už vaření představit.“

Ráda vaříte, ráda jíte. Jak se vám daří udržovat štíhlou postavu?
„Řekla bych, že nejsem klasický gurmán, ale gurmet. Jídla si vybírám, jsem mlsná, ale nepřejídám se. Pokud jde o postavu, určitě svou roli hrají geny, protože maminka je i dnes stále stejně štíhlá jako ve dvaceti. A svůj podíl bude mít i moje pracovní vytížení...“

Klikněte pro větší obrázek!V loňském roce jste v Praze pořádala výstavu…
„Ano, přivezla jsem výstavu francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda, Země krásná neznámá, kterou vidělo 1 300 000 lidí. V letošním roce připravuji další její pokračování, expozici Alive, ale tentokrát na velkoformátových fotografiích představuje vedle něj i několik dalších autorů snímků zvířat celého světa. Expozice bude od začátku června do konce září na Náměstí Republiky. Opět bude zdarma pro všechny, přístupna 24 hodin denně a znovu je výstava zaměřena na propagaci myšlenky udržitelného rozvoje na naší planetě.“

Plánujete něco dalšího?
„Další expozici chystám v Brně. Od 22. dubna do 6. června v Domě pánů z Kunštátu otevíráme výstavu fotografií režiséra, kameramana a fotografa Jaroslava Brabce s názvem Orbis Artis. Jaroslav Brabec shromáždil během třiceti let okolo 400 unikátních snímků našich nejznámějších malířů a jejich ateliérů. Výstava bude dále k vidění v menší formě v září v nádražní budově Ostrava – Svinov a kompletně se pak v prosinci přesune do Českého centra v Rytířské ulici v Praze.

Klikněte pro větší obrázek!Zaměřujete se jen na výstavy?
„Ne, třeba pro rok 2009 chystám ve spolupráci s Českými drahami a ředitelem Odboru komunikace Zbyňkem Honysem významnou akci Winton Train. Cílem je projet napříč Evropu až do Velké Británie speciálním vlakem s parní lokomotivou, který se bude podobat právě těm vlakům, které vypravil v roce 1939 Sir Nicholas Winton z Prahy, převážně z Wilsonova nádraží do Londýna. Odvezl v něm stovky židovských dětí do bezpečí před Hitlerovým »konečným řešením«. Pasažéry bude první, druhá či dokonce třetí generace dětí, které zachránil Sir Winton. Vlak vyjede ze stejného místa, bude pokračovat přes Německo, v Holandsku se v přístavu Hook of Holland pasažéři přepraví lodí do Liverpool Station, kde by jeho pasažéři měli pozdravit a poděkovat v té době už stoletému Siru Nicholasi Wintonovi. Scéna by měla připomenout situaci, která se odehrála přesně před 70 lety! Akce bude sledována médii v mnoha zemích celého světa.

A co produkční činnost?
„Ani produkční činnost, tak jak si ji většina z nás představuje – tedy film a divadlo nezanedbávám. Velmi zajímavý projekt mne čeká v nejbližší době. Je to filmové zpracování hry Václava Havla Odcházení. Vlastní realizace se chystá pravě na rok 2009, takže tedˇ se pracuje na scénáři a na přípravách. A abych nezapomněla na školu… Letos mě čekají státnice a ve chvílích volna se pokouším psát diplomovou práci.“

Text: Lenka Pavlíková
Foto: Mojereklama.cz